Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Έλληνας ανακάλυψε το τηλεσκόπιο και όχι ο Γαλιλαίος;


Σύμφωνα με τον αείμνηστο ιστορικό και συγγραφέα πολλών αστρονομικών βιβλίων, Αλέξανδρο Λαγκαδά, το τηλεσκόπιο δεν το ανακάλυψε ο Γαλιλαίος, αλλά ένας Έλληνας, που ζούσε στην Ολλανδία και λεγόταν Ζαχαρίας Ιωαννίδης-Ζανσέν!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!...
Αριστερά: Ο αείμνηστος συγγραφέας αστρονομικών βιβλίων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς. Δεξιά: Ο Γαλιλαίος σε πορτρέτο του Giusto Sustermans.
Ο Γαλιλαίος (1564-1642), όπως όλοι γνωρίζουμε, υπήρξε ένας διάσημος Ιταλός φυσικομαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, που γεννήθηκε στην Πίζα και πέθανε στο Αρκέτρι. Σπούδασε πρώτα στη Φλωρεντία και στο μοναστήρι του Βαλομπρόζο φιλολογία και φιλοσοφία. Έπειτα πήγε στο πανεπιστήμιο της Πίζας για να γραφτεί στην ιατρική, αλλά τελικά προτίμησε να σπουδάσει μαθηματικά και φυσικές επιστήμες.
Αφού τέλειωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές έγινε καθηγητής των μαθηματικών στην Πάδουα από το 1589 ως το 1610· μετά εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία. Όλο αυτό τον καιρό και μέχρι το θάνατό του μελετούσε και δούλευε ακούραστα για την πρόοδο των μαθηματικών, της φυσικής και της αστρονομίας.
Ήταν μόλις 19 χρόνων (1583) όταν εμπνεύστηκε το νόμο της ισόχρονης αιώρησης του εκκρεμούς, από τις ταλαντώσεις ενός πολυελαίου της μητρόπολης. Λίγο αργότερα έκανε το περίφημο πείραμα, από διάφορους εξώστες του πύργου της Πίζας, για να αποδείξει το νόμο της ισόχρονης πτώσης των σωμάτων με διαφορετικό βάρος.
Από τη νεανική του ηλικία ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τις επιστημονικές εργασίες του Αρχιμήδη, από τις οποίες εμπνεύστηκε την κατασκευή του «υδροστατικού ζυγού», με τον οποίο μελέτησε την πυκνότητα διάφορων σωμάτων και το κέντρο βάρους των στερεών. Το πρώτο γνωστό θερμόμετρο είναι δικής του κατασκευής. Μετά από αυτό επινόησε τον αναλογικό διαβήτη. Στα μαθήματά του διατύπωσε την αρχή σύμφωνα με την οποία «ό,τι κερδίζουμε σε δύναμη χάνουμε σε ταχύτητα».
Οι νέες ανακαλύψεις του και οι νέες θεωρίες του έκαναν μεγάλη εντύπωση τότε σε όλη την Ευρώπη και δημιούργησαν φίλους, που παρακολουθούσαν τα μαθήματά του, αλλά και αντιπάλους, ακόμα και εχθρούς.
Το 1609, ενώ βρισκόταν στη Βενετία, κατασκεύασε το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο με το οποίο παρατήρησε τις ανωμαλίες στο έδαφος της Σελήνης, ανακάλυψε τους δορυφόρους του Δία, τους δακτυλίους του Κρόνου, τις κηλίδες του Ήλιου, και χάρη σ’ αυτές διαπίστωσε ότι ο Ήλιος γυρίζει γύρω από τον άξονά του. Ύστερα παρακολούθησε τις φάσεις της Αφροδίτης και διατύπωσε τη γνώμη ότι ο γαλαξίας αποτελείται από ένα τεράστιο πλήθος αστεριών που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ τους.
Όλη αυτή τη δουλειά του τη δημοσίευσε σε φυλλάδια, αφήνοντας κατάπληκτο όλο τον τότε κόσμο. Τα φυλλάδια ήταν ο «Αγγελιοφόρος των άστρων» και οι «Επιστολές για τις ηλιακές κηλίδες».
Η αποκαλυπτική σελίδα-ντοκουμέντο του αείμνηστου συγγραφέα αστρονομικών βιβλίων, Αλέξανδρου Λαγκαδά, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το τηλεσκόπιο ήταν ανακάλυψη του Έλληνα Ζαχαρία Ιωαννίδη-Ζανσέν και όχι το Γαλιλαίου!... (Η σελίδα είναι από το βιβλίο του Αλέξανδρου Λαγκαδά: "Νικ. Κοπέρνικος και Γαλιλαίος Γαλιλέϊ", Αθήνα 1995, σελ. 41)
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Ωστόσο, ο αείμνηστος ιστορικός και συγγραφέας πολλών αστρονομικών βιβλίων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς, μέσα στο βιβλίο του «Νικ. Κοπέρνικος και Γαλιλαίος Γαλιλέι», που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1995 και έκανε με τον γράφοντα πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, αναφέρει ότι το τηλεσκόπιο δεν ήταν ανακάλυψη του Γαλιλαίου, αλλά ενός Έλληνα που άκουγε στο όνομα Ζαχαρίας Ιωαννίδης-Ζανσέν!
