Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Σεισάχθεια η νομοθετική ρύθμιση των χρεών

Στην αρχαία Αθήνα, με την ονομασία σεισάχθεια έμεινε γνωστή η νομοθετική ρύθμιση των χρεών από τον Σόλωνα.

Είναι το πρώτο νομοθέτημα του Σόλωνα, όχι όμως, όπως μερικοί, ακόμα και από τους αρχαίους συγγραφείς, διατείνονται για τη διαγραφή εξ ολοκλήρου των χρεών, την οποία απεναντίας απέκρουαν αυτοί οι ίδιοι Σολώνιοι νόμοι, αλλά μόνον ανακούφιση των πριν υπό των τοκογλύφων καταπιεζομένων οφειλετών.

Για το σκοπό αυτό σμίκρυνε την αργυρή δραχμή κατά το 1/4 και λίγο περισσότερο ώστε 100 νέες δραχμές περιείχαν όσο άργυρο 72,5 παλαιές, συγκανονίσας επίσης μόνιμα και τα μέτρα και τα σταθμά,..

Το 1900 π.Χ στους Δελφούς η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση εγκεφάλου

Η πρώτη γνωστή μέχρι σήμερα νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε γύρω στο 1900 π.Χ. στην περιοχή των Δελφών. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν το κρανίο ενός άντρα από την περιοχή της Κίρρας στη Φωκίδα.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στην έρευνα τους οι ειδικοί, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση World Neurosurgery, μετά την επέμβαση, ο άντρας έζησε για κάποιους μήνες ή χρόνο μέχρι που τελικά πέθανε σε ηλικία 30 έως 35 χρονών.

Ο κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ειδικός σε θέματα παλαιοπαθολογίας. Όταν η αρχαιολόγος κα. Δέσποινα Σκορδά του έδειξε το κρανίο, πρόσεξε μία οπή στο δεξί κροταφικό οστό.

Δάρδανος και ο μεγάλος κατακλυσμός

Στην Ελληνική προϊστορία, ο Δάρδανος ήταν γιος του Δία και της Ηλέκτρας, θυγατέρας του Άτλαντος, και ιδρυτής της πόλεως Δαρδάνου στο Όρος Ίδα της Τρωάδος.

Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς αναφέρει ότι η πατρίδα του Δαρδάνου ήταν η Αρκαδία όπου ο Δάρδανος και ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιασός (ή Ιασίων) κυβέρνησαν ως βασιλείς μετά τον Άτλαντα. Ο Δάρδανος παντρεύτηκε τη Χρυσή, θυγατέρα του γίγαντα Πάλλαντα, από την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Ιδαίο και το Δείμα.

Μετά από μία μεγάλη όμως πλημμύρα, οι επιζώντες, που ζούσαν στα βουνά που είχαν μετατραπεί σε νησιά, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη παρέμεινε με το Δείμα βασιλιά ενώ η άλλη έφυγε μακριά, καταλήγοντας τελικά στο νησί Σαμοθράκη. Εκεί ο Ιασός (Ιασίων) κεραυνοβολήθηκε από τον Δία όταν ερωτεύθηκε την θεά Δήμητρα στην προσπάθειά του να συνευρεθεί μαζί της. Ο Δάρδανος και ο λαός του βρήκαν τη γη φτωχή και οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Ασία.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! Επίθεση με αέριο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης! – Φόβοι για νέου τύπου τρομοκρατική επίθεση

Επίθεση με αέριο φαίνεται πως έλαβε χώρα, σύμφωνα με αναρτήσεις επιβατών που περίμεναν για check in, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για τραυματίες.
Υπενθυμίζεται ότι αφενός είχε εκδοθεί από την Ιντερπόλ τις προηγούμενες μέρες επείγον σήμα για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο επιβραδύνει την περιστροφή της Γης…


Η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα τεχνικό θαύμα, το φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ, στην επαρχία Χουμπέι, που έχει το μέγεθος του Βασιλείου του Μπαχρέιν. Έχει ύψος 180 μέτρα, μήκος 2.335 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο όσον αφορά στις εγκατεστημένες μονάδες (22.500 MW). Όσον αφορά στην ετήσια παραγωγή ενέργειας έρχεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά το φράγμα Ιταϊπού, που βρίσκεται στα σύνορα της Βραζιλίας με την Παραγουάη.

Μυκηναϊκός τάφος ανακαλύφθηκε κοντά στον Ορχομενό Βοιωτίας

Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήρθε στο φως στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια.

Τι απέγινε η λίμνη της Πεντέλης όπου ζούσαν οι νεράιδες του θρύλου και πνίγονταν μυστηριωδώς οι λουόμενοι.

Η Πεντέλη κάποτε είχε μια λίμνη αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί . Την μπάζωσαν. Την αποκαλούσαν «Βουλισμένη» και «Μαγεμένη Λίμνη». Η επίησμη ονομασία της όμως ήταν Θάλωσι και είχε φανατικούς επισκέπτες δυτικά της Νέας Πεντέλης. Γύρω από την ιστορία της λίμνης έχουν ακουστεί πολλές ιστορίες. Μία από αυτές υποστήριζε ότι το κοίλωμα δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μετεωρίτη. Την θεωρία αυτή υποστήριζε ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, Κ. Χασάπης. Έλεγε ότι ο μετεωρίτης εξετράπη της πορείας του λόγω κάποιας
βαρυτικής διαταραχής και έπεσε στην περιοχή.

Με λόγχη αντί για Σταυρό στον ιστό της η ελληνική σημαία στην υποδοχη του Μακρον

Με λόγχη αντί για Σταυρό στον ιστό της η ελληνική σημαία υποδέχθηκε τον Γάλλο Πρόεδρο στο Σ. Νιάρχος
Χωρίς τον Σταυρό αλλά με μια λόγχη στην κορυφή του ιστού της, τοποθετήθηκε η ελληνική σημαία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Στις φωτογραφίες και το βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κοινή εμφάνιση του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις του κέντρου πολιτισμού του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» φαίνεται ξεκάθαρα πως η ελληνική σημαία τοποθετήθηκε σε ιστό χωρίς τον προβλεπόμενο από τον σχετικό νόμο Σταυρό, στη θέση του οποίου έχει τοποθετηθεί μια λόγχη.