Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Συνεχίζονται οι σεισμοί μεταξύ Ραφήνας-Ν. Μάκρης - «Παρακολουθούμε το φαινόμενο» λένε οι σεισμολόγοι

Συνολικά 18 σεισμικές δονήσεις, μεγέθους έως 2,8 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί από το πρωί με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Πρόκειται για σμήνος σεισμών. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Η περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικά κάποιο μεγάλο σεισμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Χουλιάρας. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Είδαν «άσπρη μέρα» στη Σαχάρα

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τους χιονισμένους αμμόλοφους στην πόλη Άιν Σέφρα της Αλγερίας, έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή την περασμένη Κυριακή.

Είναι η τρίτη φορά που τα τελευταία 37 χρόνια οι κόκκινοι αμμόλοφοι καλύπτονται από χιόνι. Η πρώτη ήταν το 1979 και η δεύτερη λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2016.

Ο φωτογράφος Karim Bouchetata που απαθανάτισε το μοναδικό τοπίο δήλωσε: «Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι όταν ξυπνήσαμε και είδαμε το χιόνι. Έμεινε άθικτο κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και άρχισε να λιώνει περίπου στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής».

Έχασαν δεδομένα χιλιάδων επιβατών στον ΟΑΣΑ

Ταλαιπωρία περιμένει εκ νέου χιλιάδες κατόχους μηνιαίων καρτών του ΟΑΣΑ, αφού θα πρέπει ξανά να αποστείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να αποκτήσουν τις προσωποποιημένες κάρτες ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Κι όλα αυτά λόγω μιας εμπρηστικής επίθεσης που έγινε στις αρχές του περασμένου μήνα από αγνώστους στο κτίριο του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα δεδομένα χιλιάδων επιβατών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ πρόκειται για στοιχεία που είχαν αποσταλεί σε φακέλους στον Οργανισμό από την ΟΤΟΕ αλλά και άλλους επαγγελματικούς φορείς για μαζική έκδοση καρτών.

Ελικόπτερα Kiowa: Κατακυρώθηκε η προμήθειά τους με υπογραφή Καμμένου

Κατακυρώθηκε σήμερα με την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου η προμήθεια των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior που θα ενισχύσουν τη "φαρέτρα" του ΓΕΣ και ειδικότερα της Αεροπορίας Στρατού. Το κόστος της προμήθειας θα υπερβεί τα 44 εκατομμύρια ευρώ. Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε νωρίς το μεσημέρι στη Διαύγεια.

Τα Kiowa για το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι πολλαπλασιαστής ισχύος όπως άλλωστε είχε πει με ξεκάθαρο τρόπο και ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Όπως είχε εξηγήσει “Στο πλαίσιο της δομής δυνάμεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να μειωθούμε για να αυξήσουμε τη στελέχωσή μας στις μονάδες που θα μείνουν, παίρνουμε κάποια αντίμετρα, ως πολλαπλασιαστής ισχύος για να ισορροπήσουμε την σε εισαγωγικά μείωση.”

«Βόμβα» από τον Kυπριακό Οργανισμό Διαστήματος: – «Λάβαμε όντως ύποπτα σήματα από το διάστημα» [vid]

Αφορμή της παρουσίας του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης διαστήματος, Γιώργου Δανού απετέλεσε η πρόσφατη κινητικότητα στα κατεχόμενα της Κύπρου, αναφορικά με την θέαση από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες πολίτες ΑΤΙΑ, κοινώς αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου. Τα όσα ανέφερε ο κ. Δανός μάλλον ξάφνιασαν πολλούς...
Από το στούντιο του Σίγμα, και στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο", ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης διαστήματος, Γιώργος Δανός κλήθηκε αρχικώς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ύπαρξη αντικειμένου αγνώστου ταυτότητας στα κατεχόμενα, κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται ως περιστατικό, καθώς έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν κάποιες θεάσεις, ωστόσο αυτή την φορά ο αντίκτυπος υπήρξε πολύ μεγαλύτερος.

