Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ερευνητές της Οξφόρδης αναζητούν το θρυλικό χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων



Ο θρύλος των τριχωτών πλασμάτων που έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και παραμονεύουν στην άγρια φύση, απαντάται σε αρκετούς πολιτισμούς. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, κάποιος φωτογράφισε γιγαντιαίες πατημασιές στα Ιμαλάια, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το μεγαλοπόδαρο, το γιέτι, το σασκουάτς και τις υπόλοιπες παραλλαγές.
Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ελβετία απηύθυναν έκκληση στους κρυπτοζωολόγους όλου του κόσμου να τους στείλουν δείγματα DNA από μυστηριώδη πλάσματα, όπως ο Μεγαλοπόδαρος και ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων ή Γιέτι. Πρωταρχικός τους στόχος είναι να διαψεύσουν όσους κατηγορούν τους επιστήμονες ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο τα κτήνη αυτά να έζησαν ή να ζουν ακόμη κάπου καλά κρυμμένα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Μουσείο Ζωολογίας της Λωζάνης κάλεσαν φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς να υποβάλουν τα δείγματά τους παρέχοντας πολύ γενικές πληροφορίες, όπως τι πιστεύουν ότι είναι αυτό που έχουν στην κατοχή τους ή πού βρέθηκε. Όταν συλλέξουν αρκετά τέτοια δείγματα, θα επιλέξουν τα πιο ενδιαφέροντα και θα ζητήσουν από τους κατόχους τους την άδεια να τα υποβάλουν σε λεπτομερέστερες αναλύσεις με τις πιο προηγμένες τεχνικές. Τα αποτελέσματά τους θα δημοσιευτούν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Τα δέκα πιο επώδυνα τσιμπήματα στον πλανήτη



Εθελοντής δοκιμαστής στο όνομα της επιστήμης!

Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να αποφύγουμε μία συνάντηση με τα συνηθισμένα κεντριά μιας μέλισσας ή μιας σφίγγας. Ένας εντομhttp://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5821908208516110884#editor/target=post;postID=7977881814483067408ολόγος όμως «δοκίμασε» εκατόν πενήντα τσιμπήματα από διαφορετικά έντομα στο όνομα της επιστήμης, προκειμένου δηλαδή να αξιολογήσει την έντασή τους και τον πόνο που προκαλούν και να τα κατατάξει.

Σε πολλά ταξίδια του, ο επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρέθηκε να εξερευνά αποικίες εντόμων που με τη σειρά τους δεν πολυχαίρονται με τη παρέμβασή του- και το δείχνουν.