Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΤΡΥΜΩΝΑ

Την περασμένη σεζόν των ανασκαφών, στη νέα διαδρομή του αυτοκινητόδρομου «Στρυμών» ( «Στρούμα» στα βουλγαρικά) οι αρχαιολόγοι δεν είχαν περατώσει την έρευνά τους κοντά στο χωριό Μουρσάλεβο. Στις αρχές αυτού του μήνα (προχθές), ειδικευμένο προσωπικό μετέβη στον αρχαιολογικό τόπο- που είχε εντοπιστεί πέρυσι- για περαιτέρω έρευνα. 

 Η ανασκαφική αναζήτηση σταμάτησε από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω των κλιματικών συνθηκών που κράτησε μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Οι ερευνητές έχουν, τώρα, στη διάθεσή τους, τρεις μήνες, να περατώσουν τις ανασκαφικές έρευνές τους στον ανακαλυφθέντα νεολιθικό οικισμό, πριν αρχίσουν οι εργασίες για την εθνική οδό.

 «Περισσότερος χρόνος δεν μας δόθηκε. Ως εκ τούτου, ενεργούμε γρήγορα, χωρίς να υποτιμούμε την κάθε λεπτομέρεια που εντοπίζουμε. Θα ήθελα να πιστεύω ότι για τα ευρήματα , τα οποία είναι σημαντικά, θα κατασκευασθεί ένα κτήριο για να τα στεγάσει. Είναι πολύ ενδιαφέροντα και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Υπάρχουν πολύ σπουδαία αντικείμενα από έναν πανάρχαιο πολιτισμό», είπε ο Βασίλ Νικόλοφ, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, εξέτασαν έναν μοναδικό νεολιθικό οικισμό ηλικίας 8.000 ετών στην περιοχή Ντεβέ Μποάζ.

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ

Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά το Σουδάν είναι η χώρα με τις περισσότερες πυραμίδες στον κόσμο. Συνολικά στο Σουδάν υπάρχουν πάνω από 1.000 πυραμίδες και περίπου 223 στις πόλεις Ναπάτα, Μερόε, Κούρου και Νούρι.
 Οι πυραμίδες στη Μερόε, 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, σπάνια δέχονται επισκέπτες αν και έχουν ανακηρυχτεί από την UNESCO μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Οι πυραμίδες της Μερόε είναι οι τάφοι των ηγεμόνων του βασιλείου των Κους, γνωστοί και ως «μαύροι Φαραώ». Το ύψος των σουδανικών πυραμίδων είναι από 6 μέτρα έως και 30 και χτίστηκαν μεταξύ του 720 και του 300 π.Χ.

Η ΒΙΛΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ

Βρίσκεται στην άκρη της πόλεως
και είναι ένα πολύ μεγάλο κτίσμα.
Αυτή η βίλα, είναι χτισμένη γύρω από μια κεντρική αυλή με περιστύλιο και περιτριγυρισμένη από βεράντες, όπως και οι άλλες μεγάλες βίλες της Πομπηίας. 

Ωστόσο, περιλαμβάνει ένα πολύ ασυνήθιστο χαρακτηριστικό..! Ένα δωμάτιο είναι διακοσμημένο με όμορφες αλλά και παράξενες σκηνές.

Η αίθουσα αυτή, γνωστή σε εμάς ως "The Initiation Chamber, είναι 5 επί 10 μέτρα και βρίσκεται στην μπροστινή δεξιά μεριά της βίλας.

ΛΙΝΟΣ-Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ

Το μάθημα του Λϊνου -Ερυθρόμορφος αττικός σκύφος από τον ζωγράφο Πιστόξενο 475 π.Χ. 
Κατά τον Απολλόδωρο ήταν αδελφός του Ορφέα, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής, όταν τον τιμώρησε την ώρα της διδασκαλίας της λύρας. Ο Λίνος αναφέρεται ως εφευρέτης της τρίχορδης λύρας, μιας νέας χορδής ( λιχανός), ως επίσης του άσματος, του ρυθμού και γενικά της μουσικής, ακόμη δε της ποίησης και τέλος « παντοίας σοφίας».

Ο Λίνος (αρχ. Λῖνος) είναι πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, γνωστός για τις μουσικές του ικανότητες και φερόμενος ως εφευρέτης της μελωδίας και του ρυθμού. Αναφέρεται ως τέκνο του Οίαγρου ή του θεού Απόλλωνα και της Μούσας Καλλιόπης (εναλλακτικά αναφέρεται και η Τερψιχόρη), ενώ αδελφός του υπήρξε ο Ορφέας, στον οποίο δίδαξε μουσική και λύρα. Ο Λίνος δίδαξε και τον Ηρακλή, ο οποίος τον σκότωσε, οργισμένος για τις επικρίσεις του δασκάλου του.

ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ ΕΦΗΥΡΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΠΡΙΝ 17.000 ΧΡΟΝΙΑ!(;)

Βραχογραφία του 15.000 π.Χ. με τον πρώτο τροχό στον κόσμο,στην Άρχαβι του Πόντου.
Η γνωστή φράση «αυτός ανακάλυψε τον τροχό» λέγεται παροιμιωδώς για κάποιον που «ανακαλύπτει» κάτι, που όλοι οι άλλοι το ήξεραν ήδη.