Ας δούμε τι λέει μεταξύ άλλων μέσα στο βιβλίο του:
«Το τηλεσκόπιο με το οποίο ο άνθρωπος γνώρισε τον κόσμο των άστρων, που έφερε κοντά του, ήταν ελληνική εφεύρεση. Ήταν δημιούργημα του Έλληνα Ζαχαρία Ιωαννίδη που ήταν κατασκευαστής οπτικών ειδών και ωρολογοποιός στην Ολλανδία και ονομαζόταν Ζανσέν.
Η μεγάλη αυτή ανακάλυψη έγινε τυχαία το 1590 όταν τα παιδιά του Ζανσέν πήραν δύο κρύσταλλα - φακούς ρολογιών και τα έβαλαν σε μια απόσταση, στην εστιακή θα λέγαμε απόσταση, και είδαν το κοκοράκι - ανεμοδείκτη στο καμπαναριό τής εκεί εκκλησίας πάρα πολύ κοντά τους. Το είπαν στον πατέρα τους που έβαλε τους φακούς σ' ένα σωλήνα κι' έτσι κατασκευάσθηκε το πρώτο τηλεσκόπιο που ονομάσθηκε «μαγικός σωλήνας». Λέγεται πως συγχρόνως με τον Ιωαννίδη - Ζανσέν, πολύ συνέτεινε στην ανακάλυψη και βελτίωση του τηλεσκοπίου και ο Ολλανδός Λίππερσχε.
Έτσι, με την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου, την ανάπτυξη των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας, η πρόοδος της Αστρονομίας ήταν αλματώδης. Το τηλεσκόπιο γρήγορα διαδόθηκε σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το καλοκαίρι του 1609 ο Άγγλος Τόμας Χάρριοτ παρατηρούσε την Σελήνη κι' έκανε χάρτες της επιφανείας της, ενώ ο Γαλιλαίος μαθαίνει την νέα ανακάλυψη και κατασκευάζει μικρό δικό του τηλεσκόπιο που μεγεθύνει περί τις 30 φορές. Δεν γνωρίζουμε αν είδε η μεταχειρίστηκε το ολλανδικό τηλεσκόπιο. Πάντως ήταν τώρα κάτι εύκολο αυτό μια κι ήταν γνωστή η αρχή της κατασκευής τους.
Στις 6 Αυγούστου 1609 ο Γαλιλαίος βρίσκεται στην Βενετία και δοκιμάζει την διόπτρα του από τον πύργο του Σαν Μάρκο και εντυπωσιάζει τους Βενετσιάνους.
Χαρίζει ένα τηλεσκόπιο του, που μεγεθύνει μόνο εννέα φορές στο Συμβούλιο της Βενετίας, που διέθετε πλούτο και μεγάλο ναυτικό. Αυτοί έκπληκτοι αμείβουν τον Γαλιλαίο πλουσιοπάροχα. Του δίνουν χίλια σκούδα τον χρόνο.
Η θαυμάσια αυτή διόπτρα έθετε σε πλεονεκτική θέση τα καράβια των Βενετσιάνων που εφοδιασμένα με το θαυμαστό αυτό όργανο θα μπορούσαν να δουν πανιά και πλοία από τόσο μακριά που ήταν αδύνατον να δει ανθρώπινο μάτι. Ειδικώς τότε ενδιέφερε τον στόλο τους το τηλεσκόπιο — διόπτρα γιατί θα πλεονεκτούσαν έναντι του τούρκικου στόλου, με τον οποίο είχαν συνεχείς συγκρούσεις για την κυριαρχία των θαλασσών.
Ο Γαλιλαίος παρατηρεί την Σελήνη με την διόπτρα του, που στηρίζει στον τοίχο.
Όμως ο Γαλιλαίος αφήνει να εννοηθεί πως η διόπτρα του ήταν εφεύρεση του. Αλλά γρήγορα διαψεύδεται γιατί έρχονται φορτηγά από την Ολλανδία φέρνοντας πολυάριθμες διόπτρες που πουλιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Τότε ο Γαλιλαίος φεύγει από την Βενετία γιατί «αισθάνεται πως η υπόληψή του κινδυνεύει».
Ασχέτως πάντως προς αυτά έχει τώρα στα χέρια του ένα καινούργιο μέσον παρατηρήσεως που, ως ικανός φυσικός, προσπαθεί να βελτιώσει και να κάνει συστηματικές ουράνιες παρατηρήσεις. Έτσι αρχίζει μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της ζωής του Γαλιλαίου μα και συγχρόνως και της Αστρονομίας.
Γνωρίζοντας την ανακάλυψη αυτή στην Ολλανδία, ο Γαλιλαίος δημιουργεί το πρώτο του τηλεσκόπιο - διόπτρα, με μικρή μεγέθυνση. Όμως γρήγορα κατασκεύασε τηλεσκόπιο που μεγέθυνε τα αντικείμενα 100 φορές. Ήταν αυτό με το οποίο είδε τις φάσεις της Αφροδίτης, την μορφή της Σελήνης, και συνοδούς του Διός, που λέγονταν άστρα του Γαλιλαίου ή των Μεδίκων. Ο Κέπλερ τα ονόμασε «δορυφόρους», οπότε επεκράτησε το όνομα αυτό.
Ο Γαλιλαίος είδε και τις ηλιακές κηλίδες, που ήδη είχαν παρατηρηθεί και είχαν αρχικά αποδοθεί στις διαβάσεις του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Ο Γαλιλαίος, αντιγράφοντας τον Έλληνα Ζανσέν (Ιωαννίδη) κατασκεύασε συνολικώς περί τα 100 τηλεσκόπια που αποτελούνταν από ένα σωλήνα και δύο φακούς στις άκρες του (αμφίκυρτο φακό στο ένα άκρο και ένα κοίλο ως προσοφθάλμιο)...
Χάρη στα τηλεσκόπια οι άνθρωποι είδαν την πραγματική αλλά και νέα συγχρόνως όψη του ουρανού (...) ».
ΠΗΓΗ: http://www.sakketosaggelos.gr

