Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ποιες είναι οι 200 τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά!


Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές δεκάδες λέξεις οι οποίες είναι Τουρκικές και έχουν παρεισφρύσει στη γλώσσα μας χωρίς να μην γνωρίζουμε την προέλευση τους και την αντίστοιχη Ελληνική έννοια.
Βέβαια μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τουρκικά σήριαλ που παίζονται καθημερινά από τα κανάλια μας, και με τον καιρό να κάνουμε περισσότερες αυτές τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην ζωή μας.
Σε αλφαβητική σειρά, μερικές από τις τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούμε συχνότερα:
ΑΛΑΝΙ (αλήτης),
ΑΛΑΝΑ (ανοιχτός χώρος),
ΑΓΑΣ (δεσποτικός-αυταρχικός),
ΑΓΙΑΖΙ (πρωινό ή νυχτερινό κρύο), ΓΙΑΟΥΡΤΙ (πηγμένο γάλα),
ΤΣΕΠΗ (θυλάκιο),
ΤΑΒΑΝΙ (οροφή),
ΤΖΑΚΙ (παραγώνι),
ΚΑΙΚΙ (βάρκα),
ΜΕΛΤΕΜΙ (άνεμος ετησίας),

ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η Γ' ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΚΥΠΡΟΣ 1974 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ"



Πλησιάζει η ημέρα που και η 3η εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου "ΚΥΠΡΟΣ 1974 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ" θα έχει εξαντληθεί.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί οι οποίοι είχαν προμηθευτεί την 1η ή ακόμα και την 2η έκδοση του εν λόγω βιβλίου, φρόντισαν να προμηθευτούν και την 3η. Και αυτό γιατί με βάση την απόφαση του συγγραφέα να μην υπάρξει 4η έκδοση, η 3η που είναι πλήρης θεωρείται πλέον και συλλεκτική.

Αλλά τι ήταν αυτό που έκανε αυτό το βιβλίο τόσο επιτυχημένο, ώστε σε λιγώτερο από 5 χρόνια να έχουν εξαντληθεί 3 ολοκληρες εκδόσεις;

ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΚΑΙ Ε.ΣΥ : ΕΙΣΑΙ ΑΙΡΕΣΗ

EKTAKTO! Αποχωρεί το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο!


Η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ αποφάσισε να διασπάσει τη μόνιμη δύναμη SNMG-2 που είχε έρθει στο Αιγαίο με σκοπό να ελέγχει και να αντιμετωπίζει τις μεταναστευτικές ροές. Πιο συγκεκριμένα, απέσυρε από το Αιγαίο την φρεγάτα HCMS FREDERICTON και την τοποθέτησε  στον λιμένα της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα όπου θα βρίσκεται, για άγνωστο μέχρι στιγμής διάστημα...

Παραμύθι το "Θερμοκήπιο" για να μαζεύουν "πράσινους" φόρους; Η Ανταρκτική μεγαλώνει





Η επιφάνεια του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έφθασε το ετήσιο ανώτατο όριο-ρεκόρ σε όλη την ιστορία των παρακολουθήσεων - τα 19,44 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Δηλαδή ξεπέρασε κατά 1 εκατομμύριο και πάνω το μεσαίο όριο την περίοδο 1979-2000.
Στην Αρκτική δε, φέτος σημειώθηκε ακριβώς το αντίθετο ρεκόρ.
Η επιφάνεια του θαλάσσιου πάγου στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό στις 16 Σεπτεμβρίου έφθασε το ετήσιο χαμηλό επίπεδο 3,41 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάτι που στάθηκε το πρωτάκουστα χμηλό σε όλη την ιστορία των δορυφορικών παρατηρήσεων.