Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Μανδραγόρας, το μαγικό φυτό των θρύλων…

Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι θεωρούσαν τον μανδραγόρα ως ένα μαγικό φυτό και του απέδιδαν υπερφυσικές δυνάμεις. Το χρησιμοποιούσαν συχνά, για να παρασκευάσουν κάθε λογής μαγικά φίλτρα, όπως επιβολής, ευτυχίας, δυστυχίας, πόνου ή έρωτα.

Οι Κύκλωπες στην αρχαία Βαβυλώνα

Από το 1925 έως το 1929, ο Ολλανδός αρχαιολόγος Henri Frankfort, αρχηγός της αμερικανικής επιστημονικής αποστολής στο Ιράκ, προέβη σε μερικές πολύ σημαντικές ανακαλύψεις για την αρχαία Βαβυλώνα, ρίχνοντας φως στον μύθο των Κυκλώπων, τους οποίους ανέφερε ο Όμηρος στην “Οδύσσεια”.

Πόσο κόστισε, άραγε, η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο;

Αμέτρητες είναι οι μελέτες, οι μονογραφίες, αλλά και οι βιογραφίες, που δημοσιεύθηκαν για τη ζωή του Χριστόφορου Κολόμβου, χωρίς εν τούτοις να εξαντληθεί ακόμη το θέμα. Στα τελευταία έργα για τον μεγάλο αυτόν εξερευνητή, οι ιστορικοί προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα της εθνικότητάς του, καθώς και να εξιχνιάσουν μερικές άγνωστες πτυχές της ιδιωτικής ζωής του.

Μυστηριώδες θαλάσσιο τέρας στη Μαλαισία, το 1936

Το καλοκαίρι του 1936, Άγγλοι και Ολλανδοί επιστήμονες μετέβαιναν στη Μαλαισία, για να εξετάσουν ένα αλλόκοτο θαλάσσιο κήτος, το οποίο ξεβράστηκε στην ακτή ενός μικρού νησιού του Μαλαισιανού Πελάγους.
Το μυστηριώδες θαλάσσιο τέρας ήταν ένα αρσενικό θηλαστικό. Το πλάσμα αυτό είχε μήκος είκοσι περίπου μέτρων και έφερε ογκωδέστατους χαυλιόδοντες μήκους τριών ολόκληρων μέτρων! Έμοιαζε περισσότερο με φάλαινα, εκτός της κεφαλής του, η οποία ήταν πελώρια και σχεδόν τετράγωνη.

Καθηλωτική περιγραφή εξορκισμού από Αρχιεπίσκοπο, το 1909

Ο Αρχιεπίσκοπος Delalle της Νατάλης, στη Νότια Αφρική, διηγήθηκε μια φοβερή ιστορία μιας νεαρής ιθαγενούς Ζουλού, η οποία κατείχετο από ένα τρομερό δαιμόνιο. Ο Σεβασμιότατος, μετά από μια συγκλονιστική μάχη, κατόρθωσε να εξορκίσει το δαιμόνιο και να σώσει την κοπέλα. Η αφήγηση, που ακολουθεί, ανήκει στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Delalle.
“Δέκα μόλις χιλιόμετρα βόρεια από το πλησιέστερο χωριό της περιφέρειας Umzinto, στη Νατάλη, υπάρχει μια αποστολή των Τραππιστών πατέρων, αφιερωμένη στον Άγιο Μιχαήλ. Πολλούς μήνες λάμβανα εξακολουθητικές επιστολές από τον ιερέα του Αγίου Μιχαήλ, στις οποίες μου καθιστούσε γνωστό ότι δύο κορίτσια της Σχολής της Αποστολής Τραππιστών είχαν καταληφθεί από δαιμόνια και μου ζητούσε να προβεί σε εξορκισμό.

Το μυστηριώδες “Υλικό Χ” στην επιφάνεια της Σελήνης…

Στις 24 Νοεμβρίου του 1966, ο αστροφυσικός επιστήμονας της NASA, Thor Karlstrom, ανακοίνωσε τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του Αμερικανικού Διαστημικού Προγράμματος «Lunar Orbiter», που είχε σκοπό να χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Σελήνης.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της NASA, που κοινοποιήθηκε δια στόματος του Δρ. Thor Karlstrom, οι αιχμηρές προεξοχές της Σελήνης, ύψους 12 έως 23 μέτρων, που φωτογράφισε ο δορυφόρος του Προγράμματος «Lunar Orbiter», θα μπορούσαν να είναι είτε ηφαιστειογενείς κώνοι,

Ποιός ήταν ο Ίναχος

Ο Ίναχος, γενάρχης της βασιλικής δυναστείας των Ιναχιδών, που πρώτη εγκαθίδρυσε την βασιλεία στο Άργος και από αυτόν ξεκινά η μυθολογία του Άργους.

Από τον Ίναχο αρχίζει η μυθολογική παράδοση, αλλά και η πανάρχαια ιστορική διαδρομή της Ιναχίας γης, όπως ήταν η αρχική ονομασία του τόπου, αλλά και όλης της Πελοποννήσου.

