Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Το πολύτιμο μέταλλο που ρίχνει την πίεση

Ένα πολύτιμο μέταλλο που βρίσκεται σε αφθονία στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στο κακάο και στα πράσινα λαχανικά συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ώστε να προληφθούν επικίνδυνες καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα.
Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hypertension, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου έχει αντιυπερτασική δράση.

Ο Τσελέντης προειδοποιεί: Υπάρχουν ρήγματα στην Ελλάδα που φορτώνουν

Τι είπε ο καθηγητής σεισμολογίας για τον σεισμό στην Ιταλία και το πώς επηρεάζεται η Ελλάδα.
«Εκπλήσσομαι πώς “έπιασε στα πράσα” τους συναδέλφους (σεισμολόγους) Ιταλούς. Διότι η σεισμολογική κοινότητα στην Ιταλία είναι πολύ προχωρημένη, αντίστοιχη με τη δικιά μας. Ήταν “τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια” η συγκεκριμένη περιοχή» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον realfm, αναλύοντας το σεισμικό ιστορικό της ευρύτερης περιοχής της γειτονικής χώρας.

Τα εντυπωσιακά μεγαλιθικά μνημεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα (φωτό)

Την ώρα που η αρχαιολογία περιστρέφεται συνήθως γύρω από κοπιαστικές ανασκαφές για να έρθουν στο φως θραύσματα και μικροαντικείμενα, υπάρχουν φορές που η εικόνα ολοκληρώνεται με κάτι σαφώς μεγαλύτερο. Τεράστιους προϊστορικούς ή αρχαίους σχηματισμούς δηλαδή, πραγματικούς ογκόλιθους, τόσο συμβολικά όσο και κυριολεκτικά!
Που σε κάνουν να θαυμάζεις τη δεξιοσύνη των προγόνων μας αλλά και την ανάγκη τους για φιλόδοξες κατασκευές, ένα χαρακτηριστικό συνυφασμένο λες με την ανθρώπινη φύση.
Ανακαλύψεις που αψηφούν δηλαδή όλα όσα διατεινόμαστε πως ξέρουμε για το παρελθόν μας…

Αργολίδα: Τουλάχιστον 20 στρέμματα εκτείνεται ο βυθισμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού (φωτό)

Ο οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού, που εντοπίστηκε το 2015 στην παραλία «Λαμπαγιαννά» στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα, παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα.
Τα παραπάνω πληροφορεί, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γνωστοποιώντας τα τελευταία αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε από τις 11 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2016. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υποβρύχια ανασκαφή, σε δοκιμαστική τομή εντός του οικισμού, στην εξωτερική παρειά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου, αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.)

Κοσμάς ο Αιτωλός - Σαν σήμερα τιμάται η μνήμη του

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 24 Αυγούστου 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Ελληνορθόδοξος μοναχός. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώνστας, ενώ το επώνυμό του παραμένει άγνωστο.Το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται στις 24 Αυγούστου.Η δράση του συνδέεται με τον παλιότερο θρησκευτικό ουμανισμό και με τον Διαφωτισμό

Βίος

Γεννήθηκε στην Αιτωλία και όπως αναφέρει ο ίδιος αόριστα "Η πατρίδα μου είναι Ελλάδα από το Απόκουρον". Κατά τον βιογράφο και σύγχρονό τoυ Νικόδημο Αγιορείτη γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο Απόκουρου κοντά στο Θέρμο ενώ κάποιοι μελετητές θεωρούν πιθανό το γειτονικό Ταξιάρχη. Ο πιθανός χρόνος γέννησής του είναι το 1714 διότι ο Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει πως πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Οι Παπακυριακού και Κώνστας την τοποθετούν στα 1700-1707. Πιστεύεται από χριστιανούς ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες. Το κοσμικό του όνομα ήταν Κώνστας.