Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ : Ο μπαρμπα-Γιαννης ο Κανατάς ήταν…βούλγαρος κατάσκοπος!

Ο μπαρμπα-Γιάννης Κανατάς υπήρξε από τους ωραιότερους Αθηναίους “τύπους” της δεκαετίας του 1870: κατά τις εργάσιμες ημέρες , ξυπόλητος και ρακένδυτος, πουλούσε κανάτια πάνω στο γαϊδουράκι του. Στον «ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗ» περιγράφεται ως: «….Ένας άντρας ψηλός, με φαρδιά ξανθά μουστάκια, γέμισε με το μεγάλο μπόι του την πόρτα. Ήταν φτωχοντυμένος και ξυπόλυτος και στο κεφάλι φορούσε ένα παλιωμένο πλατύγυρο καπέλο. Στα μαλλιά και στα μουστάκια πολλές άσπρες τρίχες γυάλιζαν, μα ήταν ήρεμο το πρόσωπο του και είχε αρχοντιά η στάση του, καθώς στηρίζουνταν στη μαγκούρα του…» Κατοικούσε στην Πλάκα (συνοικία Σκαγιάννη), στην οδό Υπερείδου. Στην αυλή είχε σταύλο, όπου άφηνε τον ξανθοκόκκινο γάιδαρό του. Εκεί στην αυλή τοποθετούσε επίσης, τα κανάτια του.

ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ: Ομαδικός τάφος με 1500 σκελετούς αλυσοδεμένους βρέθηκε στο Φάληρο (ΦΩΤΟ)


Σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, ένας ομαδικός τάφος με 1500 σκελετούς, στην πλειοψηφία τους αλυσοδεμένους πισθάγκωνα, προβληματίζει τους αρχαιολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτήν την σκοτεινή πτυχή της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας.

ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΘΡΑΚΗ...!Η τουρκική τράπεζα Ziraat κατάσχει περιουσίες Ελλήνων σε Κομοτηνή και Ξάνθη και τα δίνει στους μουσουλμάνους!

 
Η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη που πήραν δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση τους.
Πρόκειται για «εισβολή» της Τουρκίας στην Ελλάδα με οικονομικά μέσα που στόχο έχει να κάνει τη Δυτική Θράκη αμφισβητούμενη περιοχή, «γκρίζα ζώνη» όπως τα Ίμια. Σειρά έχει η Ρόδος, αφού και εκεί διατηρεί υποκατάστημα. Και στις δύο περιοχές η Άγκυρα κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας.

ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΠΑΤΗΜΑΣΙΕΣ 130.000 ΕΤΩΝ !

Στην Καλαμπάκα εντοπίζεται ένα από τα σπουδαιότερα, από αρχαιολογικής άποψης, σπήλαια της Ευρώπης. Η Θεόπετρα είναι ένα φαινόμενο. Είναι η μόνη προϊστορική θέση του ελλαδικού χώρου με τόσο μεγάλη ακολουθία ανθρωπογενών επιχώσεων, που περιλαμβάνουν τη Μέση και την Ανώτερη Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική εποχή.

Από τα πλέον συγκλονιστικά ευρήματα είναι τα αποτυπώματα ανθρώπινων ποδιών που χρονολογούνται 130.000 ετών και είναι εξαιρετικά σπάνια σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι τα δεύτερα σε αρχαιότητα στην Ευρώπη μετά εκείνα της Terra Amata της Γαλλίας (380.000 ετών).

Για πρώτη φορά επισκέψιμο το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Τις πύλες του στο ευρύ κοινό ανοίγει για πρώτη φορά το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα, το οποίο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.
Για πρώτη φορά, με απόφαση του Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο που ξεκινάει από τα ριζά του λόφου του Φρουρίου στο κέντρο της πόλης-αποτελώντας πλέον το σήμα κατατεθέν της- θα είναι από την 1η Απριλίου επισκέψιμο για το κοινό, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.

Η ΛΑΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 200.000.000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΥΝΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ


Ο ωκεανός της Πίνδου

Δημιουργήθηκε πριν από 200.000.000 χρόνια από εκρήξεις βουνών που ήταν ηφαίστεια

Έναν ολόκληρο ωκεανό, αυτόν της Πίνδου, που πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια σκέπαζε μεγάλο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, δημιούργησαν με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις τους τέσσερα... βουνά της χώρας μας που τότε ήταν υποθαλάσσια ηφαίστεια.

«Αιγυπτιακός Λαβύρινθος»

 
 
 
Για ένα μεγαλειώδες αρχιτεκτονικό κτίσμα θα κάνουμε λόγο σήμερα, φίλοι μυθολόγοι, τον επονομαζόμενο από τον Ηρόδοτο, «Λαβύρινθο».
Πρόκειται για μια πυραμίδα στη Χαουάρα, κοντά στη γνωστή πόλη των πορτραίτων Φαγιούμ, που εκτός από τον Ηρόδοτο εκθειάστηκε και από τον Στράβωνα ως θαύμα του κόσμου, ενώ με θαυμασμό έγραψε γι’αυτήν ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης.

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΙ ΤΟΠΑΚΕΣ



Η Σαμοθράκη μας έχει πολλά μυστήρια , καλά κρυμμένα …Για να δούμε ….Γιατί δεν έχει ανακαλυφθεί το αρχαίο λιμάνι; Γιατί χτίστηκαν 999 ξωκλήσια για να προσκυνάς και ένα για να ψάχνεις, αφού ο θρύλος το θέλει γεμάτο με “ατελείωτους θησαυρούς” που θα μας φέρουν πίσω την Πόλη; Πώς γίνεται ένα νησί 178 τετραγωνικών χιλιομέτρων να έχει διαφορετικά μικροκλίματα, έτσι ώστε στη μια μεριά να έχει 8 μποφόρ και στην άλλη πλήρη άπνοια; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος “σπάρθηκε” εδώ, στο σώμα της Ολυμπιάδας, από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄;