Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η υπόθεση Μαξ Μέρτεν


Επειτα από πολύμηνη προφυλάκιση ο Μαξ Μέρτεν οδηγείται στο δικαστήριο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη μεταφορά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και την κλοπή των περιουσιών τους.

Η δίωξη Γερμανών, που ήταν υπεύθυνοι για σκληρά αντίποινα και απάνθρωπα εγκλήματα απέναντι στον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της ιστορίας της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου. Οι ένοχοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν τιμωρήθηκαν για τις πράξεις τους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, έγινε σαφής η επιθυμία τόσο από τη, διάδοχο του Γ΄ Ράιχ, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας όσο και από την Ελλάδα να ρυθμιστεί το ζήτημα των εγκληματιών πολέμου προς όφελος των διμερών σχέσεων. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, διαφωνούσαν στον τρόπο. Η Αθήνα δεχόταν να παραπέμψει τις υποθέσεις στις γερμανικές αρχές με την προϋπόθεση ότι η γερμανική Δικαιοσύνη θα επιλαμβανόταν του θέματος. Από την πλευρά της η Βόννη προτιμούσε να κλείσει το ζήτημα οριστικά με πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς δικαστικές διαδικασίες.

Οι πεταμένοι κέλτικοι σταυροί -Το νεκροταφείο των Βογόμιλων στη Θεσσαλονίκη



Δεν νομίζω να έχει κάποιος ιδιαίτερο λόγο να ξεκινήσει για μια βόλτα προς τη Χαλκηδόνα (κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης σε απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο, χτισμένη στη δυτική όχθη του  Αξιού).
Παλιά ίσως είχε κάποια σημασία να πεταχτεί κάποιος μέχρι εκεί, γιατί ειδικά στα άδολα ’70s, και μέχρι τα τέλη των '80s, ήταν ακόμα ισχυρός ο αστικός μύθος περί της ιδιαίτερης νοστιμιάς που είχε το σουβλάκι Χαλκηδόνας. Θυμάμαι αμυδρά ότι γινόταν χαμός από κόσμο στις ταβέρνες της περιοχής, αλλά για να μην έχει καταχωρηθεί στη μνήμη μου η γεύση απ’ το σουβλάκι, δεν νομίζω να ήταν κάτι τόσο σπέσιαλ.

Το νεκροταφείο των φαλαινών στην… έρημο Σαχάρα

2B5BBEFD00000578-3198337-image-a-13_1439569870672Σε ένα από πιο άνυδρα περιβάλλοντα του πλανήτη, όπως είναι αυτό της Αιγυπτιακής Σαχάρα, το τελευταίο πράγμα που περιμένει να δει κανείς είναι εκατοντάδες απολιθωμένα κουφάρια αρχαίων φαλαινών.
Σε μια περιοχή της ερήμου, που είναι γνωστή στους ντόπιους σαν η κοιλάδα των φαλαινών, η άμμος αποκαλύπτει τα απολιθωμένα οστά αρχαίων θηλαστικών της θάλασσας που ήταν πρόγονοι των σημερινών φαλαινών.

Τα απολιθώματα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1902 αλλά χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες έως ότου η περιοχή ανακηρυχθεί προστατευόμενη και να δημιουργηθεί εκεί ένα είδος υπαιθρίου μουσείου.








Aιφνιδιασμός Β.Πούτιν με εξοπλισμό Συρίας: Έστειλε έξι MiG-31 στη συριακή αεροπορία

 
 
Ρωσική στρατιωτική απάντηση στα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία τουρκμενικού κράτους, εισβολής εντός του συριακού εδάφους  και δημιουργίας "NO FLY ZONE" έδωσε η Μόσχα με την αποστολή στη Δαμασκό 6 μαχητικών MiG - 31 μαζί με 16 Σύρους εκπαιδευμένους πιλότους ενώ τα MiG - 31 συνόδευε Ρωσικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού. Επίσης, παρελήφθη μεγάλη ποσότητα αντιαρματικών Kornet καθώς και αρκετές μονάδες του αυτοκινούμενου συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών BM-27 Uragan.
 
Σημειώνουμε ότι πάγια επιδίωξη της Άγκυρας, αλλά και των ΗΠΑ βέβαία, αποτελεί η εκδίωξη του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και η εγκαθίδρυση ενός φιλοδυτικού καθεστώτος.
 

Ρεκόρ: Άλλοι 1.500 λαθρομετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης


Συσσωρεύονται τα προβλήματα - και δημιουργούνται συνεχώς νέα - στα ελληνικά νησιά που δέχονται κυριολεκτικά χιλιάδες λαθρομετανάστες καθημερινά, ενώ η κυβέρνηση επιλέγει με λύσεις τύπου WiFi, να κάνει φιέστες που σίγουρα δεν δίνουν λύσεις. Μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε σύσκεψη η οποία θα εξετάσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στη Μυτιλήνη.
Στα κέντρα κράτησεις του νησιού φιλοξενούνται χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες και τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη κατάσταση: Κι αυτό γιατί, ενώ οι άνθρωποι παίρνουν τα χαρτιά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μπορούν να φύγουν από το νησί, εν τούτοις τα πλοία λόγω και των ημερών είναι γεμάτα, και δεν μπορούν να βρουν εισιτήρια. Έτσι, δημιουργούν νέους καταυλισμούς στο λιμάνι της πόλης, κοιμούνται στο έδαφος και τρώνε από τα σκουπίδια, καθώς κανείς δεν έχει φροντίσει ή δεν έχει προβλέψει την κατάσταση.

Τείχος και ιερό αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή της Αρχαίας Φενεού


Aμφιπρόσωπο τείχος πλάτους 3,20 μ. αποκάλυψαν η συστηματική ανασκαφική έρευνα και οι εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης κατά το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας «Αρχαία Φενεός», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε αυτό το μήνα.

Πώς θα διαγράψετε τα χρέη σας σε τράπεζες και φορείς του Δημοσίου




Ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο Νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με την εν λόγω θα μπορούν να απαλλαχθούν με ταχείες διαδικασίες από χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ. Η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με τη νέα συμφωνία ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές. Βάσει αυτής προβλέπεται η επιτάχυνση της διευθέτησης υποθέσεων που αφορούν οφειλές μικρών ποσών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα προσωρινής απαλλαγής του οφειλέτη από τα χρέη του για διάστημα 18 μηνών. Παράλληλα, με την πάροδο του διαστήματος θα μπορεί να γίνεται ακόμα και οριστική διαγραφή των χρεών του.

Νέα έκρηξη στην Κίνα




Μία νέα, μικρή έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην αποθήκη με τα επικίνδυνα υλικά στην πόλη-λιμάνι Τιαντζίν, στην Κίνα, όπου δύο ισχυρές εκρήξεις έλαβαν χώρα την Τετάρτη, μετέδωσε σήμερα η Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση (CCTV).

"Μία μικρή έκρηξη καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της Τιαντζίν", ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.

Σύμφωνα με το CCTV, η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 7.00 π.μ. τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας). Φλόγες και λευκός καπνός αναφέρθηκε να υψώνονται από το σημείο.