Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ακούστε το αρχαιότερο ελληνικό τραγούδι

Η αρχαιότερη, διασωθείσα ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση είναι ο Επιτάφιος του Μικρασιάτη Σείκιλου που έγραψε: «Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Η ζωή διαρκεί για λίγο» Είναι γνωστός ο ρόλος και o σημαντικός ρόλος της μουσικής στην αρχαία ελληνική κοινωνία, καθώς και η παρουσία της σε οποιαδήποτε σημαντική πτυχή αυτής, είτε επρόκειτο για ευχάριστες ή δυσάρεστες συνευρέσεις και συνεστιάσεις.

Σειλήνιοι και Σάτυροι

Δίπλα στις Μαινάδες ως συμπλήρωμά τους στη συνοδεία του Διονύσου υπήρχαν όντα ειδικού χαρακτήρα, μισο-άνθρωποι και μισο-ζώα, οι Σάτυροι και οι Σειληνοί, που όντας στην αρχή ξεχωριστοί, κατέληξαν αργότερα να συγχέονται και να θεωρούνται όμοιοι. Είναι ιδιαίτερα γνωστοί από τις πολυάριθμες καλλιτεχνικές απεικονίσεις τους, παρά από λογοτεχνικές πηγές.

Η πατρίδα των Σάτυρων φαίνεται πως ήταν η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Αρκαδία, που οι γεωργικοί της πληθυσμοί τους φαντάζονταν ως πνεύματα, δαίμονες που κατά προτίμηση διέμεναν στα δάση και τις κορυφές των βουνών. Τους έπλαθαν με τη φαντασία τους με κέρατα, μακριά ουρά και νύχια γαμψά ή νύχι δίχηλο στα πόδια, με αναλογίες πολλές με τράγους, ακόμα και στο λάγνο χαρακτήρα τους.

Το ακρωτήριο που οι αρχαίοι πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η πύλη για τον Άδη

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόλπους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της βαλκανικής Χερσονήσου. Τα απόκρημνα βράχια και τα μανιώδη κύματα δημιουργούν ένα άγριο και παράλληλα πανέμορφο τοπίο. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Μεταπέα Άκρα»  και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η πύλη για τον Άδη. Το ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου και πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Ταίναρο που ήταν γιος του Δία και ο οικιστής που ίδρυσε την πόλη Ταίναρο στην Ακρωταινάρια χερσόνησο.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα φέρει πολλά ονόματα, όπως η Ταίναρος, η Ταινάρια ακτή, το Φανάρι, ο Κάβος Ματαπάς ,ο Βραχίων της Μάνης , ο Λίθος. Χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν τόπος λατρείας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ήλιο. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί σταμάτησαν οι Κρήτες της Κνωσού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Πύλο, για να θαυμάσουν τα πρόβατα που βοσκούσαν ελεύθερα κατά μήκος της χερσονήσου. Ο Απόλλωνας έδωσε στον Ποσειδώνα το Ταίναρο και πήρε ως αντάλλαγμα τους Δελφούς, όπου έχτισε το μαντείο του και όρισε πρώτους ιερείς τους Κρήτες.

Από που προέρχεται η έκφραση "Να είσαι καλά τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι μύγες"

Μια έκφραση που την ακούμε συχνά. Τι να σημαίνει και πως έφτασε ως τις μέρες μας; Η ιστορία έχει ως εξής: Στα αρχαία χρόνια η Ολυμπία, ως γνωστό, ήταν ο τόπος που γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Αν και η φύση ήταν πυκνή γεμάτο από άλση από αγριελιές και λεύκες, παρόλα αυτά. το καλοκαίρι έκανε πολύ ζέστη. Λέγεται πως οι αρχαίοι όταν ήθελαν να φοβερίσουν κάποιον, του έλεγαν: "θα σε στείλω τον Αύγουστο στην Ολυμπία, να κάνεις παρέα με τις μύγες". Πραγματικά, οι μύγες ήταν τόσο πολλές εκεί, ώστε έκαναν δεήσεις στον Δία, για να τις διώξει. Κατά την διάρκεια των αγώνων οι θεατές της Ολυμπίας υπέφεραν αφάνταστα, ώρες ξεσκούφωτοι στον ήλιο. Το νερό ήταν λιγοστό και η πολυκοσμία έφερνε μεγάλη στεναχώρια.

