Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Άγνωστοι Έλληνες: Από την Γαλλία στον Βόρειο Πόλο

«Η Μασσαλία δεν έπαψε ποτέ να δείχνει και να έχει το Ελληνικό χρωμόσωμα, μια πραγματικότητα, απτή σε όλο τον Νότο της Γαλλίας. Εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις υπάρχουν και πολλοί Φιλέλληνες που τρέφουν μια άδολη αγάπη για την Ελλάδα την οποία θεωρούν κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού αλλά και ως μια μακρινή πατρίδα».

Στην προηγούμενη μελέτη μας κλείσαμε το ταξίδι μας στην Αφρική με την χώρα της Αιγύπτου. Το ταξίδι όμως των Ελλήνων φυσικά δεν σταματά εκεί αλλά πολύ περισσότερο δεν σταματάει ποτέ… Έτσι κι εμείς συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην περιοχή της Μεσογείου θα κάνουμε έναν σταθμό στην Μασσαλία, την ελληνική πόλη της Γαλλίας, η οποία ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του απόδημου Ελληνισμού.

Αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της εξαφάνισης του μυκηναϊκού πολιτισμού

Εκεί στα ερείπια της αρχαίας Τίρυνθας, της περίφημης πόλης της μυκηναϊκής εποχής, ομάδα αρχαιολόγων προσπαθεί να λύσει ένα γρίφο που εδώ και αιώνες οι ιστορικοί δεν μπορούν να απαντήσουν: γιατί καταστράφηκε ο λαμπρός μυκηναϊκός πολιτισμός; Όλοι οι πολιτισμοί παρακμάζουν αλλά αυτός γιατί τόσο γρήγορα;

Η ομάδα του σεισμολόγου Klaus-G. Hinzen, από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας πιστεύει πως ίσως έχει μια απάντηση: σεισμός! Σεισμογενής γη γαρ η Ελλάδα, ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να γκρεμίσει ακόμη και τα κυκλώπεια τείχη και να σημάνει την αρχή του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Ολονύχτια παράσταση στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα- Πάνω από 800 άτομα με υπνόσακους

800 θεατές παρακολούθησαν την ολονύχτια παράσταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Μια συναρπαστική συνάντηση με την ιστορία και τη φύση σε 1.000 τ.μ. αρχαιολογικού χώρου, περισσότεροι από 800 θεατές, Έλληνες και ξένοι και 40 διανυκτερεύοντες συμμετέχοντες, είναι ένας πρώτος απολογισμός της ολονύχτιας διαδραστικής παράστασης «From Darkness to Light» που επιμελήθηκε η διεθνώς διακεκριμένη χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη και πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Ιουλίου στον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Πώς πληρώνονταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ιδιότητα του ικανού στρατηλάτη, αλλά ήταν εξίσου δεινός οικονομολόγος, με …μάστερ στα οικονομικά του πολέμου, τα οποία δεν προσφέρονταν για αδύναμους «λύτες».
Στρατιωτικό μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων
Μέχρι το 331 π.Χ., οι κυριότερες δαπάνες του Αλέξανδρου αφορούσαν -μεταξύ άλλων- τα εξής: μισθοδοσία στρατού, συντήρηση εξοπλισμού-πολιορκητικών μηχανών, δημιουργία στόλου, επισιτισμό, μεταφορές και υγειονομική περίθαλψη. Η σημαντικότερη άμεση πολεμική δαπάνη ήταν η μισθοδοσία, το ύψος της οποίας οριζόταν με στρατιωτικό μισθολόγιο: ο στρατός αποτελείτο καταρχήν από Μακεδόνες, οι οποίοι υπηρετούσαν υπέρ πατρίδος, από συμμάχους των ελληνικών πόλεων (εταίρους) και επαγγελματίες μισθοφόρους.

Πως αποκαλούσαν τον Μ.Αλέξανδρο οι Άραβες- Τον θεωρούσαν θεϊκό ον

Με αυτό το όνομα Iskander [=Ισκαντερ] αποκαλούσαν και αποκαλούν όλοι οι Αραβόφωνοι τον Μέγα Αλέξανδρο. Όμως η λέξη Iskander είναι η ακριβώς η ίδια λέξη με την λέξη Αλέξανδρος που έχει όμως αλλοιωθεί, κυρίως, λόγω της επαφής των Αραβόφωνων λαών με τους Ρωμαίους που και γι΄αυτούς, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Μέγας και Θεϊκός!!!!!
Στα Λατινικά η λέξη Αλέξανδρος γίνεται ALEXANDER και στα Αραβικά αποδίδεται ως ISKANDER. Οι δύο τελευταίες όμως συλλάβες και στις δύο αυτές γλωσσολογικές αποδώσεις, δηλαδή η κατάληξη ANDER, όπως βλέπουμε είναι απολύτως ίδιες και εκείνο που αλλάζει στην λέξη είναι η πρώτη συλλαβή.