Σάββατο 21 Απριλίου 2012

«Ωκεανοί» κάτω από την άνυδρη Αφρική



Ο υδροφόρος ορίζοντας της ηπείρου έχει αρκετό νερό για να μετατρέψει τη Σαχάρα σε ρηχή θάλασσα.Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική εκτιμάται ότι υποφέρουν από την έλλειψη πόσιμου νερού. Κι όμως, λίγες δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια τους, το νερό του υδροφόρου ορίζοντα θα ήταν αρκετό για να μετατρέψει τη Σαχάρα σε ρηχή θάλασσα.

    "Ο όγκος των αποθεμάτων αντιστοιχεί σε ένα στρώμα νερού πάχους 75 μέτρων"

Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στους υδροφόρους ορίζοντες της Αφρικής, ακόμα και κάτω από τη μεγαλύτερη έρημo του κόσμου, ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες. Τώρα, όμως, ερευνητική ομάδα στη Βρετανία παρουσιάζει τον πρώτο χάρτη των υπόγειων υδάτων σε όλη την έκταση της ηπείρου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν πόροι που θα διευκόλυναν την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Μεξικό: «Ξύπνησε» το Ποποκατεπέτλ. Ξυπνάνε τα Ηφαίστεια του Κόσμου


Το ξύπνημα του τεράστιου ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ έχει προκαλέσει πανικό στις αρχές και τους κατοίκους της πόλης Πουέμπλα... περίπου 70 χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικό.
Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών σήμανε συναγερμό και ανέβασε το επίπεδο κινδύνου στο 3 που είναι και το ανώτατο όριο, καθώς ήδη το ηφαίστειο εκτοξεύει τεράστιες στήλες ηφαιστειακής τέφρας και ατμού. Σχολεία έκλεισαν και πολλά καταφύγια είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους κατοίκους της πόλης σε περίπτωση που διαταχθεί εκκένωση.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και πιστεύουν πως αν δεν εκραγεί το ηφαίστειο μπορεί αυτή η δραστηριότητα να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

Τσουνάμι έσωσε την Ποτίδαια από τους Πέρσες


Ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει πρώτος το παράξενο φαινόμενο, την «απόσυρση» της θάλασσας από την Ποτίδαια και τα τεράστια κύματα που ακολούθησαν.
 Σωτήριο φαίνεται να αποδείχθηκε ένα τσουνάμι για την Ποτίδαια, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, το οποίο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, εμπόδισε τους Πέρσες εισβολείς το χειμώνα του 479 π.Χ. Η μελέτη μάλιστα προειδοποιεί για τον σεισμικό κίνδυνο που υπάρχει στην περιοχή αυτή και για την πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο.
Οι νέες γεωλογικές μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η περιοχή μπορεί να είναι ευάλωτη σε κάποιο παλιρροϊκό κύμα, εξήγησε ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του Άαχεν, ο κυριότερος συγγραφέας της μελέτης. Ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει τότε το
παράξενο φαινόμενο, την «απόσυρση» της θάλασσας από την Ποτίδαια και τα τεράστια κύματα που ακολούθησαν.