Ιδού η δράση των ξένων υπηρεσιών - 1 στους 3 συλληφθέντες κουκουλοφόρους, ξένος!









Ένας στους τρεις συλληφθέντες κουκουλοφόρους στα χθεσινά επεισόδια είναι ξένος! Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από τους 79 συνολικά συλληφθέντες οι 53 είναι Έλληνες και οι 26 αλλοδαποί! Η τεράστια αναλογία οδηγσεί στο συμπέρασμα ότι από τους 2.000 κουκουλοφόρους, περίπου οι μισοί (γιατί υπήρχαν μεγάλες ομάδες "αμιγώς" Ελλήνων στην περιοχή της Σταδίου, όπου έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις) ήταν ξένοι!
Εδώ λοιπόν αναδεικνύεται για δεύτερη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2008, ο ρόλος των αλλοδαπών ταραξιών οι οποίοι έχουν μεταβληθεί στο "μακρύ χέρι" των πάσης φύσεως ξένων μυστικών υπηρεσιών στο κέντρο της Αθήνα. Κάτι που είχε τονίσει και τότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρωνας Πολύδωρας, αλλά και χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ηλικιακά οι τρεις από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι, ηλικίας 14 έως 17 ετών, οι σαράντα ένας είναι από 19 έως 29 ετών, οι είκοσι επτά είναι από 31 έως 39 ετών και οι υπόλοιποι οκτώ είναι από 40 και άνω.
Σε ότι αφορά το επάγγελμά τους δήλωσαν:
- δέκα πέντε άνεργοι,
- τέσσερις φοιτητές,
- δύο μαθητές,
- ένδεκα ιδιωτικοί υπάλληλοι,
- δύο ελεύθεροι επαγγελματίες,
- ένας καθηγητής,
- ένας ασκούμενος δικηγόρος
- ένας αυτοκινητιστής,
- ένας σκηνοθέτης
- δύο οικοδόμοι
Τριάντα εννέα δεν δήλωσαν επάγγελμα και μέσα σε αυτούς ήταν και οι ξένοι. Στην κατοχή των ξένων βράθηκαν μαχαίρια, χάρτες του κέντρου της Αθήνας, υλικό ασύρματης επικοινωνίας (από τις 4 το απόγευμα οι κουκουλοφόροι είχαν σταματήσιε να μιλάνε στα κινητά μεταξύ τους!).
Οι περισσότεροι ομολόγησαν ότι τους είχαν πλησιάσει "κάποιοι" και τους είχαν πει ότι θα γίνουν επεισόδια και θα είχαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν τα μαγαζιά. Μάλιστα τους είχαν δώσει και προσημειωμένους χάρτες, αλλά και κουκούλες! Τις βόμβες μολότοφ τις έφτιαξαν μόνοι τους ή τους τις έδωσαν ομοεθνείς τους.
Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες «κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, απόπειρας βαρειάς σωματικής βλάβης, απρόκλητες σωματικές βλάβες, κλοπής, διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, αντίστασης, εξύβρισης καθώς επίσης και αδικήματα που αφορούν παραβάσεις των νόμων περί όπλων και σχετικά με εκρηκτικές ύλες».
Ζημιές προκλήθηκαν σε 29 υποκαταστήματα τραπεζών (εμπρησμοί και φθορές σε Α.Τ.Μ, υαλοπίνακες, ρολά, μάρμαρα), σε 71 καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε υαλοπίνακες, ρολά καθώς και στο εσωτερικό τους) ενώ σε τριάντα από αυτά σημειώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων. Ακόμη σε ένα κτιριακό συγκρότημα καταστημάτων - κινηματογράφου υπήρξε εμπρησμός, σε τρία δημόσια κτίρια και σε πέντε κτίρια γραφείων φθορές στις εισόδους τους, σε τρία ξενοδοχεία φθορές στα μάρμαρα εισόδων τους και σε ένα κινηματογράφο θραύση τζαμαρίας.
