Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Σουσάμι: Προστατεύει από χρόνια νοσήματα

Το σουσάμι (ή σησάμι) και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, γνωστά στην... ανθρωπότητα εδώ και 6.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το σουσάμι έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και με την αντιμετώπιση χρονίων νοσημάτων με υψηλή συχνότητα στους κατοίκους της Δύσης.

Ιστορικά βρίσκουμε αναφορές στον πάπυρο Ebers, ένα αρχαίο κείμενο που βρέθηκε στην Αίγυπτο και χρονολογείται στο 1.550 π.Χ, όπου το σουσάμι περιγράφεται ως πηγή ενέργειας. Τη μεγάλη θρεπτική του αξία μνημονέυει και ο Ιπποκράτης, ενώ σε ένα κινέζικο βιβλίου του 300 π.Χ, το σουσάμι περιγράφεται ως ένα τρόφιμο με πολλά θεραπευτικά αποτελέσματα, όπως η παροχή ενέργειας, η ήρεμη ψυχολογία και οι αντιγηραντικές ιδιότητες όταν καταναλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πλανήτης Ιάπετος και η σχέση του με την Αρχαία Ελλάδα...Μύθος ή πραγματικότητα;

Στον μύθο, ο Ιαπετός φιλονίκησε με τον Δία και στην συνέχεια του κήρυξε τον πόλεμο μαζί με ένα άλλο αδελφό Τιτάνα, τον Κρόνο. Τελικά ο Δίας επεκράτησε εκείνου του πολέμου και για να τιμωρήσει τους Τιτάνες αδελφούς του τους εκσφενδόνισε στα Τάρταρα.




Την εποχή εκείνη για το «εκσφενδονίζω» ή «πετάω βίαια» χρησιμοποιούσαν το ρήμα «ιάπτω» και έτσι ο εκσφενδονισμένος αδελφός θεός(ΙΑΟ) ονομάσθηκε «Ιαπετός». Τα απομεινάρια του τα βρίσκουμε σήμερα να πλανώνται σε τροχιά 666 εκατ. χιλιόμετρα απ' τον Ήλιο.