Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Η Αίγυπτος για πρώτη φορά απείλησε την Τουρκία με χρήση στρατιωτικής βίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Για πρώτη φορά η Αίγυπτος χρησιμοποίησε απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος προς  την Τουρκία, εάν η τελευταία προχωρήσει σε προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό δήλωσε η πρέσβειρα της Αιγύπτου ατη Λευκωσία Μάι Τάχα Χαλίλ κατά τη διάρκεια συνεδρίου Κύπριων που ζουν στο εξωτερικό.
H Χαλίλ δήλωσε πως Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε διακρατική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.

Ανακαλύφθηκε νέο είδος καρχαρία στα βάθη του κόλπου του Μεξικό


Σε μία ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι θαλάσσιοι βιολόγοι που σαρώνουν τα βάθη του κόλπου του Μεξικό, δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των βιολόγων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Φλόριντα υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν ένα νέο είδος καρχαρία που ζει σε βάθος χιλιάδων μέτρων.
Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν πως πρόκειται για κάποιο είδος σκυλόψαρου, όμως οι ενδελεχείς έρευνες κι εξετάσεις στο κητοειδές, αποκάλυψαν ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος καρχαρία, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο στους βιολόγους που ασχολούνται με την καταγραφή όλων των θαλασσίων ειδών των ωκεανών.

Tι ήταν ο Ιχώρ; Είναι ακόμα ενεργός;

Ποιοί ήταν πραγματικά οι Θεοί της Αρχαίας Ελλάδας, ήταν απλώς σύμβολα ή αληθινά υπερδύναμα όντα;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα ικανά να μας πείσουν ότι οι θεοί των Αρχαίων Ελλήνων ήταν σύμβολα, όπως υποστήριζε και μια μεγάλη μερίδα φιλοσόφων, οι Στωικοί, οι οποίοι πίστευαν ότι οι μύθοι δεν έχουν κυριολεκτική σημασία αλλά αντίθετα παρουσιάζουν αλληγορικές διηγήσεις, χρήσιμες για την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Υπάρχει περίπτωση να ισχύει το αντίθετο; Σε ολόκληρη την Ελληνική γραμματεία, οποιοσδήποτε μπορεί να ανακαλύψει μια ατελείωτη σειρά από παράδοξες και μεταφυσικές εμπειρίες, που οι θνητοί πρόγονοί μας τις απέδωσαν στους αθάνατους θεούς τους. Επίσης υπάρχει μια παραφυσική λεπτομέρια που ίσως αποτελεί κλειδί για την διατύπωση της αληθινής φύσης των αρχαίων θεών.

Το αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο της 25ης Μαρτίου 1922

Στις αρχές του 1922 οι οικονομικοί πόροι της Ελλάδας είχαν εξαντληθεί από τον πόλεμο. Η χρηματοδότηση της Μικρασιατικής Εκστρατείας βρισκόταν σε κίνδυνο. Ήταν η περίοδος που οι Τούρκοι υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ άρχισαν να έχουν το πάνω χέρι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η περιοδεία του πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη (1867-1922) και του Υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Μπαλτατζή (1868-1922) στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη σύναψη δανείου δεν καρποφόρησε. Σε μία ύστατη προσπάθεια, στις 11 Φεβρουαρίου 1922 ο Γούναρης συμφώνησε με ομάδα άγγλων κεφαλαιούχων για δάνειο ύψους 15.000.000 δραχμών, που όμως δεν εκταμιεύτηκε ποτέ.

Θεόδωρος: Ο πρώτος Έλληνας άποικος στην Αμερική το 1528

Ονομαζόταν Θεόδωρος και αποβιβάστηκε σε ακτή της Φλώριδας στις 14 Απριλίου του 1528. Ήταν μέλος ισπανικής εξερευνητικής αποστολής.
Στις 17 Ιουνίου του 1527 από το λιμάνι Σανλούκαρ της Αναδαλουσίας απέπλευσε ένας στολίσκος από πέντε πλοία, με κυβερνήτη τον σκληροτράχηλο δον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ και προορισμό της δυτικές ακτές του Μεξικού και της Φλώριδας, που τότε ήταν αποικίες του ισπανικού στέμματος.
Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος ήταν και κάποιος Έλληνας ονόματι Θεόδωρος, όπως αναφέρει στο ημερολόγιο που κρατούσε ο ταμίας της αποστολής Αλβάρ Νούνιεθ Καμπέθα ντε Βάκα. Ο συμπατριώτης μας θα πρέπει να ήταν κάποιος μισθοφόρος που διψούσε για εύκολο χρήμα, συνηθισμένο φαινόμενο εκείνη την εποχή.

Νεκρή η Χρύσα Σπηλιώτη – Ποια είναι η ηθοποιός που βρήκε τραγικό τέλος στη φωτιά


Νεκρή η Χρύσα Σπηλιώτη – Ποια είναι η ηθοποιός που βρήκε τραγικό τέλος στη φωτιά | tlife.gr

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε. Η σορός της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε κι έτσι γράφεται ο τραγικός επίλογος όλων αυτών των ημερών. Την είδηση επιβεβαίωσε η κολλητή της φίλη και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου, μέσα από τα social media.
Το Μάτι ακόμα μετρά τις πληγές του από την πύρινη λαίλαπα που το σάρωσε τη Δευτέρα. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα ζώα, οι δασικές εκτάσεις αλλά και οι περιουσίες των κατοίκων του είναι οι πληγές που παραμένουν ανοιχτές. Ανάμεσα στους νεκρούς και η Χρύσα Σπηλιώτη. Η ηθοποιός ήταν στο σπίτι της στην περιοχή όταν ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης.