Επίσης προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, σταθμούς του Μετρό, φωτεινούς σηματοδότες, κολώνες φωτισμού του Δήμου, εκδοτήρια εισιτηρίων, μάρμαρα κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.
Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό των επεισοδίων: «Από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν συνολικά εκατόν εννέα αστυνομικοί. Επίσης κάηκαν τρεις υπηρεσιακές μηχανές και υπέστησαν φθορές άλλες είκοσι».
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες οι κουκουλοφόροι εκτόξευαν βόμβες μολότοφ με καρφιά, ναυτικές φωτοβολίδες, ενώ όπως αποδείχτηκε σκοπός τους ήταν η καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών ώστε να αναγκάσουν την Αστυνομία να αποσύρει τις δυνάμεις της από κυβερνητικά κτίρια για να τα καταλάβουν με έφοδο και να τα πυρπολήσουν ολοκληρώνοντας ένα σκηνικό αποσταθεροποίησης της χώρας που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008.
Στις λεηλασίες συμμετείχαν χούλιγκαν και αλλοδαποί ενώ σημειώνεται ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν εντοπιστεί στα γήπεδα να προκαλούν ταραχές. Όπως ανέφεραν πηγές η σφοδρότητα των συγκρούσεων ξεπερνά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. 
Από επιχειρησιακής άποψης οι κουκουλοφόροι ήταν άριστα οργανωμένοι με ομάδες κρούσης, υποστήριξης, συλλογής πληροφοριών, παρενοχλήσεων των αρχών και ανεφοδιασμού. όλα αυτά συνηγορούν ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία μια ομάδα μπαχαλάκιδων, αλλά πλέον μια οργανωμένη ομάδα η οποία μπορεί να απειλεί ευθαίως το κράτος εκβιάζοντας καταστάσεις μέσα από την διεξαγωγή κανονικού αντάρτικου πόλεων.
ΠΗΓΗ:  defencenet.gr

Παραιτείται από τα κέρδη της σε ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Αντί να τα δώσει στην Ελλάδα τα δίνει στους Δανειστές μας


Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διανείμει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης οποιαδήποτε κέρδη αντλήσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, ανακοίνωσε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Λικ Κοέν.
Τα κράτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μετέπειτα τα κεφάλαια αυτά για τη διάσωση της Ελλάδας.
«Αποφασίσαμε στο ευρωσύστημα ότι δεν επιθυμούμε να αποκομίσουμε κέρδη από τις συναλλαγές μας με την Ελλάδα και, όταν διανεμηθούν τα κέρδη των προηγουμένων ετών, κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιό μερίδιο θα διαθέσει για την Ελλάδα», είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ
«Είναι ζήτημα των κυβερνήσεων να αποφασίσουν τι θα κάνουν», διευκρίνισε σε παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, χρεόγραφα που απέκτησε από το Μάιο του 2010 όταν ξεκίνησε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Η τιμή κτήσης τους κυμάνθηκε στα 40 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει καταγράψει λογιστικά κέρδη 10-15 δισ. ευρώ.
Πηγή: Reuters

