Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το τελεφερίκ του Λυκαβηττού



Ο λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί το υψηλότερο σημείο στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες Αθηναίοι και τουρίστες ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην κορυφή του, για να απολαύσουν τη θέα από ύψος 277 μέτρων, να γευματίσουν στο καφέ/εστιατόριο που λειτουργεί εκεί ή να επισκεφθούν το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Αν και η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω μονοπατιού, οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν για την ανάβασή τους το Τελεφερίκ.

Το Τελεφερίκ του Λυκαβηττού εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου του 1965 και ξεκίνησε τη λειτουργία του μία ημέρα αργότερα. Κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ, ενώ από το 2002 η διαχείρισή του Τελεφερίκ και του εστιατορίου που βρίσκεται στον λόφο έχει ανατεθεί σε όμιλο εταιριών εστίασης. Την ίδια χρονιά οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εκγαταστάσεις ανακαινίστηκαν πλήρως, ενώ αντικαταστάθηκαν και τα δύο βαγόνια του Τελεφερίκ με άλλα, ελληνικής κατασκευής.

Το μυστήριο της Πτήσης 19 ( Τριγώνου των Βερμούδων)



Η εξαφάνιση της Πτήσης 19 δεν είναι μόνο το πιο διάσημο από τα μυστήρια του Τριγώνου των Βερμούδων. Είναι η υπόθεση που συντέλεσε σε μέγιστο βαθμό στο να δημιουργηθεί και να παγιωθεί η φήμη του Τριγώνου. Η εξαφάνιση των 5 αεροπλάνων και οι μυστηριώδεις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα, υπήρξαν το αντικείμενο των πρώτων αναφορών στην περιοχή κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 50 και του 60. Ίσως δε θα ήταν υπερβολή να πεί κανείς πώς χωρίς το μυστήριο της Πτήσης 19 ίσως να μην είχε γεννηθεί το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων.

«... Μήν έρχεστε πίσω μου, μοιάζουν σα να είναι από το διάστημα ...»


Στις 5 Δεκεμβρίου του 1945 μια πτήση 5 τορπιλοπλάνων τύπου TBM-3 Avenger του Αμερικανικού Ναυτικού, με τον κωδικό Πτήση 19, ξεκίνησε από το Fort Lauderdale της Florida, για μια περιπολία ρουτίνας, διάρκειας περίπου 2 ωρών. Οι πιλότοι των 5 αεροπλάνων ήταν όλοι τους πεπειραμένοι και βετεράνοι του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, .όπως ήταν και αρκετά από τα μέλη των πληρωμάτων. Λίγη ώρα πριν την αναμενόμενη ώρα άφιξης των αεροπλάνων πίσω στη βάση τους ο πύργος ελέγχου του Fort Lauderdale κατέγραψε μια σειρά περιέργων μηνυμάτων από τον επικεφαλής της Πτήσης 19 ο οποίος έμοιαζε να βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης:

- «Δε μπορούμε να δούμε ξηρά, φαίνεται πώς είμαστε εκτός πορείας»

- Ο πύργος ελέγχου ρωτά: «Ποια είναι θέση σας;»