Αυτή η διαδικασία παροιμιοποιήσεως της φράσεως αυτής, όχι μόνο έμεινε στον χρόνο να αποδεικνύει πως ο τροχός ήταν ήδη γνωστός, όταν… έγινε γνωστός, αλλά και πως κάθε… δέκα χρόνια ανακαλύπτουμε ότι όλο και χιλιάδες χρόνια πίσω πάει η εφεύρεσίς του.
 Την δεκαετία του 1970-80 οι «εγκυκλοπαίδειες» έλεγαν πως «η ρόδα εφευρέθηκε το 3750-2750 π.Χ.» και «από τους Σουμέριους»… «κάπου στο γόνιμο δέλτα του Τίγρη και του Ευφράτη»…

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν ακούγοντας θαυμαστά πράγματα και επιτεύγματα γι” αυτό το «δέλτα του Τίγρη και του Ευφράτη», «του Παραδείσου»… Αυτό ήταν μας έλεγαν, «το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα του ανθρώπου»! Κι έτσι φούσκωνε μέσα μας ο θαυμασμός για τον πολιτισμό του «δέλτα του Τίγρη και του Ευφράτη»…

 Οι Σουμέριοι, τότε «κατασκεύαζαν τροχούς συναρμολογημένους από 2-3 ξύλινες σανίδες», αντί να κόψουν μια φέτα από έναν χονδρό κορμό δένδρου.

Κι αυτό γιατί «είχαν διαπιστώσει πως ένας μονοκόμματος τροχός θα σχιζόταν σύντομα στα «νερά» του ξύλου», ενώ «τα μεγάλα δένδρα σπάνιζαν στην Μεσοποταμία»!
Αναρωτιέμαι: Άλλοι λαοί, που είχαν χονδρόκορμα δένδρα, δεν τους… έκοψε να κόψουν μια φέτα τους, καθώς υλοτομούσαν, και να φτιάξουν τροχό; Στην απλοϊκή μου ερώτηση απάντηση δεν έπαιρνα… Και οι επιστήμονες συνέχιζαν την φαντασία τους:

«Οι Σουμέριοι μετέτρεψαν το έλκηθρο σε άμαξα και την κινητήριο δύναμη την παρείχαν τα βόδια»… «Τα πρώτα απλά αμάξια γρήγορα αντικαταστάθηκαν από δίτροχα κάρα», που εγκαινίασαν τον συμπαγή τροχό, στην Ασσυρία, κάπου στο 3000 π.Χ. Αμέσως, η νέα τεχνολογία μεταφέρθηκε στις στέππες της Κεντρικής Ασίας και στην Κοιλάδα του Ινδού, γύρω στο 2500 π.Χ. Οι τροχοί δημιούργησαν δρόμους, και οι δρόμοι μεταναστεύσεις.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ-Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Αν από τον Πυθαγόρα (570-495 π.Χ.) έχουμε τόσους μύθους και ελάχιστες συγκεκριμένες πληροφορίες, είναι επειδή ο φιλόσοφος έγινε (ήθελε να γίνει) μύθος, ακόμη και πριν τον θάνατο του. Ξέρουμε ότι γεννήθηκε στο νησί της Σάμου, αλλά γύρω στα σαράντα του έφυγε, ίσως για πολιτικούς λόγους και πήγε στον Κρότωνα, στη Μεγάλη Ελλάδα.Εκεί ίδρυσε ένα κίνημα, μία πολιτική και θρησκευτική αδελφότητα, η οποία είχε έντονα μυστικιστικά χαρακτηριστικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να κυριαρχήσει σε πολλές αποικίες. 

«ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ»


Nour-al-din

Ο Νουρεντίν Nour-al-din υπήρξε Κούρδος εμίρης της Συρίας κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών που ρήμαξαν τόσο τη Μ.Ανατολή, όσο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.  Ο Κούρδος ηγέτης ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος στρατηγός που αντιμετώπισε με επιτυχία τους «Φράγκους» αφού πρώτα αφύπνισε τους μουσουλμάνους από τον λήθαργο που τους μάστιζε.  Ο ανεψιός και διάδοχος του Νουρεντίν, δεν είναι άλλος από τον περίφημο Σαλαντίν.  Τον άντρα που ανακατέλαβε την Ιερουσαλήμ από τους δυτικούς, εκδίωξε πολλούς Σταυροφόρους από την περιοχή και μπόρεσε και απέκρουσε την αντεπίθεση των δυτικών με ηγέτη τον βασιλιά της Αγγλίας, Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Γαϊδουράγκαθο: Ένα άχρηστο φυτό ή μήπως όχι;



Είναι το γνωστό σε όλους μας γαϊδουράγκαθο. Πολλοί νομίζουμε ότι είναι κάποιο φυτό χωρίς χρησιμότητα...

Λάθος. Διαβάστε και θα καταλάβετε!

Όπου γυρίσουμε και κοιτάξουμε στην Ελληνική φύση, βλέπουμε κάποια πανύψηλα ακανθώδη φυτά, με πανέμορφο μωβ ανθό.

Το γαϊδουράγκαθο ή αλλιώς άγρια αγκινάρα, είναι ένα συνηθισμένο φυτό πού ευδοκιμεί σε όλον τον κόσμο και είναι αυτόχθων στην περιοχή της Μεσογείου.

Ζει μέχρι δύο χρόνια, είναι ακανθώδες και έχει πράσινα σκληρά φύλλα με λευκά σημάδια σαν φλέβες.