Δεινοκράτης: Ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Δεινοκράτης που έφτιαξε σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τον τάφο στην Αμφίπολη είναι από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στη Μακεδονία ή στη Ρόδο και στα κείμενα της αρχαίας γραμματείας αναφέρεται με πολλά ονόματα: Στασικράτης, Στησικράτης, Χειροκράτης, Δεινοχάρης, Δεινοκράτης κ. ἄ

Με διαταγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Δεινοκράτης οροθέτησε το σχέδιο της Αλεξάνδρειας, σχεδιάζοντας, σύμφωνα με την παράδοση, τη γραμμή των τειχών της με μία λωρίδα αλεύρι.

Οι «ζυγαριές της ψυχής». Γιατί οι αρχαίοι μέτραγαν «τι ψυχή θα παραδώσουν».

O μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάνδρο Γκονζάλες Ιναρίτου στην  ομώνυμη ταινία του, επιχείρησε να μας πείσει ότι η ψυχή ζυγίζει 21 γραμμάρια, όσο και το βάρος που χάνει το σώμα αμέσως μετά τον θάνατο. Φαίνεται όμως ότι και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την ίδια αντίληψη. Πίστευαν πως κάθε ψυχή, ανάλογα με τις πράξεις της, αποκτά και διαφορετικό βάρος. Και για να της δώσουν την θέση που της άξιζε στον Κάτω Κόσμο, πρώτα έπρεπε να την ζυγίσουν. Ακριβώς αυτό τον ρόλο έχουν οι ζυγοί ψυχοστασίας που βρέθηκαν στους ταφικούς περιβόλους των πολύχρυσων Μυκηνών, του μυθικού βασιλείου του Αγαμέμνονα.

Τα επτά αρχαία μυστήρια που θα λυθούν τα επόμενα χρόνια

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αποκαλούμε τον 21ο αιώνα «νέα εποχή της εξερεύνησης». Οι νέες τεχνολογίες διευρύνουν τις δυνατότητες των ερευνητών και των αρχαιολόγων, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να λύσουν σημαντικά μυστήρια της Ιστορίας.
Το National Geographic ζήτησε από τον αρχαιολόγο Φρέντρικ Χιέμπερτ να κάνει μία πρόβλεψη των ανακαλύψεων και των ιστορικών μυστηρίων που αναμένεται να λυθούν στον αιώνα που διανύουμε – και οι απαντήσεις του είναι μάλλον αισιόδοξες.

1. Θα ανακαλύψουμε άγνωστες πόλεις ή ακόμα και πολιτισμούς στην Κεντρική και Νότια Αμερική

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν πλέον LiDAR (ανίχνευση φωτός και κυμάτων) για να δουν κάτω από τα πυκνά φυλλώματα της ζούγκλας σε μέρη όπως η Ονδούρα και το Μπελίζ και να εντοπίσουν οικισμούς που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν.

Oι Ελληνίδες μαθηματικοί της αρχαιότητας

Εκτός από την Υπατία, 40 γυναίκες μαθηματικοί εντοπίστηκαν από τον 10ο αι. π.Χ έως τον 5ο αι.μ.Χ από τον μαθηματικό Ευάγγελο Σπανδάγο.

Άρωμα γυναίκας είχαν τα μαθηματικά στην αρχαία Ελλάδα, όπως αποδεικνύει έρευνα του μαθηματικού Ευ. Σπανδάγου στην οποία αναφέρονται Τα Νέα (30.10.2007).

Μπορεί να έμεινε στην Ιστορία ως η μητέρα του Θησέα, αλλά πόσοι γνωρίζουν πως η Αίθρα ήταν δασκάλα λογιστικής; Και πως στη σύντροφο του σπουδαίου μαθηματικού Πυθαγόρα, Θεανώ, φέρεται ότι οφείλεται η θεωρία της χρυσής τομής; Είναι δύο μόλις από τις 40 άγνωστες αρχαίες Ελληνίδες μαθηματικούς, που αν και συνέβαλαν στην εξέλιξη της επιστήμης βυθίστηκαν στη λήθη της Ιστορίας. Χρειάστηκε να περάσουν 31 αιώνες για να έρθουν και πάλι στο φως και να διεκδικήσουν μια θέση στον επιστημονικό κόσμο, χάρη στην έρευνα που πραγματοποίησε ο μαθηματικός και συγγραφέας Ευάγγελος Σπανδάγος.

