Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ελλάδα: Απαγορεύτηκαν σπόροι της Μονσάντο


Στην απαγόρευση της εμπορίας σπόρων υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810, της Monsanto, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – απόφαση που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων απαγορεύσεων στηριζόμενων στην Οδηγία 2002/53 του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν έχουν θέση στην ελληνική γη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείο η απαγόρευση κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή άμεσου κινδύνου για το περιβάλλον αλλά και ενδεχόμενων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. 
 

Άρση της απαγόρευσης του ''UNKNOWN LAND'' του Μάνουελ ντε Κόκο

 




Μετά το Ιράν και την Ελβετία, συνεχίζονται οι διακρίσεις για το "UNKNOWN LAND" και στην Κύπρο καθώς η ταινία πήρε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Ο Έλληνας δημιουργός Mάνουελ ντε Κόκο με την ταινία "UNKNOWN LAND" έχει κάνει ένα στοχαστικό, υπνωτιστικό σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο τον καθιέρωσε ως το αγαπημένο παιδί των διεθνών φεστιβάλ.
Κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης το 2011 ανακάλυψε εικόνες της φύσης που κόβουν την ανάσα και δημιούργησε ποιητικά πορτραίτα από τη φυσική κληρονομιά της Σοκότρα και το Ισραήλ και, παρόλο που η πλοκή είναι μάλλον ονειρική, υπάρχει αρκετή πολιτική αντιπαράθεση για την ταινία ώστε να λογοκριθεί σε πολλές αραβικές χώρες.
Επόμενος σταθμός είναι το Μαρόκο, όπου το "UNKNOWN LAND" επιστρέφει στον αραβικό κόσμο μετά την άρση της απαγόρευσής του, αφού θα συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Σαχάρα.