Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Οι Τούρκοι «κύκλωσαν» τα Ιμια

Εδώ και 22 χρόνια οι Τούρκοι χαρακτήριζαν τις δύο ελληνικές βραχονησίδες «γκρίζα ζώνη» - Τις τελευταίες μέρες έστησαν γύρω τους ασφυκτικό κλοιό με οπλισμένα σκάφη σαν να είναι δικές τους - Πώς οι Τούρκοι έκαναν τα Ίμια από «γκρίζα ζώνη»... δικά τους

Την ώρα που ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, απειλεί ότι η Τουρκία «θα σπάσει τα κόκκαλα όποιου Ελληνα τολμήσει να ανέβει στα Ιμια», οι ψαράδες της Καλύμνου όχι μόνο δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις επίμαχες βραχονησίδες, αλλά εκδιώκονται προκλητικά από τουρκικές ακταιωρούς, ακόμη και εντός… ελληνικών χωρικών υδάτων. 


Από γκρίζα ζώνη τα Ιμια εξελίσσονται ντε φάκτο σε τουρκικό έδαφος, αφού Ελληνες ψαράδες εκδιώκονται, ακόμη και με την απειλή βίας, από τουρκικές ακταιωρούς που περιπολούν καθημερινά στο σημείο. Οπως καταγγέλλουν ψαράδες της Καλύμνου, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.
Τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού όχι μόνο τους παρενοχλούν και τους εκδιώκουν από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ιμια, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύουν και προστατεύουν καΐκια Τούρκων ψαράδων από την απέναντι μικρασιατική ακτή, που κάνουν πλιάτσικο στις ελληνικές θάλασσες. «Κάθε χρόνο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί της λεγόμενης “κορονάτης” μαύρης τσιπούρας στα Ιμια για να γεννήσουν.