Παιδί του Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος μητέρας των ποτάμιων θεών, ήταν και ο Ίναχος, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο ποταμός του Άργους. Κατά τους αρχαίους ιστορικούς εγκατέστησε την βασιλεία του στο Άργος πολλές γενεές προ του κατακλυσμού του Δευκαλίωνος.

Τα κανόνια του Αρχιµήδη

Iταλός επιστήµονας ισχυρίζεται ότι έλυσε το µυστήριο του τρόπου µε τον οποίο ο Αρχιµήδης χρησιµοποίησε τις ακτίνες του ήλιου προκειµένου να καταστρέψει τον ρωµαϊκό στόλο κατά την πολιορκία των Συρακουσών.

Ο καθηγητής Μηχανολογίας Τσέζαρε Ρόσι του Πανεπιστηµίου Federico ΙΙ της Νάπολης υποστηρίζει ότι ο Αρχιµήδης δεν χρησιµοποίησε κάτοπτρα για να εκµεταλλευτεί τις «φονικές ακτίνες» του ήλιου ώστε να πυρπολήσει τα ρωµαϊκά πλοία τον 3ο π.Χ. αιώνα, όπως αναφέρει ο θρύλος, αλλά απώθησε τους εισβολείς χρησιµοποιώντας… κανόνια ατµού.

Το απίστευτο δίκτυο επικοινωνίας με τους 76 πύργους στη Σίφνο

Κάθε χρόνο στην Σίφνο τοπικοί φορείς με τη βοήθεια εθελοντών αναβιώνουν το αρχαίο σύστημα επικοινωνίας των πύργων και ακροπόλεων του νησιού. Κάποτε χρησιμοποιούσαν καθρέπτες ή καπνό, τα οποία σήμερα έχουν αντικατασταθεί κυρίως με κόκκινα καπνογόνα.
Στην Σίφνο έχουν καταγραφεί 76 αρχαίοι πύργοι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας πύργος ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Είναι όλοι κυκλικοί και η εξωτερική τους διάμετρος φτάνει κατά μέσο όρο τα 8 μέτρα. Αρχαιολόγοι εκτιμούν οι πύργοι είχαν τουλάχιστον δύο ορόφους. Θραύσματα αρχαίων αγγείων, αλλά και τα απομεινάρια των πύργων αποκαλύπτουν ότι χτίστηκαν μεταξύ του 6ου και του 3ου αιώνα π.Χ. Η λειτουργία του κάθε πύργου διέφερε ανάλογα με την τοποθεσία του, αλλά και την εποχή στην οποία χτίστηκε.

Η εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου στην Βαλκανική Χερσόνησο

Αφού διασφάλισε τη θέση του στο Mακεδονικό θρόνο και την Ηγεμονία της Ελλάδος, ο Αλέξανδρος έπρεπε να αντιμετωπίσει τον τρίτο σε σοβαρότητα κίνδυνο, τους βαρβάρους των Βαλκανίων. Έπρεπε να διεξαγάγει προληπτικό πόλεμο εναντίον τους, διότι ήταν απόλυτα βέβαιο ότι δεν είχε τη νομιμοφροσύνη όλων των Μακεδόνων ευγενών, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους Ιλλυριούς, τους Παίονες και τους Θράκες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξανδρος, όταν συγκρούσθηκε με τον πατέρα του, κατέφυγε στους Ιλλυριούς και όχι στους Μολοσσούς, τους συγγενείς της μητέρας του.

Οι Ιλλυριοί, πριν από 25 χρόνια είχαν αποσπάσει από τους Μακεδόνες αρκετά από τα εδάφη, που αρχικά ανήκαν στους Παίονες και θα τους είχαν περιορίσει στα εδάφη γύρω από τη Μακεδονία, αν δεν προλάβαινε να ανέβει στον θρόνο ο Φίλιππος.

Tα αρχαία Ελληνικά θεραπεύουν τη .. δυσλεξία!

Tην ωφέλεια που προκύπτει για τη διαμόρφωση και τη σωστή χρήση του εγκεφάλου αναγνωρίζουν ξένοι καθηγητές, οι οποίοι προτείνουν τη συστηματική διδασκαλία της γλώσσας σαν θεραπεία σε δυσλεκτικά παιδιά, ενώ εδώ τείνουν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά από την εκπαίδευσή μας.

Σύμφωνα με την θεωρία, του Καθηγητού της Φιλολογίας Eric Havelock η οποία στηρίζεται στον Πλάτωνα, το αρχαίο Ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον Αρχαίο Ελληνικό…. κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του.

