Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Λύθηκε το μυστήριο των «πιο παράξενων ζώων του κόσμου» που είχε ανακαλύψει ο Δαρβίνος

Ταυτοποιήθηκαν απολιθώματα περίεργων πλασμάτων που είχε ανακαλύψει ο Δαρβίνος και δεν γνωρίζαμε κάτι για αυτά
Μοιάζει να συναρμολογήθηκε από κάποιον ευφάνταστο ταριχευτή: Σώμα ρινόκερου, κεφάλι ιπποπόταμου, δόντια τρωκτικού. Τι είναι αυτό το παράξενο πλάσμα;
Είναι ένα από τα ζώα που ανακάλυψε απολιθωμένα ο Κάρολος Δαρβίνος όταν επισκέφθηκε τη Νότιο Αμερική τη δεκαετία του 1830. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι σόι πράγμα ήταν αυτό, και το αποκάλεσε «ίσως ένα από τα πιο παράξενα ζώα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ».
Ο λόγος για το Toxodon platensis, εκπρόσωπο μιας αλλόκοτης ομάδας ζώων που εξαφανίστηκε πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Ήταν η ομάδα των οπληφόρων της Νοτίου Αμερικής, η οποία

Το πρώτο κοσμικό αλφάβητο της Κρήτης

Παλαιότερα επικρατούσε η θεωρία ότι οι αρχαίοι Έλληνες παρέλαβαν το αλφάβητο από τους Φοίνικες, οι οποίοι κατοικούσαν στις ακτές της Συρίας – Παλαιστίνης. Ενώ συνέβη το αντίθετο: Οι Φοίνικες παρέλαβαν τη γραφή από τους Κρήτες αποίκους, οι οποίοι κατά τον 13ον π.Χ. αιώνα αποίκησαν τις ακτές της Παλαιστίνης ως Φιλισταίοι, όπως μας είναι γνωστοί, από την Παλαιά Διαθήκη.
Ο Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος υποστηρίζει: «Η Γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής γραφής».
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε συνέχεια το αλάτι στη διατροφή του;

Το θέμα της δίαιτας που αποσκοπεί από την μια στην διατήρηση της υγείας και από την άλλη στην θεραπεία από προϋπάρχουσες ασθένειες απασχόλησε ιδιαίτερα τον καινοτόμο και θεμελιωτή της Ιατρικής Επιστήμης Ιπποκράτη, με το έργο και την διδασκαλία του οποίου καθορίστηκαν οι αρχές της Ολιστικής Διαιτολογίας…  Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι… 1) μια δίαιτα με μειωμένη πρόσληψη αλατιού είναι υγιεινή και 2) δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του μαγειρικού και του θαλασσινού αλατιού. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1949: Γράμμος – Βίτσι! Ο Εθνικός Στρατός συντρίβει τον ΔΣΕ!

Η επιχείρηση των εθνικών δυνάμεων με την κωδική ονομασία ΠΥΡΣΟΣ διεξήχθη καθ’ όλο τον μήνα Αύγουστο σε τρεις διαδοχικές φάσεις με αποτέλεσμα την οριστική συντριβή των κομμουνιστών και το τέλος της αιματοβαμμένης σύγκρουσης η οποία τόσα δεινά είχε επιφέρει στην, ήδη καθημαγμένη από την κατοχή, χώρα.
Tον Αύγουστο του 1949 ο αυτοαποκαλούμενος Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε περιέλθει σε δεινή θέση. 
Σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά από απανωτές αποτυχίες είχε περιοριστεί στο λεγόμενο «Κράτος του Γράμμου» και έπασχε πολύ σοβαρά στον τομέα του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών. 

ΕΚΤΑΚΤΟ- Αναδιάταξη των τουρκικών δυνάμεων στην Α.Θράκη; Μετακινείται τουρκική στρατιωτική φάλαγγα με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Μεγάλη αναστάτωση υπήρξε σε δεκάδες Τούρκους πολίτες πρωί -πρωί σήμερα στην εθνική οδό Ε5 στην Κωνσταντινούπολη,  από την παρουσία μεγάλης έκτασης τουρκικής στρατιωτικής φάλαγγας  με οχήματα που μοιάζουν με  κινητούς κλωβούς υποκλοπής επικοινωνιών κα, καθώς και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που προκάλεσαν την περιέργεια των περαστικών, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Ανεκτίμητους θησαυρούς κρύβει στα θεμέλια της η Αγιά Σοφιά

Την πραγματικά καταπληκτική αποκάλυψη ότι στα θεμέλια του ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες από χρυσό και ασήμι που θάφτηκαν από τους βυζαντινούς, εξέφρασε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ferhat Aslan, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah,
Ο Τούρκος καθηγητής σε βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα υποστηρίζει ότι οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία, Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις περιβάλλει όλη την οικουμένη, ένας πολύ χαρακτηριστικός συμβολισμός για την Αγία Σοφία.

Η πραγματική σφραγίδα του τάφου του Τουταγχαμών

Φανταστείτε ότι είστε ένας αρχαιολόγος που εξερευνάτε τα αρχαία ιερά της Αιγύπτου και σκοντάψατε σε μια 3.245 χρόνων αδιάσπαστη σφραγίδα. Αυτό είδε ο Χάουαρντ Κάρτερ το 1923, καθώς προετοιμαζόταν να μπει στο εκπληκτικό ιερό του Τουταγχαμών για πρώτη φορά.
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Harry Burton το 1923. Δείχνει μια ανέπαφη σφραγίδα από σχοινί που ασφαλίζει τις θύρες στο δεύτερο από τα τέσσερα ιερά στον τάφο του Τουταγχαμών.
Η σφραγίδα της νεκρόπολης απεικονίζει τους αιχμαλώτους στα γόνατά τους και τον Άνουβι, τον θεό τσακάλι των νεκρών.

