Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/01/2016 ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ 21 CHRISTOS SNOW ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ ΘΗΣΑΥΡΟΙ: ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/01/2016 ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ 21 CHRISTOS SNOW ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ ΘΗΣΑΥΡΟΙ: ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
ΣΤΙΣ 20:00
ΣΤΟΝ WWW.ATHENSJUKEBOX.COM
Y.Γ ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΧΑΡΤΗ. ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΘΗΣΑΥΡΟ... 

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ


 Είναι συνοικία της Αθήνας γύρω από την ομώνυμη πλατεία, όπου  βρίσκεται η παλιά εκκλησία του Μοναστηρακίου , κτίσμα πιθανόν του 12ου αιώνα που είναι αφιερωμένη στην μνήμη της κοίμησης της Θεοτόκου.
 Το Μοναστηράκι παλαιότερα υπήρξε καθολικό μονής , από όπου πήρε η περιοχή το όνομα της. Ήταν κέντρο της παλιάς αγοράς της Αθήνας και εξακολουθεί και σήμερα να διατηρεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή γοητεία .Από το 1920 μέχρι και σήμερα υπάρχουν ο ναός της Παντάνασσας , το τζαμί του Κάτω Παζαριού ( ή αλλιώς Τζισδαράκη ) , το κτήριο των φυλακών και ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ


Με κατεύθυνση από Ανατολή προς την Δύση, η  Ερμού με μήκος 1300 μέτρα και πλάτος 10, τέμνει κατά μήκος την παλιά πόλη. Το όνομά της προέρχεται από θεό Ερμή, τον θεό του εμπορίου και ονομάστηκε έτσι γιατί προοριζόταν για βασική εμπορική αρτηρία της νέας πρωτεύουσας.
            Ο μεγάλος αυτός δρόμος που ως συνέχεια της οδού Πειραιώς ήταν ο κύριος δρόμος που ένωνε τον Πειραιά με την Αθήνα και είχε την μεγαλύτερη κίνηση από όλους.   
Η οδός Ερμού ήδη από το 1835 ως κύρια οδός της νέα πρωτεύουσας διαπλατύνεται σταδιακά, αποκτά αρχοντικές οικίες που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία, καλλωπίζεται, πλημμυρίζει άμαξες κάθε είδους και αναδεικνύεται σε εμπορικό δρόμο με καταστήματα τροφίμων, σιδεράδικα, ραφτάδικα, και τσαρουχάδικα. 

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Η πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το σημερινό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ως το Σεπτέμβρη του 1843 ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Πήρε την σημερινή ονομασία έπειτα από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, με την οποία ο Όθωνας υποχρεώθηκε, δια της στρατιωτικής φρουράς της Αθήνας, να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα.
          Η πλατεία συνορεύει με την οδό Βασιλέως Γεωργίου στα βόρεια, την οδό Όθωνος στα νότια, την οδό Φιλελλήνων στα δυτικά και την Λεωφόρο Αμαλίας στα ανατολικά. Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και υπόγεια αυτού ο χώρος στάθμευσης των βουλευτικών οχημάτων.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ


Η έμπνευση για τη δημιουργία του Εθνικού Κήπου οφείλεται στον βασιλιά Λουδοβίκο, πατέρα του Όθωνα. Ο Δημήτριος Σκουζές αναφέρει πως όταν ο Λουδοβίκος ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1835 είπε στον στρατηγό Σκαρλάτο-Σούτσο ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από πολλά δένδρα. Ωστόσο, δεν αρκέστηκε μόνο στις υποδείξεις, αλλά φρόντισε και έγιναν, υπό την επίβλεψή του, τα σχέδια του πρώτου Βασιλικού Κήπου, με βάση το σχέδιο στο Μοναχό, δηλαδή με περισσότερα δένδρα και φυτά.
Η απόφαση για τη θέση του Κήπου πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες όπως την παρουσία νερού και τη μορφολογία του εδάφους. Η θέση που τελικά επιλέχτηκε ήταν δίπλα στα ανάκτορα του βασιλιά. Αρχικά, ο Εθνικός Κήπος σχεδιάστηκε το 1836 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Γκέρτνερ, ο οποίος είχε σχεδιάσει και τα ανάκτορά του Όθωνα, τη σημερινή Βουλή, σε μία έκταση 500 περίπου στρεμμάτων και σε ημικύκλιο σχήμα με τη βάση προς τη δύση, παράλληλα με την αντίστοιχη πλευρά του μεγάρου το οποίο περιέβαλλε καταλήγοντας σε δύο επιμήκη ορθογώνια. Επειδή, όμως, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η έκταση του κήπου θα απέκλειε το δρόμο Αθήνας-Αμαρουσίου-Κηφισιάς, που λειτουργούσε από την αρχαιότητα, το 1839 ο μηχανικός Χοχ συνέταξε νέο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο περιοριζόταν η έκτασή του.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΟΔΟΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

 

 

Η οδός Ηρώδου Αττικού αποτελεί σήμερα έναν από τους δρόμους που συνιστούν το κέντρο της Αθήνας. Ο δρόμος αυτός πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο αρχαίο ρήτορα και ευεργέτη της αρχαίας Αθήνας Ηρώδη τον Αττικό. Η αρχή της οδού βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ το τέρμα της εντοπίζεται στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το συνολικό της μήκος φτάνει μόλις τα 4 οικοδομικά τετράγωνα.
Η οδός Ηρώδου Αττικού αποτελεί το ανατολικό όριο του Εθνικού Κήπου, ενώ στην ανατολική πλευρά του δρόμου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο, όπου στεγάζεται η Προεδρία της Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αποτελεί το επίσημο γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Τέλος, στην Ηρώδου Αττικού βρίσκεται η είσοδος του καφενείου του Εθνικού Κήπου.