Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Οι μαγνητικοί πόλοι κάποτε βρίσκονταν στον Ισημερινό


Έχουν περάσει 780 χιλιάδες χρόνια από την τελευταία αντιστροφή των μαγνητικών πόλων, γι ‘αυτό και μπορεί να καθυστερήσει η επόμενη αντιστροφή. Μήπως όμως τότε θα μας βομβαρδίσει μια θανατηφόρα ακτινοβολία από το διάστημα, καθώς θα μειωθεί η προστατευτική μαγνητική ασπίδα της Γης;


Επιστήμονες που μελετούν ένα από τα πιο μυστηριώδη φυσικά φαινόμενα, υποστηρίζουν ότι η αναστροφή της πολικότητας φαίνεται να συμβαίνουν κατά ομάδες, υποδεικνύοντας έτσι κάποιο είδος «μνήμης» των προηγούμενων εκδηλώσεων.

Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ήταν κάποτε κοντά στον ισημερινό, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει αινιγματικές αλλαγές στο μαγνητισμό των βράχων πριν από εκατομμύρια χρόνια. 

Παρακολουθούν τη δραστηριότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης


Ερευνητές τοποθέτησαν επιστημονικά όργανα στο βυθό της καλντέρας

Επιστημονικά όργανα τοποθέτησε στο βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία αποστολή από Έλληνες, Γάλλους και Ισπανούς επιστήμονες, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα υπάρξει πλέον μία μακρόχρονη μελέτη της πιθανής υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.

Βρέθηκε το μεγαλύτερο μαργαριτάρι του κόσμου;


Δε θα το μάθουμε ποτέ

Αυτό το απολιθωμένο στρείδι μπορεί να περιέχει το μεγαλύτερο μαργαριτάρι υψηλής ποιότητας του κόσμου, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η μαγνητική που έγινε σε αυτό αποκάλυψε ότι μέσα σε αυτό υπάρχει ένα «αρκετά μεγάλο στρογγυλό αντικείμενο».

Το προϊστορικό στρείδι, που είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από τα κοινά στρείδια, και το οποίο εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 145 εκατ. ετών, αλιεύτηκε από τράτα στο Solent της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ψαράδες το παρέδωσαν στο ενυδρείο Blue Reef Aquarium του Portsmouth.