Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Τι σημαίνει η λέξη ‘μπάτσος’; Η Τουρκική προέλευση της λέξης

Η μαγεία της ελληνικής γλώσσας δεν κρύβεται μόνο στη γλώσσα της Διανόησης
αλλά και στη γλώσσα των απλών ανθρώπων (αλλά μεγάλων ποιητών), όπως
καταγράφονται στη λαϊκή τραγουδοποιία, είτε είναι ανώνυμη (δημοτικά
τραγούδια), είτε επώνυμη (λαϊκά τραγούδια)
Μελετώντας το ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930 θα ακούσετε
σπάνια τη λέξη μπάτσος.

Η πολεμική αρετή των Ελλήνων: Το περιεχόμενο, η σημασία και οι εκφράσεις της!




Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ   Αρετή καλείται το σύνολον των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών προσόντων που εκφραζόμενα ομού αποβλέπουν και συντείνουν προς το καλόν και το αγαθόν.  Το καλόν και το αγαθόν προσλαμβάνουν εκάστοτε διαφορετικές έννοιες, ανάλογα την ιστορική εποχή, τις θρησκευτικές αντιλήψεις και την κοινωνική διάρθρωση ενός λαού. Έτσι άλλη έννοια προσλαμβάνει η αρετή στον έντονα θρησκευόμενο, άλλη στον πολεμιστή και άλλη στον πνευματικό δημιουργό, ή στον πολιτευόμενο των διαφόρων ιστορικών εποχών.  Η αρετή σαν περιεχόμενο έχει να κάνει με το είδος των ιδεών ή ιδεωδών που διαπνέουν το άτομο κα το καθοδηγούν, ώστε να είναι ενάρετο και σύμφωνο προς κάποια ιδέα ή ιδεώδες από τα οποία διαπνέεται. 

Ο Ναός της Θεάς Τύχης, στον Αρδηττό και τα μνημεία στον ανατολικό λόφο του Σταδίου

Τα ίχνη του Ναού της Θεάς Τύχης, στον λόφο του Αρδηττού, στο Παγκράτι, χτισμένος από τον Ηρώδη του Αττικού και τα μνημεία στον ανατολικό λόφο του Σταδίου. 
Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση τους.





Στο παρόν άρθρο συνεχίζουμε την ιχνηλάτηση της αρχαιολογίας του Παγκρατίου, ταξιδεύοντας αυτή την φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιοστο Στάδιο που οδηγούσε στα αρχικά σχέδια η οδός Σταδίου και στους λόφους που τον περιβάλλουν. Στον λόφο του Αρδηττού, δυτικά του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, όπου ακόμα και σήμερα φαίνονται τα ίχνη του ιερού αφιερωμένου στην Θεά Τύχη και στον ανατολικό λόφο όπου ακόμα φαίνονται τα ίχνη του κρηπιδώματος για την τοποθέτηση τῆς νεώς (πλοίο) των Παναθηναίωνχτισμένα και τα δυο επί εποχής Ηρώδη (2ος αιώνας μ.Χ.), του γιου του Αττικού και με την χορηγία του ιδίου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ Σ 2 ΕΠ 11 ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΜΑΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ EKΠΟΜΠΗ





Πάμε  πίσω στον χρόνο τότε που δεν υπήρχαν ώρες, μήνες και χρόνια με καλεσμένο μας τον μεγάλο Ερευνητή και Αρθογράφο, Χρήστο Κασταμονίτη, για να ανακαλύψουμε από πότε κατοικούμε εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :