Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Οι Βάραγγοι

Οι Βάραγγοι είναι το όνομα που δόθηκε από τους Βυζαντινούς και τους ανατολικούς Σλάβους στον λαό των Βίκινγκ που κατευθύνθηκε ανατολικά. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ρωσίας αφού μεταξύ 9ου και 12ου αιώνα δημιούργησαν και εξουσίαζαν το πρώτο μεσαιωνικό κράτος των Ρως και συγκρότησαν τη βυζαντινή αυτοκρατορική φρουρά με σημαντική ισχύ μέχρι τον 13ο αιώνα. Ο ρόλος των Βαράγγων στη ρωσική ιστορία υπήρξε τόσο κομβικός, που ακόμα και το όνομα «Ρωσία» είναι βαραγγικό και όχι σλαβικό. Ασχολούνταν κυρίως με τον πόλεμο (ως μισθοφόροι), την πειρατεία και το εμπόριο.

Τρίπολη: Λαοθάλασσα για τον... Αρτέμη Σώρρα – Υπόσχεται να πληρώσει την... εφορία όλων των Ελλήνων!

Τον... ουρανό με τ' άστρα ή αλλιώς την εξόφληση των οφειλών τους στην εφορία, έταξε ο Αρτέμης Σώρρας στους οπαδούς του που κατέκλυσαν το Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης για να παρακολουθήσουν την ομιλία του.

Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση των “Ελλήνων Συνέλευσις”, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, όπου μίλησε ο ο Αρτέμης Σώρρας.

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟ

Έξω από ένα κιτρινωπό παλάτσο σε μια γειτονιά της Βενετίας έχει αναρτηθεί μια πέτρινη πλάκα με σκαλιστά γράμματα: «Εδώ ήταν η κατοικία του Άλδου Μανούτιου (1449-1515), απ’ όπου το φως των Ελληνικών Γραμμάτων άρχισε να ξαναφέγγει πάνω στους πολιτισμένους ανθρώπους»

Δεν έχουμε μόνον εμείς οι Έλληνες οφειλές στον πιο σπουδαίο ουμανιστή λόγιο και τυπογράφο, που διέδωσε τα έργα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Θεόφραστου και όχι μόνον στην Ιταλία της Αναγέννησης, μέσα από σπάνιας κομψότητας, προσιτά σε όλους, πονήματα.

Οποιοσδήποτε κρατά σήμερα ένα ελαφρύ και ευανάγνωστο βιβλίο στα χέρια του, αυτός που μπορεί να χρησιμοποιεί τη γραμματοσειρά με τα κυρτά γράμματα (τα γνωστά italics) και την άνω τελεία, να αντιλαμβάνεται την έκδοση ως γραπτό λόγο και εικονογράφηση πρέπει να υποκλιθεί σε αυτήν τη σπουδαία προσωπικότητα.

ΝΙΚΟΠΟΛΗ: Αφιέρωμα για την Πομπηία της Δυτικής Ελλάδας

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια η συντριπτική ήττα της Κλεοπάτρας στο Ακτιο γέννησε μια απαστράπτουσα ρωμαϊκή πολιτεία που άφησε πίσω της σπουδαία κληρονομιά.

Ηταν 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ., όταν ο στόλος του Γάιου Οκταβιανού συγκρούστηκε στη θάλασσα του Ακτίου με τα πλοία του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Η λυσσαλέα ναυμαχία έδωσε τέλος στην εμφύλια διαμάχη που είχε ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Καίσαρα για την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης. Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα συνετρίβησαν.