Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Η αναφορά του Θεόφραστου στη μυθική Ατλαντίδα…

Ένα απόσπασμα του Αιμιλιανού ο οποίος διέσωσε μία άγνωστη αναφορά στην μυθική Ατλαντίδα του Θεόφραστου * (σύγχρονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Πρόκειται περί ενός διαλόγου μεταξύ του Μίδα ( του Φρυγός) και του Σειληνού.

Διατήρησα το ύφος του κειμένου όπως το διάβασα στο βιβλίο: «Αι εκπληκτικαί αποκαλύψεις επί της αρχαίας Ελλάδος», του Αντωνίου Χαλά.
Η περιγραφή έχει ως εξής:
«Ο Θεόπομπος διηγείται μία συνομιλία του Μίδου του Φρυγός και του Σειληνού. Ο Σειληνός είναι τέκνο νύμφης, Θεού μεν αφανέστατος κατά την φύσιν ανθρώπου κρείτων, αφού ήτο και αθάνατος. Πολλά μεν άλλα μεταξύ αλλήλων διεξήχθησαν, αλλά τα ακόλουθα ήσαν τα σπουδαιότερα εξ όσων έλεγε ο Σειληνό, εν τη ανωτέρα του σοφία προς τον Μίδα:

Η κυκλική πόλη της Βαγδάτης: Η ιστορία της μεγαλύτερης πόλης στον κόσμο

Το επίσημο όνομά της ήταν η Πόλη της Ειρήνης. Μόλις μια γενιά μετά από την ίδρυσή της, έγινε κομβικό σημείο στην εκπαίδευση και στο εμπόριο,

φθάνοντας περίπου το 1 εκατομμύριο κατοίκους στο αποκορύφωμά της. Πολλές από τις ιστορίες του Χίλιες και Μία Νύχτες αναφέρονται στην Βαγδάτη κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Η πόλη επισκίασε την πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας, η οποία βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά και εγκαταλείφθηκε γρήγορα μετά την ίδρυση της Βαγδάτης.
Ορισμένα στοιχεία σχετικά με την ίδρυση και την πρώιμη ιστορία της πόλης:
Στη γλώσσα του Χαλιφάτου των Αββασιδών (750-1258 μ.Χ., υπήρξε το τρίτο χρονικά ισλαμικό χαλιφάτο και κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Αββασιδών χαλίφηδων) ονομαζόταν Πόλη της Ειρήνης.

Άρχισαν: Βγάζουν εκτός νόμου τα ιδιόκτητα drones σε όλη την Ευρώπη

Η παγίδα που πολλοί δεν πρόσεξαν τα τελευταία χρόνια, αφορά την περιβόητη μόδα των drones, που σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ήρθε η ώρα ωστόσο η παγκόσμια αρχή να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους διάδοσης των δήθεν φιλικών στον άνθρωπο drones.
Η αρχή έγινε ήδη από την Ευρώπη, της οποίας τα θεσμικά όργανα ήδη μελετούν και προωθούν ειδική ρύθμιση για την σταδιακή απόσυρση πάσης φύσεως drones που δεν έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση.

1905 : Το ανεξήγητο φαινόμενο στον Παρνασσό

Το κείμενο είναι στην καθαρεύουσα

ΠΕΡΙΕΡΓΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΝ
Πολύ περίεργον φαινόμενον, το οποίον δεν δύναταί τις να κατατάξη ακόμη ούτε μεταξύ των φωτογραφικών, ούτε των μετεωρολογικών, ούτε των χημικών φαινομένων, απασχολεί κατ’ αυτάς τον επιστημονικόν κόσμον και τηρείται μυστικόν μέχρις ότου εξακριβωθεί περί τίνος ορισμένως πρόκειται.
Πρότινος ομάς σεβαστών προσώπων εν οις και γνωστοί επιστήμονες εξέδραμον μέχρι του όρους Παρνασσού εις την κορυφήν του οποίου επρόκειτο να ανέλθωσι.
Πράγματι εξεκίνησαν διά την κορυφήν πριν ακόμη ξημερώσει και έφθασαν πριν έτι ανατείλει ο ήλιος.
Μεταξύ των εκδρομέων ήτο και εις επιστήμων, όστις έφερε μεθ’ εαυτού και φωτογραφικήν συσκευήν.Ο ήλιος δεν είχεν ανατείλει εισέτι.
Οι εκδρομείς έλαβον θέσιν εις όμιλον και μεν το φως εκείνο, το οποίον χύνει εις το διάστημα ο φωτοβόλος δίσκος της ημέρας πριν εμφανισθεί επί του ουρανίου θόλου ο ερασιτέχνης φωτογράφος, ετράβηξε δυο-τρείς πλάκας.

Χημικά όπλα ευρέως διαδεδομένα στην Αρχαία Ελλάδα;

Ο πρώτος που φέρεται να χρησιμοποιεί χημικά όπλα είναι ο Ηρακλής.

Σε έναν από τους άθλους του ο Ηρακλής εκλήθη να σκοτώσει ένα τέρας την Λερναία Ύδρα.

Ο Ηρακλής κατόρθωσε να σκοτώσει το τέρας.. Κατόπιν έσκισε το σώμα του άψυχου τέρατος και βούτηξε τα βέλη του στο δηλητηριώδες αίμα του.
Ο μύθος αναφέρει πως ο Ηρακλής έπληξε κατά λάθος με ένα δηλητηριώδες βέλος τον φίλο του κένταυρο Χείρωνα, ενώ και ο κένταυρος Φώλος πέθανε όταν τρυπήθηκε κατά λάθος από ένα βέλος που προσπαθούσε να αποσπάσει από το σώμα ενός πληγωμένου.
Ο ήρωας σκότωσε επίσης τον κένταυρο Νέσσο, με ένα βέλος βουτηγμένο στο αίμα της Ύδρας.
Ο κένταυρος πριν πεθάνει έδωσε στην σύζυγο του Ηρακλή Δηιάνειρα το μολυσμένο αίμα του, λέγοντάς της να το φυλάξει σε μέρος σκοτεινό και δροσερό, μακριά από το φως και τη ζέστη, προφανώς για να μην χάσει το δηλητήριο την ισχύ του.