Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Το τσουνάμι που «σάρωσε» τη Γενεύη το 563 π.Χ.



Πριν από σχεδόν 1.500 χρόνια, τσουνάμι που προκλήθηκε από την πτώση βράχων και τη μαζική μετακίνηση ιζημάτων στον ποταμό Ροδανό, κατέστρεψε την ακτογραμμή της Λίμνης της Γενεύης.
Κύματα, το ύψος των οποίων έφθανε τα 13 μέτρα πλημμύρισαν πόλεις και χωριά. Ελβετοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι επαλήθευσαν μαρτυρίες της εποχής με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, πιστεύουν ότι τόσο η Γενεύη όσο και η Λοζάνη παραμένουν ευάλωτες, όπως και άλλες παραλίμνιες πόλεις που βρίσκονται κοντά σε βουνά.
«Έχει οπωσδήποτε συμβεί στο παρελθόν και πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε ότι πιθανότατα θα ξανασυμβεί κάποτε», λέει στην επιθεώρηση Nature Geoscience ο Γκάι Σίμπσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Γενεύης που συνέταξε την έκθεση.
Με τη μέθοδο της σεισμικής ανάκλασης, οι ερευνητές με επικεφαλής την Κατρίνα Κρέμερ εξερεύνησαν τον πυθμένα της λίμνης της Γενεύης - ή λίμνης Λεμάν- από πλοίο. Κοντά στο σημείο, όπου ο Ροδανός τροφοδοτεί τη λίμνη με νερό, εντόπισαν έναν ωοειδή όγκο ιζήματος, μήκους 9,5 χιλιομέτρων, πλάτους 5 χλμ. και ύψους περίπου πέντε μέτρων.