Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Σπόροι chia: το ενεργειακό διατροφικό «μυστικό» των Αζτέκων

Για πολλά χρόνια παλιότερα, σε χώρες της Λατινική Αμερικής, εξήραν τους σπόρους chia για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να λάβουμε αυτόν τον καρπό σοβαρά υπόψη μας και σήμερα.
Πριν πολλά χρόνια, οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια στη Λατινικής Αμερική και βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων, ενώ επίσης χρησιμοποιούνταν και για ιατρικούς λόγους. Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι εξήραν τους σπόρους chia για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να λάβουμε αυτόν τον καρπό σοβαρά υπόψη μας.

Ο Οδυσσέας μετά την δολοφονία των μνηστήρων

Το όνομα «Οδυσσέας» που προέρχεται από το ρήμα «ὀδύσσομαι» (οργίζομαι, μισώ κάποιον) και σημαίνει εξοργισμένος, αλλά και ο μισούμενος από τους θεούς, αυτός που έδωσε αφορμές. δυσαρέσκειας, το έδωσε ο παππούς του (από την πλευρά της μητέρας του), ο Αυτόλυκος...

Σύμφωνα με τον Όμηρο το όνομα σημαίνει «γιος της πέτρας», αλλά πιο πιθανό είναι να συγγενεύει ετυμολογικά με την λέξη «οδηγός». Μπορεί επίσης να προέρχεται από το ρήμα «ὀδυνάω» που σημαίνει «προκαλώ πόνο» με την έννοια «αυτός που προκαλεί και αισθάνεται πόνο».

Καλυδώνιος Κάπρος

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Καλυδώνιος Κάπρος είναι γνωστό ένα φοβερό στο μέγεθος και στη δύναμη αγριογούρουνο, το οποίο έστειλε η θεά Αρτεμις για να τιμωρήσει τον βασιλιά Οινέα της πόλεως Καλυδώνας στην Αιτωλία.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς της Καλυδώνας Οινέας προσέφερε τους πρώτους ετήσιους καρπούς της χώρας προς όλους τους θεούς εκτός από την Άρτεμη.

Η θεά τότε από την οργή της έστειλε τον Κάπρο, που σκότωνε τους γεωργούς όταν πήγαιναν να σπείρουν και προκαλούσε καταστροφές γενικώς στα υπάρχοντα των χωρικών.

Φωτογραφία της NASA δείχνει μια πόλη με τείχη χτισμένη στον Άρη; (φωτο)

Τον γύρο του αγγλόγλωσσου διαδικτύου κάνει ο ισχυρισμός «κυνηγών» UFO, ότι είδαν σε φωτογραφίες της NASA από την επιφάνεια του Άρη τα ερείπια μιας περιτειχισμένης πόλης.
Πράγματι, σε μια φωτογραφία της NASA που διακινείται -και αναδημοσιεύει και η βρετανική Express- φαίνεται μια κορυφογραμμή ενός βραχώδους όρους που μοιάζει με μια πόλη με τείχη.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το όχημα Curiosity Rover της NASA και όπως ήταν αναμενόμενο άνοιξε μεγάλο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το εάν υπήρχε, ή συνεχίζει ακόμα να υπάρχει, πολιτισμός στον Άρη.