Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η Ιστορία της Κατοχής μέσα από τα χαρτονομίσματα

Η έκθεση χαρτονομισμάτων του ελληνικού κράτους, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον ισόγειο χώρο του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, στον αριθμό 146 της 3ης Σεπτεμβρίου, στήθηκε εξ ολοκλήρου από τον διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου της, Γεράσιμο Νοταρά.
Επισκεφθήκαμε αυτήν τη «μικρή», αν και καταλαμβάνει δύο αίθουσες γεμάτες, έκθεση, από την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε (από νήπια, καθώς γίνονται συνεχώς παρουσιάσεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία, μέχρι ερευνητές) να αντλήσει μοναδικό πληροφοριακό υλικό για τη νομισματική ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, καθώς η συλλογή της Εθνικής περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- και σωσμένα δείγματα μοναδικά παγκοσμίως.

Αργοναυτική Εκστρατεία -υπεράνθρωπη γενιά ημίθεων και ανθρώπων

Οι παραδόσεις για την Αργοναυτική Εκστρατεία συνδέονται στενά με τους μύθους για τους Αιολίδες. Είδαμε προηγουμένως ότι ο Αθάμαντας ήταν ένας από τους γιους του Αιόλου. Βασίλευσε στο βοιωτικό Ορχομενό, αφού παντρεύτηκε τη θεά Νεφέλη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη. Λίγο μετά εγκατέλειψε τη Νεφέλη και πήρε άλλη σύζυγο, την Ινώ, την κόρη του Κάδμου, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Λέαρχο και τον Μαλικέρτη.Η Ινώ, που ήταν μητριά του Φρίξου, τον μισούσε και αποφάσισε να τον εξοντώσει. Γι' αυτό έπεισε τις γυναίκες εκείνης της χώρας να αφήσουν τα σιτοχώραφα να ξεραθούν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πείνα. Στη δύσκολη αυτή στιγμή ο Αθάμαντας έστειλε ένα δικό του άνθρωπο στο Μαντείο των Δελφών για να ζητήσει συμβουλή και βοήθεια. Η Ινώ, όμως, με ύπουλες ενέργειες έπεισε τους μάντεις να απαντήσουν πως η αφορία στη χώρα θα σταματούσε μόνο όταν ο Φρίξοςθα θυσιαζόταν στον Δία. Ο Αθάμαντας, επειδή τον πίεζε ο λαός, αποφάσισε να εκτελέσει το χρησμό και οδήγησε τον Φρίξο στο βωμό για να γίνει η θυσία.