Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

«…Εχάλασεν όλα τα σπίτια της χώρας και τα τζαμιά και τους μιναρέδες και επλακώθησαν και άνθρωποι έως 300…».

Ήταν 5 Φεβρουαρίου 1810 …Ένας μεγάλος σεισμός στο Μεγάλο μας Κάστρο!
O Χάνδακας , το Mεγάλο Κάστρο , το σημερινό Ηράκλειο, είναι  η πόλη που εκτός από τους φοβερούς κατακτητές  που μόνιμα την πολιορκούσαν δέχτηκε πολλές φορές πλήγματα από φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Ένας από τους μεγάλους σεισμούς που επίσης ισοπέδωσε την πολύπαθη τούτη πόλη ήταν εκείνος που σημειώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1810 ( με το παλιό ημερολόγιο) ή με το Γρηγοριανό ημερολόγιο  έντεκα μέρες αργότερα στις 16 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου.

Αρχαίες θρησκείες που έχουν πιστούς ως σήμερα

Όταν οι λατρείες επιβιώνουν ή αναβιώνουν σε πείσμα των καιρών...
 
Οι παλιές πίστεις έχουν αλλάξει εδώ και καιρό, καθώς όσες αρχαίες λατρείες δεν προσαρμόστηκαν στα νέα ήθη πέρασαν στα αζήτητα της Ιστορίας.
Άλλες πάλι επικαιροποιήθηκαν και επιβίωσαν, αν και λίγη σχέση έχουν πια με τις παλιές ένδοξες στιγμές τους.
Για τους πιστούς τους βέβαια συνεχίζουν να έχουν νόημα, ως συνδετικός λες κρίκος με εποχές που έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί.
Εμείς έχουμε τους δωδεκαθεϊστές που συγκεντρώνονται στους πρόποδες του Ολύμπου από τη δεκαετία του 1990 αναβιώνοντας το αρχαιοελληνικό πάνθεο. Κυκλοφορούν επίσης ως παγανιστές, νεοπαγανιστές, αρχαιοελληνιστές, ετεροχρονιστές, ειδωλολάτρες, αρχαιολάτρες, εθνικοί ή

Times: Το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο είναι στο νησάκι της Κέρου

Για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κέρο, κάνει λόγο δημοσίευμα των Times.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας, μια από τις πιο αινιγματικές αρχαίες θέσεις στην Ελλάδα αποκαλύπτει νέα επίπεδα πολυπλοκότητας μετά από μια δεκαετία έρευνας.
Και αμέσως εξηγεί ότι πρόκειται για την εύρεση μιας εντυπωσιακής κλίμακας κι ενός δρόμου (μονοπατιού) που συνέδεε τον πετρώδη λόφο Κάβο της Κέρου με τη βραχονησίδα Δασκαλιό, περιοχές οι οποίες στην αρχαιότητα συνδέονταν μεταξύ τους με μια λεπτή λωρίδα γης (και τον καταποντισμένο σήμερα δρόμο).
Τα ευρήματα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χρονολογούνται την εποχή των Πυραμίδων της Αιγύπτου.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου - Σείεται η γη!

 

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τους κατοίκους της Λέσβου. Τι έδειξε η πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου...

Ο σεισμός έγινε στις 12.58, με επίκεντρο 34 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης και έγινε αισθητός σε όλο το νησί. Το μέγεθός του, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 5,3 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Ακολούθησε σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος και πάλι στα 10 χιλιόμετρα.