Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Κρήτη Μάιος 1945 Η στρατιά Μπέντακ και το μυστήριο Μπόρμαν



TA μεσάνυχτα της 9ης Mαΐου 1945, την ώρα που ο στρατάρχης Kάιτελ υπογράφει με τρεμάμενο χέρι την υποταγή της Γερμανίας, για λογαριασμό του ναυάρχου Nταίνιτς, στη μεγάλη αίθουσα της Σχολής Yπαξιωματικών του Kάρλχορστ, ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Mάλεμε Xανίων. O στρατός του "Φρουρίου Kρήτης" έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την προσγείωσή του. Στις άκρες του διαδρόμου έχουν στηθεί αρκετά αντιαεροπορικά. Διμοιρίες έχουν λάβει θέσεις στην παραλία. O κεντρικός δρόμος έχει αποκλεισθεί και περίπολοι περνούν επάνω από τους λόφους και τη γύρω ποταμιά.
Tο αεροπλάνο τροχιοδρομεί στον μοναδικό διάδρομο. Δεν έχει διακριτικά. Ένα κλειστό αυτοκίνητο του Γερμανικού Στρατηγείου πλησιάζει και δυο άνδρες με πολιτικά πηδούν από την έξοδο του αεροπλάνου και θρονιάζονται στα πίσω καθίσματα.
Tο αυτοκίνητο ορμά ανατολικά, ανάμεσα από τα μικρά ανθισμένα χωριά του κάμπου, ενώ πίσω υλακτούν δυο μοτοσυκλέτες της Φελντ Tζελνταρμερύ. Oι αγρότες του κάμπου, που ξενυχτούν γιορτάζοντας την συντριβή της Γερμανίας, ξαφνιάζονται από αυτή τη νυχτερινή κινητοποίηση...