Το Οροπέδιο με τις Πυραμίδες Αιγύπτου ήταν Λιμάνι και ο Ρόλος των Δαναών

Σήμερα βλέπουμε τις πυραμίδες της Γκίζας να δεσπόζουν επί της ερήμου, και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πως κάποτε, πριν 4.500 χρόνια, η περιοχή ήταν ένα πολύβοου λιμάνι, που επικοινωνούσε με τον αφέντη Νείλο…
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαίες οικίες 4.500 χρόνων, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο! Φιλοξενούσαν υπαλλήλους, υπεύθυνους για την επίβλεψη παραγωγής τροφίμων, και στρατιωτική δύναμη… Οι κατοικίες βρέθηκαν σε μια περιοχή, που όταν εκτίσθησαν υπήρχε ένα αρχαίο… λιμάνι (γνωστό από το 2014)!

Η βελανιδιά ή δρυς ήταν το ιερό δένδρο των αρχαίων Ελλήνων

Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών. Το ξύλο δρυ είναι βαρύ, σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα.

Χρησιμοποιείται από αρχαίους χρόνους στην οικοδομική την ναυπηγική και την επιπλοποιία. Ο δε καρπός της βελανιδιάς -το βελανίδι- είναι χρήσιμο για ζωοτροφές και στη βυρσοδεψία. Το καυσόξυλο δρυ συγκαταλέγεται μέσα στα κύρια στερεά καύσιμα για την θέρμανση κατοικιών, είτε σαν καυσόξυλα δρυ ή στη μορφή «πέλετ».

Κύπελλο του Λυκούργου: Ένα έργο τέχνης της αρχαίας… νανοτεχνολογίας!

Στη δεκαετία του 1950, το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε ένα αρχαίο γυάλινο ποτήρι που ονομάζεται Κύπελλο του Λυκούργου, εξαιτίας της απεικόνισης στην εξωτερική του πλευρά του θριάμβου του Διονύσου επί του βασιλιά Λυκούργου της Θράκης που είναι μπλεγμένος στα αμπέλια του (ο μύθος του βασιλιά Λυκούργου από το έκτο βιβλίο της Ιλιάδας του Ομήρου).
Η δεξιοτεχνία της κατασκευής είναι εξαιρετική καθώς το εσωτερικό είναι λείο, ενώ το εξωτερικό έχει ανάγλυφες διακοσμήσεις. Αυτή η κατηγορία των ρωμαϊκών αγγείων κατασκευάστηκε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ., ενώ περίπου πενήντα κύπελλα έχουν διασωθεί από τότε, λίγα σε καλή κατάσταση, με το Κύπελλο του Λυκούργου να είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα.

Οι Ελληνικές λέξεις που θα βρεις αυτούσιες σε άλλες γλώσσες

«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος», έγραφε στην «Ποιητική» του ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Πόσο μεστά και αδιαμεσολάβητα δίνει ο ποιητής τη διάσταση και τη σημασία των λέξεων στη ζωή.
Η δύναμη και η επίδραση της κύριας μονάδας της γλώσσας δεν μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί. Οι λέξεις γίνεται το όχημα του ανθρώπου να εκφράσει απόψεις, συναισθήματα, να χτίσει ή να γκρεμίσει σχέσεις, είναι το «όπλο» που μένει αναλλοίωτο στον χρόνο.

O Σωκράτης και η εποχή του, η απολογία και το κώνειο...


Γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα από το 470 π.Χ. έως το 399 π.Χ. Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης από το δήμο της Αλωπεκής. Ο Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας. Ο Σωκράτης είχε έναν πολυάριθμο κύκλο πιστών φίλων, κυρίως νέων απ’ όλη την Ελλάδα. Ορισμένοι από αυτούς έγιναν γνωστοί ως ιδρυτές φιλοσοφικών σχολών διαφόρων κατευθύνσεων. Οι γνωστότεροι ήταν ο Πλάτωνας και ο Αντισθένης στην Αθήνα, ο Ευκλείδης στα Μέγαρα, ο Φαίδωνας στην Ηλεία και ο Αρίστιππος στην Κυρήνη.

Η NASA γίνεται 60 ετών - Γιατί καταβάλλει 80 εκατομμύρια στη Ρωσία για κάθε Αμερικανό αστροναύτη

Ο ανταγωνισμός με την ΕΣΣΔ ώθησε τις ΗΠΑ στο διάστημα και δημιούργησε τη NASA.Σήμερα πρέπει να ανταγωνιστούν άλλες 70 χώρες.
Πριν 60 χρόνια, παρακινημένες από τον ανταγωνισμό με τη Σοβιετική Ένωση, οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη NASA ξεκινώντας μια διαστημική περιπέτεια που θα τους έφερνε ως το φεγγάρι.
Σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγική και Διαστήματος των ΗΠΑ προσπαθεί να βρει νέους τρόπους να επιβιώσει σε έναν τομέα όπου συναγωνίζονται ολοένα και περισσότερες διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες και εμπορικά συμφέροντα.

Πώς ένας προκλητικός χορός επηρέασε την Ιστορία

Πολλές φορές μικρά, ασήμαντα σε πρώτη ματιά, επεισόδια της Ιστορίας, συχνά επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξή της. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Ιπποκλείδη. Μας την αφηγείται ο παππούς Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας σίγουρα.
Ο Ηρόδοτος, βέβαια, ανυποψίαστος για την παγκόσμια σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος, ανίδεος ακόμη για τα DNA και τα γονίδια, για τα σπερματοζωάρια που κυνηγάνε το συγκεκριμένο ωάριο για να το γονιμοποιήσουν, οδηγώντας τα πράγματα στο αναπότρεπτο αποτέλεσμα, διηγείται το επεισόδιο με συγκινητική αθωότητα.