Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

NEO ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ





Ενημερωτικό Δελτίο Νο 5/2015
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ,  ΕΤΟΥΣ 2015, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 10€,   ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : ΑΡΧΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ-ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ».

Με το παρόν ενημερωτικό δελτίο εξουσιοδοτεί την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να διαθέσει στο κοινό αργυρά συλλεκτικά νομίσματα, κοπής 2015 και ονομαστικής αξίας 10€ με θεματολογία: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΑΡΧΑΙΑ  ΚΩΜΩΔΙΑ – ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ».


           
·  Ως ημερομηνία έναρξης διάθεσης ορίζεται η            22/6/2015.
·  Ως τιμή πώλησης έκαστου νομίσματος ορίζεται το ποσό των πενήντα δύο ευρώ και ογδόντα  πέντε λεπτών (52,85€), πλέον Φ.Π.Α.
·  Ανώτατο όριο κοπής της έκδοσης είναι τα  χίλια πεντακόσια τεμάχια (1.500).

Ελληνικό Καλάσνικοφ: Τι γράφουν οι Ρώσοι για την συμπαραγωγή του



Το ενδιαφέρον των Ρώσων για την συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο είναι δεδομένο και έχει εγγράφως εκφραστεί προς το ΥΠΕΘΑ. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους εκτενέστατη πρόταση από τη Ρωσία.
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και στην Μόσχα όπου τα ΜΜΕ ασχολούνται και γράφουν για το “ελληνικό Καλάσνικοφ”.
Ενδεικτικό είναι το άρθρο του  Αλεξάντρ Γκασιούκ στην Rossiyskaya Gazeta, όπου αναφέρεται:
“Αθήνα και Μόσχα, κατά πληροφορίες ελληνικών sites, διαπραγματεύονται την συμπαραγωγή των αυτομάτων Καλάσνικοφ στην Ελλάδα. Αν αυτό συμβεί, τότε η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας θα περάσει σε ποιοτικά νέο επίπεδο και οι δυο πλευρές θα αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη”.

Τοξικό νέφος κάλυψε τον Ασπρόπυργο

Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες που διέρρευσαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από το μεσημέρι του Σαββάτου εργοστάσιο ανακύκλωσης στην περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Η φωτιά ξέσπασε στις 13.30 σε ξερά χόρτα, όμως στη συνέχεια επεκτάθηκε στο εργοστάσιο όπου καίγονται μεγάλες ποσότητες πλαστικών και χαρτιών.

Οι ζημιές είναι ήδη εκτεταμένες, καθώς η μονάδα ήταν γεμάτη από συμπισμένο χαρτί και πλαστικά.

Φθορές σε στήλη στο σύμπλεγμα του Πικιώνη κοντά στο Ηρώδειο


Φθορές σε στήλη στο σύμπλεγμα του Πικιώνη κοντά στο Ηρώδειο



Περιστατικό βανδαλισμού σε βάρος σύγχρονης τιμητικής μαρμάρινης στήλης σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 2 Ιουνίου στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Η στήλη ήταν στερεωμένη σε λίθινη βάση επί ριπιδιόσχημης πλακόστρωτης εξέδρας, αμέσως δυτικά της πλατείας του Ηρωδείου, στην αρχή του ανηφορικού μονοπατιού προς την Ακρόπολη. Η στήλη φέρει επιγραφή: «ΤΩ, ΦΑΒΙΕΡΩ, ΠΡΟΜΑΧΩ, ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 – 1926» και «ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΝ ΦΡΑΓΚ. ΡΟΒΕΡΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤ ΑΥΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ Η ΕΛΛΑΣ 1826 – 1926».

«Ναι» του ΚΑΣ σε 5ετή έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων


«Ναι» του ΚΑΣ σε 5ετή έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων


 
Με νέα έρευνα, διάρκειας πέντε ετών, οι ενάλιοι αρχαιολόγοι επιστρέφουν στα Αντικύθηρα για να δώσουν απάντηση στα νέα επιστημονικά ερωτήματα που έχουν προκύψει.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές σε θαλάσσιες περιοχές του ναυαγίου με πυκνή κεραμική, αλλά και με έντονα σήματα μεταλλικών στόχων, καθώς και σε σημεία όπου υπάρχουν ενδείξεις για ένα ίσως και δύο ναυάγια.
Οι πρόσφατες έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου των Αντικυθήρων ξεκίνησαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το αμερικάνικο ωκεανογραφικό ινστιτούτο Woods Hole, το 2012.