Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Εξήντα χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Σπούτνικ

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1957 όταν μια μικρή σφαίρα διαμέτρου μόνο 58 εκατοστών και βάρους 64 κιλών ξεκίνησε τη διαστημική εποχή και έδωσε το έναυσμα για να μεταφερθεί ο ανταγωνισμός του Ψυχρού Πολέμου στο διάστημα.
Ήταν ο Σπούτνικ, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που τέθηκε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη από τη Σοβιετική Ένωση. Χάρη στο ανακλαστικό μεταλλικό περίβλημά του, αντανακλούσε έντονα το φως του Ήλιου και ήταν ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια σαν μια μικρή λαμπερή κουκκίδα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η εκτόξευση είχε γίνει από ένα πεδίο πυραυλικών δοκιμών κάπου στο απομονωμένο Καζακστάν, μια περιοχή όπου έμελλε να αποτελέσει το μετέπειτα διάσημο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Παρόλο που μόνο οι εργαζόμενοι στο απόρρητο πρόγραμμα είχαν πάρει μυστικές επιστολές για να παρευρεθούν στην εκτόξευση, τελικά συνέρρευσαν πλήθη συγγενών και φίλων. Όπως είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, «μετά γυρίσαμε στα καταλύματα μας και ήπιαμε καθαρό αλκοόλ για να γιορτάσουμε τη νίκη του πυραύλου μας».

Βόμβα: Δημοσιεύτηκε χάρτης απόσχισης της Β.Ηπείρου – Ξεκίνησε η διάλυση ολόκληρων κρατών της ΕΕ – Ποιες χώρες θέλουν να αποσχιστούν

Aνοιξαν οι πύλες διάλυσης για ολόκληρη την ΕΕ.  Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν μικρές και ανίσχυρες χώρες κάτω από μια υπερεθνική ελίτ τραπεζοβιομηχάνων. Ο κατάλογος είναι συγκλονιστικός και δείχνει τι έρχεται ενώ έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Κανείς πλέον δεν μιλά για δημοψήφισμα… «Μούγκα» στην ΕΕ…
Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε(κεντρική φωτογραφία άρθρου) περιλαμβάνει αυτονομιστικά και αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη. Ο χάρτης επεξεργάστηκε από την αμερικανική τράπεζα Merill Lynch.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο χάρτη αυτόν εμφανίζεται αυτονομιστικό κίνημα και στη Βόρεια Ήπειρο.
Στα Βαλκάνια, τα άλλα κινήματα που περιλαμβάνονται στο χάρτη είναι στο Σαντζάκ, και στη Βοϊβοντίνα στη Σερβία.
Η Σκωτία, η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων, η Φλάνδρα και το Βένετο είναι μεταξύ των περιοχών που ζητούν αυτονομία ή απόσχιση.

EKTAKTO – O ΥΠΑΜ της Ισπανίας έδωσε διαταγή να αναλάβει δράση ο Στρατός – Σποραδικές συγκρούσεις Ισπανικών-Καταλονικών δυνάμεων – Ημέρα ανεξαρτησίας για την Καταλονία η Δευτέρα 9 Οκτωβρίου

Διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει σε λίγο ο Πρόεδρος της Καταλονίας με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Υπάρχουν σποραδικές συγκρούσεις Ισπανικής-Καταλονικής Αστυνομίας, Καταλανοί πολιορκούν από χτες τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις ενώ ο Υπουργός Άμυνας της Ισπανίας έδωσε διαταγή να κινητοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και να εισέλθουν στην Βαρκελώνη. Οντως φάλαγγες κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς Καταλονία.
Όπως έγινε γνωστό οι διοικητές μόλις έλαβαν διαταγή από τον Υπουργό Άμυνας, έδωσαν εντολή για αναχώρηση στρατιωτικών φορτηγών , ΤΟΜΑ, και ειδικών δυνάμεων με ειδίκευση στον αστικό πόλεμο.
Στην Καταλονία μετακινούνται «μηχανοκίνητες μονάδες» μάχης ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμη και άρματα μάχης.

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ελληνικό F-16 παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα τη στιγμή της εμπλοκής του με τουρκικό μαχητικό ΝΑ της Ρόδου – Η μισή ΠΑ στον αέρα

F-16 που είχε απογειωθεί από την Κρήτη  κατά τη διάρκεια αναχαίτισης παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα, συγκεκριμένα χαμηλή πίεση λαδιού απεμπλάκη από την αερομαχία με τουρκικό μαχητικό και επέστρεψε πίσω στη βάση του για προσγείωση.

Σχολή Ικάρων: Οι πρώτοι αετοί των αιθέρων ορκίστηκαν σαν σήμερα το 1934

Σαν σήμερα στις 3/10/1934 ορκίζονται ως ανθυποσμηναγοί oι πρώτοι απόφοιτοι της Σχολής Αεροπορίας (μετέπειτα Σχολή Ικάρων). Με αφορμή το γεγονός αυτό θα ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της σχολής από το 1912 έως και το 1940.

Το Έμβλημα της Σχολής Ικάρων

«Aμές δέ γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες»
(Πλούταρχος, Λυκούργος, 21.2.9)

(Eμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας)

Τριών ουν χορών όντων κατά τας τρεις ηλικίας καί συνισταμένων εν ταις εορταίς ο μέν των γερόντων αρχόμενος ήδεν: Αμές ποκ’ ήμες άλκιμοι νεανίαι. Είτα ο των ακμαζόντων ανδρών αμειβόμενος (έλεγεν):

Πουιτζδεμόν: Η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της μέσα στις επόμενες ημέρες

Οι δηλώσεις του Καταλανού προέδρου, έγιναν λίγα μόλις λεπτά μετά το διάγγελμα του Ισπανού βασιλιά Φελίπε, ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομο» το δημοψήφισμα και κατηγόρησε την ηγεσία των Καταλανών για έλλειψη σεβασμού προς το ισπανικό κράτος και το σύνταγμα.

Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας: «Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία»

«Η κυβέρνηση της Καταλονίας αναζητά να διακηρύξει την ανεξαρτησία της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Δημιουργήθηκε κοινωνικός διαχωρισμός και η συμπεριφορά των διοργανωτών είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε.