Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το σπήλαιο Αλεπότρυπα Διρού αποκαλύπτει τα μυστικά του



Το Σπήλαιο Αλεπότρυπα - που ερευνάται από το 1970- κατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική περίοδο (6000 - 3000 π.Χ.) και έχει αποδώσει χιλιάδες ευρημάτων κεραμικής, λίθινων και οστέινων εργαλείων, κοσμημάτων καθώς και ανθρώπινων και ζωικών οστών.


Έρευνες
Οι έρευνες φέτος ξεκίνησαν με γεωφυσικές διασκοπήσεις από το Εργαστήριο Γεωφυσικής- Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στην περιοχή Ξαγκουνάκι (Νεολιθική ακρόπολη του Διρού), βόρεια της εισόδου του σπηλαίου Αλεπότρυπα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση της μεγάλης αίθουσας του σπηλαίου Αλεπότρυπα με στόχο την τρισδιάστατη φωτογραμμετρική αποτύπωσή της. Από την επιφανειακή έρευνα των προηγούμενων ετών εντοπίστηκαν περιοχές μεγαλύτερης συγκέντρωσης κεραμικών και λίθινων ευρημάτων προϊστορικών ή ιστορικών περιόδων.

Αιφνιδιαστική ασκηση ταχείας αντίδρασης υπεράσπισης στρατηγικών υποδομών!






Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τις πρωινές ώρες της 17 Οκτωβρίου, στα πλαίσια άσκησης ¨Πυρπολητής 9¨, ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βορείου Τομέα με σκοπό την άμεση εξουδετέρωση εχθρικών ενόπλων τμημάτων ανορθόδοξου πολέμου εντός κατοικημένου τόπου. Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή Αξιούπολης, Πολυκάστρου, υπό τον έλεγχο της 1ης Στρατιάς.
Να σημειωθεί πως στην Αξιούπολη έχουν την έδρα τους και οι πύραυλοι ATACMS του ΕΣ των συστημάτων MLRS 

Ελέφαντες στη νότια Πελοπόννησο, από την παλαιολιθική εποχή ως τους ελληνιστικούς χρόνους.







«Ο στρατός του Πολυπέρχοντος με 20.000 πεζούς, 1.000 ιππείς και 65 ελέφαντες φθάνει στην Αρκαδία το 319 π. Χ. και ετοιμάζεται να πολιορκήσει τη Μεγαλόπολη. Είναι η πρώτη φορά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου που χρησιμοποιήθηκαν ελέφαντες για πολεμικούς σκοπούς».Σ’ ένα μοναδικό ιστορικό οδοιπορικό, που ξεκινά από τα Μαμούθ και τα Δεινοθήρια της Παλαιολιθικής Εποχής και φτάνει ως τις πολιορκίες της Μεγαλόπολης, της Σπάρτης και του Άργους από τους ελέφαντες των Μακεδόνων και των Ηπειρωτών του βασιλιά Πύρρου, ταξίδεψε το κοινό του ο αρχαιολόγος της Ε΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, Λεωνίδας Σουχλέρης.