ΤΟ ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΟ ΤΟΥ ΚΙΑΜΗΛ ΜΠΕΗ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Μία παρουσίαση της παραθαλάσσιας οχυρής έπαυλης των Οθωμανών αυθεντών της Κορινθίας στα προεπαναστατικά χρόνια.
Στον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό της Συκιάς Ξυλοκάστρου υφίσταται ένα ιστορικό πέτρινο κτίριο των προεπαναστατικών χρόνων, που εντάσσεται στον ιδιόμορφο τύπο των πυργόσπιτων. Αν και βρίσκεται περίπου στο μέσο του παραλιακού μετώπου του ομώνυμου ορμίσκου και επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, εντούτοις δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους διερχόμενους, καθόσον απουσιάζει η οποιαδήποτε εμφανής ενημερωτική σήμανση και ο όγκος του αποκρύβεται μερικώς στο ύψος του οδοστρώματος από λίγα δέντρα.Η υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής τάσης των πυργόσπιτων στον Ελληνικό χώρο ανάγεται στην ύστερη Βυζαντινή εποχή (13ος – 15ος αιώνας) και μετεξελίχτηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι λόγοι που επέβαλλαν το υπόψη είδος οχυρής κατασκευής, ήταν η επιζητούμενη ασφάλεια των ιδιοκτητών τους από ληστρικές επιθέσεις και χρησιμοποιήθηκε ευρέως από Έλληνες και Οθωμανούς μεγαλογαιοκτήμονες, ως μόνιμη ή εξοχική κατοικία στα κτήματα τους.

Επιστήμονες «είδαν» την τέταρτη διάσταση!

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως quantum Hall effect, μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων
Δύο ομάδες επιστημόνων, έδειξαν ότι μια τέταρτη χωρική διάσταση θα μπορούσε να εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια του πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά, προς τα εμπρός και προς τα πίσω.
Είμαστε συνηθισμένοι να υπάρχουμε σε τρεις χωρικές διαστάσεις με μια επιπλέον διάσταση χρόνου καθώς κινούμαστε εντός του Σύμπαντος, αλλά, συνδυάζοντας δύο ειδικά σχεδιασμένες 2D δομές, δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών –μία στην Ευρώπη και μία στις ΗΠΑ– κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως κβαντικό φαινόμενο Hall ( quantum Hall effect), μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων.
«Φυσικά, δεν διαθέτουμε ένα 4D χωρικό σύστημα, αλλά μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην 4D φυσική του κβαντικού Hall χρησιμοποιώντας ένα λιγότερων διαστάσεων σύστημα, επειδή ένα

Το «Κάστρο του Αετού» Οι μαυροφορεμένοι άντρες που χάνονται στο σκοτάδι και τα άλυτα μυστήρια αιώνων

Μυστικά που προκαλούν δέος έφεραν στο φως οι πολυετείς έρευνες των Τούρκων αρχαιολόγων στο «Κάστρο του Αετού», που δεσπόζει υπερήφανα εδώ και 800 χρόνια στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.Τα θεϊκά σημάδια στο Aydos Kalesi, όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι, αποκαλύπτουν νέα ιερά και όσια που κρύβει στα σπλάχνα της η βυζαντινή γη, μόλις λίγες μέρες μετά τη μεγάλη ανακάλυψη του μυστικού τούνελ που οδηγεί σε ένα «αόρατο» παρεκκλήσι στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα.
Το «Κάστρο του Αετού», που έχει περίμετρο 120 μέτρα, δεσπόζει σε έναν λόφο στην ανατολική πλευρά της Πόλης, σε ύψος 325 μέτρων. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και από αυτό οι Βυζαντινοί επιτηρούσαν την παραλιακή οδό και την ευρύτερη περιοχή. Από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η πτώση της αυτοκρατορίας, αφού οι Οθωμανοί το κατέκτησαν το 1328.

Ο διαστημικός σταθμός «Ουράνιο Παλάτι-1» της Κίνας θα πέσει φέτος στη Γη, αλλά «ελεγχόμενα»

Ο μικρός διαστημικός σταθμός-εργαστήριο Τιανγκόνγκ-1 (Ουράνιο Παλάτι-1) της Κίνας, που θα πέσει φέτος στη Γη, δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου, ούτε αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους, καθησύχασε ένας ανώτερος αεροδιαστημικός Κινέζος μηχανικός, μετά από φόβους δυτικών αναλυτών ότι ο σταθμός θα πέσει στα…κεφάλια μας.
Το προσωρινό διαστημικό εργαστήριο είχε εκτοξευθεί το 2011 για να αποκτήσουν εμπειρία οι Κινέζοι, ώστε να έχουν καταφέρει έως το 2023 να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ένα μόνιμο και πιο μεγάλο διαστημικό σταθμό.
Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα επανειλημμένα παρέτεινε την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν ανησυχίες ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος.