Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. με «ολίγη» από χρέος

Ξεκλειδώνει η δόση, η οποία μάλιστα θα είναι αυξημένη στα 8,5 δισ. ευρώ, με βάση την απόφαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Λουξεμβούργο, αφού ενέκρινε το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προχώρησαν ένα βήμα και υπόσχονται τώρα ελέφρυνση του χρέους με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ως πρώτο βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την απόφαση του Eurogroup.

Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν δε Φούκα: Ο Έλληνας θαλασσοπόρος από την Κεφαλονιά

 Το 1587, ένα πλοίο του Ισπανικού Στόλου, το “Αγία Άννα” (Santa Anna) που ταξίδευε στις Ισπανικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινές Φιλιππίνες), αιχμαλωτίστηκε από τον Άγγλο κουρσάρο, Τόμας Κάβεντις. Έπειτα, ο Κάβεντις έπλευσε ανατολικά, διασχίζοντας τον Ειρηνικό ωκεανό, προφανώς για να συνεχίσει την δράση του ενάντια των Ισπανών. Όταν έφτασε στις δυτικές ακτές της Νέας Ισπανίας (έτσι ονομαζόταν η περιοχή της Κεντρικής Αμερικής που είχαν κατακτήσει οι Ισπανοί), σε κάποια ακτή της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια (Σημερινό Μεξικό), άφησε ελεύθερο τον πλοηγό του “Αγία Άννα” ο οποίος είχε χάσει όλες του τις οικονομίες. Αυτός, ήταν ο Ιωάννης Φωκάς.

Το άγνωστο και τραγικό τέλος του Οδυσσέα!

Όλοι ξέρουμε ή έχουμε ακούσει αρκετά από την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του. Άγνωστο είναι όμως σε πολλούς, το πραγματικό τέλος του.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αφού σκότωσε τους μνηστήρες και ανακατέλαβε το βασίλειο του, ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όμως δεν είναι έτσι.
Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την Οδύσσεια με μια δεύτερη ανάγνωση:
Διαβάζουμε λοιπόν στο τέλος της Ι Ραψωδίας τα εξής:
Είπα, κ’ εκείνος εύχονταν ‘ς τον μέγαν Ποσειδώνα, ‘ς τον αστροφόρον ουρανόν απλόνοντας τα χέρια• «ω Ποσειδώνα, εισάκου με, γεωφόρε μαυροχήτη• αν είμ’ υιός σου αληθινά, πατέρα, μην αφήσης ο Οδυσσηάς ο πορθητής ‘ς σπίτι του να φθάση 530 Λαερτιάδης, κάτοικος της πετρωτής Ιθάκης• αλλ’ αν το θέλ’ η μοίρα του να ιδή τους ποθητούς του, το σπίτι το καλόκτιστο, και την γλυκειά πατρίδα, ας κακοφθάση αργά πολύ και από συντρόφους έρμος, με ξένην πλώρη, και κακά ‘ς το σπίτι μέσα ναύρη». 535

Σήμερα η διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη με την Ενέργεια στον προσκήνιο

Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι ποικίλα, όπως ζητήματα που άπτονται της τριμερούς στρατιωτικής και γεωπολιτικής συνεργασίας. Όμως, στο επίκεντρο των συζητήσεων φαίνεται πως θα βρίσκεται ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Ελλάδας μέσω Κύπρου.
Ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ αποτελεί η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ισραηλινού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Το Κατάρ πληρώνει 12 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για 36 μαχητικά F-15

Το υπουργείο Άμυνας του αποκλεισμένου Κατάρ ανακοίνωσε ότι το εμιράτο υπέγραψε συμφωνία οικονομικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15.
Η συμφωνία υπογράφτηκε παρά το γεγονός ότι το Κατάρ έχει δεχτεί κριτική από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι το εμιράτο ενισχύει την τρομοκρατία.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ η υλοποίησή της θα αυξήσει την επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Έκλεισε ο ελληνικός εναέριος χώρος για τα αεροσκάφη από Λιβύη

Κλειστός θα παραμείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος για όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη. Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ Α1405/17, η υπέρπτηση και προσγείωση σε ελληνικό έδαφος απαγορεύεται σε όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που εκδόθηκε σήμερα, τα μόνα αεροσκάφη που δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση αυτή είναι τα ελληνικά κρατικά αεροσκάφη, στρατιωτικά αεροσκάφη άλλων κρατών σε συνεννόηση με ελληνικές στρατιωτικές Αρχές και κρατικές πτήσεις ή άλλες VIP πτήσεις σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.