Ο Όμηρος και ο Ζούκερμπεργκ

«Homer’s odyssey into social networks» ο τίτλος στους λονδρέζικους «Καιρούς». Βλέπω καλά ή η όρασή μου με γελά; Μιλάμε για την Οδύσσεια του Ομήρου, έναν από τους πιο θεμελιώδεις μύθους της δυτικής κουλτούρας; 

Μιλάμε για τις πολλαπλές ιστορίες στο 10ετές ταξίδι του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό πόλεμο, ενόσω η Πηνελόπη τον περίμενε και ο γιος του Τηλέμαχος τον αναζητούσε; Γι’ αυτές τις ιστορίες, που συνεχίζουν να αντηχούν στους αιώνες, επιτρέποντας ατέρμονες επανερμηνείες;
Μία ανάγνωση από άλλη γωνία έκαναν φοιτητές από τη Βραζιλία και τη Σκωτία, που δεν έμειναν στην πνευματική πρόκληση και την αισθητική απόλαυση των 12.110 στίχων.

Οι Αρχαίοι Έλληνες Είχαν Ταξιδέψει Στον Καναδά!

Έλληνες επιστήμονες λένε ότι έφτασαν στη Νέα Γη και δημιούργησαν αποικίες για εξόρυξη χρυσού.
Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να είχαν φτάσει στον Καναδά το 56 μ.Χ, σχεδόν μία χιλιετία πριν από τους Βίκινγκς, σύμφωνα με τη μελέτη τους.
Όπως επισημαίνεται, ήταν σε θέση να εντοπίζουν τα ρεύματα του Ατλαντικού, που θα τους ωθούσαν δυτικά, επειδή είχαν πολύ καλή της αστρονομίας.
Αυτή η νέα θεωρία βασίζεται στη μελέτη ενός κειμένου του ιστορικού και βιογράφου Πλούταρχου, ο οποίος έζησε το χρονικό διάστημα 46 με 119μ.Χ.

Άσχημα τα νέα για όσους έχουν κάνει τατουάζ!

Πολλά μελάνια τατουάζ περιέχουν βαρέα μέταλλα που έχουν συνδεθεί με ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ανάμεσα στα άλλα μέταλλα που βρίσκονται στα τατουάζ είναι υδράργυρος, μόλυβδος, αντιμόνιο, βηρύλλιο , κάδμιο και το αρσενικό.
Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη , που σημαίνει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα . Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Μόρα: Η Δαιμονική Σκιά που στοιχειώνει τους Ονειρευτές

Πόσοι από εσάς έχετε νιώσει την δαιμονική σκιά που έρχεται από άγνωστη κατέυθυνση την ώρα που κοιμάστε; Αυτή η μυθική σκιερή οντότητα, σύμφωνα με τον μύθο και τις παραδόσεις στέκεται στο στήθος του ατόμου που επιτίθεται, και του ρουφάει την ενέργεια προσπαθώντας να του “κλέψει την ψυχή!

Σε μία τέτοια “αστρική επίθεση” όπως ονομάζεται, το άτομο παραλύει εντελώς και είναι αβοήθητος στις ορέξεις της δαιμονικής σκιάς. Όμως τι είναι αυτό το δαιμονικό πλάσμα που αποκαλούμε Μόρα; Υπάρχει στ’αλήθεια; Και αν ναι, γιατί επιτίθεται και ποιές είναι οι σκοτεινές προθέσεις της;

Το Μυστηριακό Σούνιο με την Θέα που «Κόβει» την Ανάσα

Στην εσχατιά της Αττικής και σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, βρίσκεται το μυστηριακό και ρομαντικό Σούνιο (ή Κάβο κολώνες). Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και από τα πιο μαγευτικά μέρη της Αττικής.
Γνωστό για την χιλιάδων χρόνων ιστορία που κουβαλάει, αλλά και για τη μαγευτική θέα που προσφέρει, καθώς και για το μοναδικό ηλιοβασίλεμά του.

Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος Ταριχεύθηκε με Μέλι Ελικώνος

Οι αρχαίοι λαοί της Εποχής του Χαλκού λάτρευαν το ό,τι δίδυμο. Κατά συνέπεια και τις δίδυμες κορυφές όπως του όρους Ελικώνος. Γι αυτό ο Ελικών έγινε το ιερό βουνό των Βοιωτών και το κατοικητήριο των μουσών του.
Σε αυτόν ζούσαν οι Ελικωνιάδες Μούσες.
Αυτές δεν ήταν μόνο φύλακες αρχείων και θεραπευτές αρχαίων τεχνών, αλλά και ιάτρισσες και φαρμακεύτρες. Οι Μούσες, λοιπόν,  έκαναν αφεψήματα και βάμματα από τοξικά φυτά, ιδίως από ελλέβορο.

O Βασιλικός Τάφος του Sipan στο Περού Είναι Ελληνικός;

Ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Walter Alva, στο Περού. Είναι μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της αρχαίας αμερικανικής κουλτούρας. Το άνοιγμα του μουσείου έγινε στις 8 Νοεμβρίου 2010.
Ο διευθυντής Walter Alva ανήγγειλε ότι πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άτομα το έχουν επισκεφθεί.
Παρατηρήστε τους μαιάνδρους στο κράνος του αριστερού στρατιώτη και στα μανίκια του μεσαίου (βασιλιάς).