Tο μυστήριο με τη σαύρα της Σκύρου και ο ρόλος της βραχονησίδας

Γιατί ένα ενδημικό είδος σαύρας να παρουσιάζει φαινόμενα γιγαντισμού και κανιβαλικής συμπεριφοράς μόνο σε μια συγκεκριμένη βραχονησίδα στην καρδιά του Αιγαίου;
Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί εδώ και μια δεκαετία να απαντήσει διεθνής ομάδα επιστημόνων, μελετώντας μια σπάνια διαφοροποίηση ενός ενδημικού είδους. Η ιστορία της «σαύρας της Σκύρου» μας υπενθυμίζει την οικολογική σπουδαιότητα των μικρών βραχονησίδων και τον συναρπαστικό κόσμο που εξακολουθεί να μας αποκαλύπτει η πλούσια ελληνική φύση.
Η βραχονησίδα Μέσα Διαβατές, έκτασης 19 στρεμμάτων, βρίσκεται 1,4 μίλια από τη Σκύρο. Κι αν η Σκύρος είναι γνωστή από μια τυπική περίπτωση νανισμού, το περίφημο αλογάκι της, στις Μέσα Διαβατές παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο: μια εντυπωσιακή περίπτωση γιγαντισμού.

«Γιάνκεα» Το λουλούδι που φυτρώνει αποκλειστικά στο Βουνό των Θεών

Μόνο στον Όλυμπο φύεται ένα μικρό μωβ λουλούδι, το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο και δεν έχει κοντινούς «συγγενείς». Το βουνό φιλοξενεί επίσης σπάνιες ποικιλίες μανιταριών
Το «γιάνκεα» (Jankaea heldreichii) είναι φυτό τοπικό, ενδημικό του Ολύμπου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην προστασία και χωρίς επεμβάσεις διαχείριση των ενδιαιτημάτων του.
Περισσότερες ανακοινώσεις για τη χλωρίδα του Ολύμπου αναμένονται να γίνουν στο τριήμερο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση», που ξεκινάει σήμερα στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Ακαδημαϊκοί Αυστρίας: Οι Αλβανοί δεν είναι Ιλλυριοί

Δήλωση ιστορικών αυστριακών ακαδημαϊκών έχει συγκλονίσει το αρχαιόπληκτο κατεστημένο της Αλβανίας με τη δήλωσή τους ότι οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με το αρχαίο λαό των Ιλλυριών, δημοσιεύσει σήμερα  η σκοπιανή Ρεπούμπλικα στην online έκδοσή της, επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων.

«Οι ερευνητές της Βιέννης εκνεύρισαν τους Αλβανούς, που παραδοσιακά πιστεύουν ότι η γλώσσα τους προέρχεται από την αρχαία Ιλλυρική και η θεωρία τους πνίγηκε με ένα κρύο ντους», γράφει το δημοσίευμα. 
Οι ακαδημαϊκοί Stephen Shumaker και  Joachim Matsiger βάσει αρχαίων ιλλυρικών κειμένων που βρέθηκαν στα Βαλκάνια, έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την πραγματική προέλευση των Αλβανών και της αλβανικής γλώσσας. 

Ε.Λ.ΔΥ.Κ. ΤΣΑΚΙΣΕ ΚΟΚΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974...»

Κάθομαι εκστασιασμένος και ακούω αυτόν τον καλογυμνασμένο αξιωματικό με τα διακριτικά του Συνταγματάρχη, του Αλεξιπτωτιστή, του Βατραχανθρώπου, του Αλπινιστή, του Χιονοδρόμου, του απόφοιτου στην Α.Σ.Π. και του Ελδυκάριου. Του πρώτου ΕΛΔΥΚαριου του σήμερα.

Με σταθερή φωνή που εμπνέει εμπιστοσύνη ομιλεί στους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες του 1ου Μηχανοκίνητου Ταγματος Πεζικού που εδρεύει στο Στρατόπεδο που φέρει το όνομα του ΗΡΩΑ του 1974 Αντιστράτηγου (Λοχαγού ΠΖ τότε) Βασίλειου Σταμπουλή, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον νέο Διοικητή Τάγματος:

Η Τουρκία θα ρίξει καλώδια στη θάλασσα για να δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στα Κατεχόμενα της Κύπρου

Πριν το τέλος του χρόνου θα αρχίσει το έργο για την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων που θα μεταφέρουν ρεύμα από την Τουρκία στα Κατεχόμενα της Κύπρου, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια, δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας», Σουνάτ Ατούν.
Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ανατολή στα κατεχόμενα, ο ψευδοϋπουργός Ατούν ανέφερε ότι το ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμοι να το δώσουν και στη «νότια» Κύπρο.
Η τεχνική εργασία των ομάδων που είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους στον τομέα της ενέργειας, έχει ολοκληρωθεί και από δω και πέρα θα διαμορφώσουν την πολιτική τους, πρόσθεσε λέγοντας ότι «προβλέπουμε ότι το έργο αυτό που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-2,5 χρόνια, θα αρχίσει πριν τελειώσει αυτός ο χρόνος».

Η «μαϊμού του Αμαζονίου» εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια

Ένα πρωτεύον θηλαστικό του Αμαζονίου το οποίο οι επιστήμονες πίστευαν ότι έχει εξαφανιστεί εδώ και τουλάχιστον οκτώ δεκαετίες εντοπίστηκε και κατεγράφη από κάμερα σκορπώντας αισιοδοξία στους βιολόγους. Πρόκειται για ένα σπανιότατο είδος  μαϊμούς του Αμαζονίου.