Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ένα από τα πιο περίεργα μέρη της Ελλάδος. Η γη που βούλιαξε πενήντα μέτρα και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.





Λίγο πριν από το χωριό Μάραθος, στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Ρεθύμνου, βρίσκεται ένα μέρος που καταλαμβάνει πάντα μια θέση στις λίστες με τα πιο περίεργα μέρη της Ελλάδας. Είναι το «βουλισμένο αλώνι», όπως το ονομάζουν οι Κρητικοί, δηλαδή το αλώνι που έχει βουλιάξει. Η καθίζηση του εδάφους είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη γεωλογία και ονομάζεται δολίνη. Συνήθως έχει μικρές διαστάσεις 20 -50 μέτρα διάμετρο και 5- 10 μέτρα βάθος. Τις περισσότερες φορές οι επιστήμονες είναι σε θέση να απαντήσουν «γιατί» συμβαίνει. Για το βουρλισμένο αλώνι όμως, η εξήγηση δεν είναι επισήμως τεκμηριωμένη και οι διαστάσεις, που φτάνουν τα 50 μέτρα βάθος και 90 μέτρα διάμετρο, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

ΣΟΚ Η οικονομία στο ρεύμα 'μολύνει' επιβάτες και εργαζόμενους στο Μετρό


Η υπολειτουργία από το 2012 του εξαερισμού στο Μετρό της Αθήνας για λόγους οικονομίας στο ρεύμα ευθύνεται για το ρεκόρ ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα στις αποβάθρες.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ήδη από το 2012 και με εντολή της τότε διοίκησης το σύστημα εξαερισμού, για λόγους οικονομίας στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λειτουργεί στο 1/3 των δυνατοτήτων του.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 6-8 ΔΙΣ. ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

 

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει τραπεζικό δάνειο της τάξης των 6-8 δισεκ. δολαρίων, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος, μια κίνηση που θα αποτελέσει τον πρώτο σημαντικό δανεισμό της χώρας από το εξωτερικό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Το Ριάντ έχει ζητήσει από τους πιστωτές να υποβάλουν τις προτάσεις τους για να της χορηγήσουν πενταετές δάνειο αυτού του μεγέθους σε αμερικανικά δολάρια, με τη δυνατότητα να αυξηθεί, είπαν οι πηγές, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί από τις πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ


Ο Πλάτωνας περιγράφει στον Τιμαίο, την πνευματική ουσία του σύμπαντος, το κοσμικό σώμα ή σώμα του σύμπαντος το οποίο ο Θεός το δημιούργησε με βάση την γεωμετρία και τα μαθηματικά που εκφράζονται μέσω των μεγάλων κοσμικών νόμων δημιουργοντας μεσω των ενεργειων δομες και φορμες (Στερεα) που εκφραζονται μεσω του μεσου και ακρου λογου και φυσικα του Φ.
Ο Πλάτωνας πίστευε ότι τα πολύεδρα είναι οι θεμέλιοι λίθοι, τα πλέον βασικά και σημαντικά δομικά στοιχεία στην δημιουργία του Σύμπαντος.O Kepler, ο οποίος γνώριζε άπταιστα αρχαία ελληνικά, μελέτησε τα έργα αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων και παρατήρησε με τις μετέπειτα έρευνες του ότι οι τροχιές των πλανητών – και της Γης εν προκειμένω – «γράφουν» κατά την περιστροφή τους την περιφέρεια συγκεκριμένων πολύεδρων.

Βρέθηκε ασύλητος τάφος νεαρής γυναίκας του 8ου αι. π.Χ. στη Λέσβο




Ο τάφος εντοπίστηκε στη διάρκεια εκσκαφής από συνεργείο του Δήμου Λέσβου για το δίκτυο αποχέτευσης και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στο χωριό Ευεργέτουλα, στην περιφέρεια Ιππείου, σε βάθος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Πρόκειται για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, μέσα στον οποίο βρισκόταν σε ύπτια θέση η ταφή πιθανόν νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται ανάμεσα στο 750 και το 700 π.Χ. Πρόκειται σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο, σημαντικό για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της νήσου, αφού είναι και ο πρώτος τάφος αυτής της περιόδου που ανασκάπτεται.  

Codex Gigas: Το σκοτεινό μυστήριο της «Βίβλου του Διαβόλου»


Το Codex Gigas, γνωστό και ως η «Βίβλος του Διαβόλου», αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Πέρα όμως από αυτό, την ιστορία του καλύπτει ένα «σκοτεινό» πέπλο μυστηρίου, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος ακριβώς το έγραψε, αλλά και το γιατί...

Το «Codex Gigas», που φυλάσσεται στην Εθνική Βιλιοθήκη της Στοκχόλμης, έχει ύψος 92 εκατοστά, πλάτος 51 εκατοστά ενώ υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 160 δέρματα γαϊδάρου για να δεθεί.
Η λεγόμενη «Βίβλος του Διαβόλου» είναι γραμμένη στα λατινικά, ενώ περιλαμβάνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μια νεκρολογία του μοναστηριού στο Poleridge, μια λίστα με τα μέλη της αδελφότητας του μοναστηρίου, και το αρχαιότερο Τσεχο-λατινικό χρονικό.