Σωκράτης: Oι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία

Στην ενότητα αυτή ο Σωκράτης συνομιλεί με τον Γλαύκωνα, πρεσβύτερο αδελφό του Πλάτωνα, για την πολιτική σε σχέση με τη διακυβέρνηση της πολιτείας. Εδώ θα γνωρίσουμε τις απόψεις του Πλάτωνα σχετικά με δύο βασικά ερωτήματα της πολιτικής φιλοσοφίας: α) Ποια είναι τα κίνητρα της ενασχόλησης με την πολιτική; β) Ποιο είναι το έργο και ο σκοπός της πολιτικής; Παράλληλα, ο Πλάτων καθορίζει ποιοι πολίτες οφείλουν να κυβερνούν την πόλη. Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις πλατωνικές αντιλήψεις σε σχἐση με τη ζωή και την εποχή του φιλοσόφου και θα συζητήσουμε για τη σημασία και την αξία των απόψεών του στην εποχή μας.

Τα Ηλύσια πεδία, ο Άδης και τα Τάρταρα

Οι αρχαίοι Αθηναίοι, σύμφωνα με τους νόμους τους Σόλωνα, ήταν υποχρεωμένοι να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους και ακόμα να φροντίζουν τα της ταφή τους. Όποιος πολίτης παρέβαινε αυτά τα καθήκοντα, πλήρωνε πρόστιμο και έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα, δηλαδή εθεωρείτο «άτιμος», ή και τον εξόριζαν από την πόλη.

Αθηναίοι και Έλληνες, στην αρχαιότητα, πίστευαν πως οι θεοί προσφέρουν απλόχερα τα αγαθά στους θνητούς και αυτοί, σεβόμενοι τους αθάνατους ευεργέτες, οφείλουν να τα απολαύσουν μέχρι τελευταίας ευκαιρίας. Διαφορετικά, θα προσβάλλουν τους γενναιόδωρους θεούς.

Το «παγκάρι της Αφροδίτης» και η «σφαίρα του μάγου»

Το «παγκάρι της Αφροδίτης» όπου οι μελλόνυμφοι έριχναν δραχμές για να στεριώσει ο γάμος και η «σφαίρα του μάγου» που χρησιμοποιούνταν σε μαγικές τελετές. Οι «άγνωστοι» θησαυροί του Μουσείου της Ακρόπολης...

Δεν ανήκει στα πολυφωτογραφημένα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης. Στέκει διακριτικά στην πρώτη αίθουσα που μοιάζει ανηφορική και είναι αφιερωμένη στις πλαγιές του Ιερού Βράχου, τις κλιτύες. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο όγκο που με την πρώτη ματιά θα έμοιαζε σε κάποιον μη ειδικό ως ένα χαμηλό βάθρο αγάλματος. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, στην μπροστινή του όψη είναι χαραγμένη η φράση : «Θησαυρός απαρχές ο/ αφροδίτει ουράνιαι/ προτέλεια γάμου». Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το σύμβολο της δραχμής και λίγο πιο κάτω μια εσοχή και μια σειρά από τρύπες δείχνουν πως εκεί κάτι υπήρχε που σήμερα έχει χαθεί.

Συλλήψεις κατασκόπων και ανησυχία για πρόκληση «θερμού» επεισοδίου και προβοκάτσια της Άγκυρας

Για ένα ολόκληρο δίκτυο που δρα υπέρ της Τουρκίας και αποτελείται από μετανάστες, Ευρπωαίους συνταξιούχους και πράκτορες της ΜΙΤ έρχονται στο φως αναφορές δημιουργώντας προβληματισμό για πρόκληση προβοκάτσιας ή θερμού επεισοδίου ανά πάσα στιγμή.
 
Ένα δίκτυο που η Άγκυρα το έστησε μεθοδικά και με υπομονή και όπως φαίνεται δεν περιορίζεται μονάχα στην Ελλάδα αλλά το έχει αναπτύξει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Mην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το Spiegel το τουρκικό δίκτυο έχει εξαπλωθεί σε 35 χώρες.
 
Οι πρόσφατες συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτών που επιβεβαιωμένα δρούσαν ως κατάσκοποι για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και το οπλοστάσιο που βρέθηκε σε τζαμί στην Ξάνθη εκτιμάται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.