Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Κουρκουμάς vs εγκεφαλικού και χολής

Ο κουρκουμάς, ένα δημοφιλές υλικό, κυρίως, της ινδικής κουζίνας, το οποίο προσδίδει πικάντικη γεύση στα φαγητά, έχει μία ακόμα ιδιότητα:
 

Κάποια από τα συστατικά του αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα επωφελή σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, βοηθώντας τα να ανανήψουν γρηγορότερα και περιορίζοντας τις κινητικές βλάβες. Η χρήση του για ιατρικούς λόγους είναι γνωστή εδώ και αιώνες στην Ινδία.

Ο κουρκουμάς (turmeric), το γνωστό μπαχαρικό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χολής, τα οποία συχνά οδηγούν σε κίρρωση του ήπατος.
 

Κινόα - quinoa, η βασίλισσα των υπερτροφών

 

 

Κινόα - quinoa, η βασίλισσα των υπερτροφών, υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας χωρίς γλουτένη.

Επιστημονική ονομασία : chenopodium quinoa.
Η Χρυσή τροφή - ο σπόρος της Γης όπως την αποκαλούν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων.
Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά ( για βιομηχανικούς λόγους). Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.