«Ανορθόδοξα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθετης απο/προσγείωσης ετοιμάζει η DARPA



Οι δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της αεροναυπηγικής τεχνολογίας, καθώς το ζητούμενο είναι στην ουσία ο συνδυασμός ελικοπτέρου με αεροσκάφος.

Σκοπός είναι η επίτευξη μιας ιδανικής ισορροπίας, μεταξύ της αύξησης της ταχύτητας και της εμβέλειας, μεταξύ των πτητικών επιδόσεων και της δυνατότητας κάθετης απογείωσης και προσγείωσης κ.α.

Η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου επιδιώκει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας δυνατότητες VTOL σε UAV (drones) νέας γενιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος VTOL X-Plane. 

Ο Χίτλερ δημιούργησε το μεγαλύτερο όπλο στην ιστορία!


Πρόθυμος να εισβάλει στη Γαλλία, ο Αδόλφος Χίτλερ χρειάστηκε και συνεπώς απάιτησε να κατασκευαστεί ένα νέο όπλο που θα μπορούσε να διαπεράσει εύκολα τις οχυρώσεις – συγκεκριμένα της γαλλικής Γραμμή Μαζινό – το μόνο σημαντικό φυσικό εμπόδιο που υπήρχε ανάμεσα σε αυτόν και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.
Το 1941, η γερμανική χαλυβουργία και η κατασκευαστική εταιρία όπλων Krupp AG, κατασκεύασαν για τον Χίτλερ το «Gustav Gun», το μεγαλύτερο όπλο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε μάχη, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του Military Channel «Top Secret Weapons».

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ



Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στις 04/03/2016,ο Μιχάλης Λεφαντζής, μεταξύ των άλλων σημαντικών ,τόνισε : "Στο κέντρο του κυκλικού περιβόλου,ο λέων κοιτά Ν.Α. σε Ιερά οικοδομήματα πλησίον του τύμβου".

Ποιά θα μπορούσαν όμως να είναι αυτά τα ιερά οικοδομήματα;

Ξεχωριστή θέση μέσα στην Αμφίπολη κατείχαν ιερά αφιερωμένα σε τοπικές θεότητες και θεικούς δαίμονες, όπως ήταν η Μούσα Κλειώ, ο Ρήσσος ήρωας ιππέας, η Νύμφη, ο ποταμός Στρυμόνας και προπαντός η Άρτεμις Ταυροπόλος. Σημαντικές ωστόσο πληροφορίες δίνουν τα ευρήματα και για την λατρεία των Ολύμπιων Θεών, όπως του Πυθίου Απόλλωνος, της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης, καθώς και του Ηρακλέους, των Διοσκούρων, του Ασκληπιού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ


Θερμοπύλαι !Στενό ανάμεσα στις ΝΑ υπώρειες του Καλλίδρομου και του Μαλιακού κόλπου, που αποτελούσε τη μόνη βατή οδό από τη Φθιώτιδα ώς τη Λοκρίδα. Ονομάστηκε έτσι από τις ιαματικές πηγές που υπήρχαν στην περιοχή, αλλά η στρατηγική σημασία του στενού άσκησε μεγάλη επίδραση στις τύχες της Ελλάδας, ιδίως στην αρχαιότητα. Οι αρχαίοι έδιναν στις Θερμοπύλες και άλλα ονόματα (Πύλαι, Στενά, Δίοδοι, Έσοδοι, Πάροδοι κ.λπ.). Οι θερμές πηγές των Θερμοπυλών ήταν αφιερωμένες στον Ηρακλή. Υπήρχαν, μάλιστα, βωμός και ιερό του ήρωα κοντά στις πηγές. Ο Ηρώδης ο Αττικός, με προσωπική δαπάνη του, έχτισε νέους λουτήρες στις Θερμοπύλες.

ΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ


Δεν είναι τυχαίο ότι στo σύγχρονo Περού, μπορούμε να βρούμε απίστευτες αποδείξεις αστρονομικών παρατηρήσεων που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όχι μόνο οι αρχαίοι κάτοικοι του Περού κατανοούν τη σημασία της παρατήρησης των αστεριών, αλλά τα λάτρευαν επίσης, κοιτάζοντας προς τον ουρανό σε αναζήτηση απαντήσεων.
Εδώ σας παρουσιάζουμε τρία αρχαία παρατηρητήρια του Περού που έχουν φέρει τους ερευνητές σε αμηχανία.Το ηλικίας 4000 ετών εργαστήριο αστρονομίας στο Licurnique του Περού
Δεν είναι πολλοί που το γνωρίζουν, αλλά υπάρχει ένα αστρονομικό εργαστήριο που χρονολογείται από το 2000 π.Χ., που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Licurnique στο Περού.