Αδύνατη η εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα





Σε μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσουν οι ελλείψεις που σημειώνονται στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς εξαιτίας της κατανάλωσης ρεκόρ και της προσπάθειας να εισαχθούν με τη διαδικασία του επείγοντος (Επείγουσα κλήση υποβολής προσφορών για την προμήθεια ΥΦΑ) φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας με τανκερ LNG. Και αυτό, διότι την τρέχουσα περίοδο τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου δεν επαρκούν για να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση από την ενεργοβόρα παγκόσμια οικονομία ειδικά μετά την αποκλιμάκωση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στον απόηχο του ατυχήματος της Φουκουσίμα.

Έτσι γεννάται έντονος προβληματισμός για το αν και σε τι τιμές θα κατορθώσουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να βρουν -όπως ζήτησαν με επείγουσα πρόσκλησή τους για προσφορές το Σάββατο- φορτίο υγροποιημένου αερίου έως αύριο Τετάρτη. Από την αρχή της χρονιάς η ζήτηση για φυσικό αέριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για τη χώρα, καθώς από την 9η Ιανουαρίου και μετά, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 16.800.000 κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως (194.000 μεγαβατώρες).

Η σημαντική αυτή αύξηση της ζήτησης, συνέπεσε χρονικά με δύο περιόδους σημαντικής μείωσης ή και διακοπής της ροής προς τη χώρα του φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης του Ελληνικού Συστήματος με την Τουρκία, καθώς και με μία χρονική περίοδο όπου μειώθηκε ταυτόχρονα, η παροχή αερίου και από την αντίστοιχη διασύνδεση του Ελληνικού Συστήματος με την Βουλγαρία. Οι διακοπές ή οι μειώσεις αυτές, οφείλονται στις πολύ άσχημες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και καιρό σε όλη την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Ζητά τώρα η Ελλάδα να βρει φορτία μέσα σε λίγα 24ωρα τη στιγμή που υπάρχουν παγκοσμίως μόλις 374 πλοία που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, αριθμός ελάχιστος σε σχέση με τη ζήτηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων αυτών είναι δε χρονοναυλωμένα με μακροχρόνιες συμβάσεις σε μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις και η εύρεση ελεύθερου πλοίου αποτελεί αποστολή πρακτικά αδύνατη, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που βρεθεί πλοίο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ημερήσια ναύλα του είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες της τάξης των 150.000 δολαρίων και υπό συνθήκες πανικού στην spot αγορά μπορεί να αυξάνονται κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια ακόμα. Τα αυξημένα αυτά μεταφορικά κόστη που υπό την επείγουσα διαδικασία που υιοθέτησε εξ ανάγκης η χώρα μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερα, θα περάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον τελικό καταναλωτή.

«Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι μια διαδικασία η οποία δε θα πρέπει να εξαρτάται από την εύρεση spot φορτίου, καθώς οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές στη spot αγορά, λόγω και της προσπάθειας της Ιαπωνίας να τραβήξει φορτία από τον Ατλαντικό, και η άμεση παράδοση του, εντός 2-3 ημερών, είναι σχεδόν αδύνατη ακόμα και αν το προμηθευτεί κανείς από κάποια κοντινή αγορά όπως αυτή της Ρωσίας» τονίζει μιλώντας στο Capital.gr ο Νικόλας Παπαντωνόπουλος ειδικός στην αγορά των δεξαμενόπλοιων του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal.

Με την προθεσμία που έχει δώσει η ΔΕΣΦΑ για εισαγωγή 30.000κυβικών μέτρων να λήγει την Τετάρτη στις 8 .00 το πρωί μένει να εξακριβωθεί το πόσο θα κοστίσει και το εάν θα παραδοθεί τελικά το φορτίο. Επιπλέον τίθεται πλέον με έμφαση το ζήτημα της αύξησης των υποδομών για την αποθήκευση αερίου στην Ελλάδα αλλά και της διασφάλισης ομαλής και σε προσιτά κόστη ροής αερίου προς την χώρα ακόμα και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.


Πηγή:www.capital.gr