Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Βρετανία: Κυκλοφόρησαν τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) έριξε σήμερα στην αγορά τα πρώτα πλαστικά χαρτονομίσματα, με εκείνο των 5 λιρών που εικονίζει τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να κυκλοφορεί αρχικά στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τα νέα χαρτονομίσματα, που θα φτάσουν σε όλες τις τράπεζες και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης εντός των επόμενων εβδομάδων, είναι φτιαγμένα από πολυμερές, μια εύκαμπτη, λεπτή πλαστική ύλη που είναι καθαρότερη, λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον και πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα.

Βασίλειος Α΄

Ο Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών (811 – 29 Αυγούστου 886) ήταν Βυζαντινός Αυτοκράτορας και ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας. Ταπεινής καταγωγής, κέρδισε την εύνοια του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄, ο οποίος τον έστεψε συμβασιλέα το 866, προτού ο Βασίλειος τον ανατρέψει με πραξικόπημα το 867. Ο Βασίλειος βασίλεψε μέχρι το θάνατό του το 886. Η διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από μια σειρά επιτυχίες στην Ανατολή κατά των Αράβων και των Παυλικιανών, και στη Δύση, όπου η Δαλματία και η νότια Ιταλία επανήλθαν υπό βυζαντινή κυριαρχία.

Συνελήφθη και απελάθηκε Τούρκος πράκτορας που ετοίμαζε προβοκατόρικες ενέργειες

Σε μια κίνηση με πολύ παρασκήνιο οι ελληνικές αρχές απέλασαν από την χώρα τον Τούρκο καθηγητή Μουσταφά Καϊμακτσί, πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων (ROİSDER) λίγες ημέρες πριν την διάσκεψη για την Σταθερότητα και την Ασφάλεια που έληξε σήμερα, κι ενώ είχαν συγκεντρωθεί πληροφορίες ότι ετοίμαζε επικίνδυνες για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας, ενέργειες.
 
Η απέλαση έγινε στις 31 Αυγούστου μετά από τριήμερη παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του από κλιμάκιο της ΕΥΠ που είχε ταξιδέψει από την Αθήνα ειδικά για τον συγκεκριμένο και προκειμένου να ενισχύσει το γραφείο της ΕΥΠ της Ρόδου.