Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Σ.Κλεάνθης: O πρωτοπόρος αρχιτέκτονας του 19ου αιώνα

Ο Σταμάτης Κλεάνθης γεννήθηκε στον Βελβενδό της Κοζάνης το 1802. Πολύ νέος, κατατάχθηκε στον Ιερό Λόχο, που είχε ιδρύσει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες.
Πολέμησε στη μάχη του Δραγατσανίου (7 Ιουνίου 1821), όπου πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Μετά την απελευθέρωσή του, πήγε στη Γερμανία, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική στη Λειψία κι έπειτα στο Βερολίνο.
Το 1830, με την ίδρυση του πρώτου σύγχρονου ελληνιστικού κράτους, ήρθε στη χώρα μας μαζί με τον φίλο και συμφοιτητή  του Έντουαρτ Σάουμπερτ (1804-1860), για να βοηθήσει στην ανόρθωση της πατρίδας του.

Η Μινωική Πρωτοχρονιά και το σύστημα μέτρησης του χρόνου των Μινωιτών

Όσο μελετά κανείς την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας των Μινωιτών τόσο περισσότερο μένει έκθαμβος από τη σοφία, την αποτελεσματικότητα  αλλά και το μυστικισμό που τη διακρίνει.
Με αφορμή την αλλαγή του χρόνου που περιμένουμε, σε λίγες ώρες, αξίζει να δούμε πως λειτουργούσε ο μινωικός χρόνος, βασιζόμενοι σε στοιχεία που συνέλεξε και παρουσίασε στο Συνέδριο της Ένωσης Ξεναγών Κρήτης τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής Δρ Jack Dempsey.

Μία τεράστια «ανωμαλία» κρύβεται κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες


Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα τεράστιο αντικείμενο το οποίο κρύβεται κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής θα μπορούσε να αλλάξει όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την ιστορία της.
Η τεράστια και μυστηριώδες ανωμαλία ενδέχεται συγκεκριμένα να κρύβεται κάτω από τα παγωμένα απόβλητα μίας περιοχής που ονομάζεται «Wilkes Land». H περιοχή αυτή επεκτείνεται σε μήκος 151 μιλίων και έχει βάθος τουλάχιστον 2.700, σύμφωνα με το New York Post.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το περίεργο αντικείμενο ίσως αποτελεί μέρος των υπολειμμάτων ενός τεράστιου αστεροειδή που κατέπεσε στη Γη και το μέγεθος του οποίου είναι δύο φορές μεγαλύτερο από τον κρατήρας Τσιξουλούμπ (Chicxulub), ο οποίος πιστεύεται ότι οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Η παράδοση του σπασίματος ροδιού την Πρωτοχρονιά

Ένα από τα παλαιότερα γιορτινά έθιμα είναι να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά. Ένα έθιμο το οποίο, συναντάτε αρχικά στην Πελοπόννησο, αλλά και στις Σέρρες, και αργότερα διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα.
Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβολίζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσοτητάς τους,  τη γονιμότητα,  την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.

Πώς και γιατί εξαφανίστηκε η αρχαία Σπάρτη;

Μια απίστευτη βαρβαρότητα. Πως εξαφανίστηκε η αρχαία Σπάρτη. Θησαυροί της αρχαίας Ελληνικής τέχνης καταστραφήκαν και λεηλατηθήκαν, όπως είναι γνωστό, από Ρωμαίους, Φράγκους σταυροφόρους, από τον ενετό στρατηγό Μοροζίνι και από τον Άγγλο (Σκωτο για την ακρίβεια) Έλγιν.
Εξίσου μεγάλη καταστροφή επήλθε από περιηγητές και απεσταλμένους μουσείων, πανεπιστημίων και βασιλιάδων της Ευρώπης, που ήλθαν στην Ελλάδα στους χρόνους της τουρκοκρατίας, για να αποθησαυρίσουν νομίσματα, χειρόγραφα, επιγραφές και έργα τέχνης.
Όλους αυτούς υπέρβαλε σε απληστία και σε καταστροφές που προκάλεσε στους προγονικούς θησαυρούς της Ελλάδας ο αββας Michel Fourmont (1690/1746), απεσταλμένος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου IE’.

Ποιο ήταν το αρχικό όνομα της Αθήνας;

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και Mεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ…
Το αρχικό όνομα της Αθήνας ήταν Ακτή ή Ακτική και το είχε πάρει από τον πρώτο της βασιλιά τον Ακταίο. Το δεύτερο της όνομα ήταν Κεκροπία και οφειλόταν στο βασιλιά Κέκροπα ο οποίος διαδέχθηκε τον Ακταίο, καθώς παντρεύτηκε την κόρη του. Επί βασιλείας του Κέκροπα πήρε το όνομα Αθήνα.

Ανεξήγητο: Η μυστηριώδης περιοχή του Μεξικού όπου σταματούν τα ρολόγια

Ένα από τα πιο ανεξήγητα τα μυστήρια βρίσκετε σε μια περιοχή του Μεξικού, όπου τα ρολόγια σταμάτησαν και τα ραδιόφωνα δεν λειτουργούν ποτέ.


Η Ζώνη της Σιωπής έχει γίνει πόλος έλξης για τους ερευνητές και για περίεργους που θέλουν να πάνε να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την περιοχή όπου οι νόμοι της φύσης συμπεριφέρονται μυστηριωδώς .
Είναι μια έρημος 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται μεταξύ των κρατών της Durango, Coahuila και Chihuahua και λαμβάνει το υποβλητικό όνομα Zona del Silencio. Είναι μια πολύ αραιοκατοικημένη περιοχή  με μεγάλες αποστάσεις, όπου τα ραδιόφωνα δεν λειτουργούν, όπου τα ρολόγια σταματούν, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δώσει μια πειστική επιστημονική εξήγηση για αυτή την περιοχή.

Θάργηλος άρτος: Η μετέπειτα… Βασιλόπιτα

Η αναζήτηση για τις ρίζες του εθίμου της βασιλόπιτας, μας οδηγεί πίσω, στην αρχαιότητα, στις προσφορές άρτου ή και μελιπήκτων των αρχαίων ημών προγόνων, προς τους θεούς, κατά τη διάρκεια εορτών.
Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν.
Οι Λαογράφοι αναζητούν τη ρίζα του εθίμου στην αρχαιοελληνική παράδοση. Οι Αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς σε κάθε μεγάλη καμπή του χρόνου ή της ζωής τους «εορταστικούς άρτους».Κάθε Αθηναίος στρατιώτης, πριν ξεκινήσει για τον πόλεμο, αφιέρωνε στον Άρη, το θεό του πολέμου, τρία ψωμάκια. Ένα για να πάει καλά, ένα για να νικήσει και το τρίτο για να γυρίσει γερός και αρτιμελής.
Οι κυνηγοί, για να έχουν πλούσιο κυνήγι αφιέρωναν παρόμοια ψωμάκια στη θεά Άρτεμη, την προστάτιδα του κυνηγιού.