Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ZUBR: ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ

Προβληματισμός επικρατεί στο Πολεμικό Ναυτικό σε ότι αφορά το στόλο των Αερόστρωμνων αποβατικών Zubr , διότι παρά τις τιτάνιες προσπάθειες να καταστεί επιχειρησιακό και το τρίτο σκάφος της κλάσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τους προμήθεια αεριοστρόβιλων τύπου Kuznetsov NK-12MV που είναι εφοδιασμένο το σκάφος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική πλευρά ήλθε σε επαφή με την ρωσική πλευρά στο πλαίσιο FOS (Follow on Support) για την προμήθεια ανταλλακτικών με σκοπό την υποστήριξη του στόλου των Zubr, όπου πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει απόθεμα σε αεριοστρόβιλους του συστήματος πρόωσης του σκάφους. Υπενθυμίζεται ότι οι αεριοστρόβιλοι είναι ουκρανικής σχεδίασης και κατασκευής και εξαιτίας της διάρρηξης των σχέσεων με τη Ρωσίας έχει προκύψει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τουρκική πρόκληση: Άσκηση με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβημα προς την Ουάσιγκτον από την κυπριακή κυβέρνηση – Με τη NAVTEX 746/17, δεσμεύεται περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή

Διάβημα στην αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε η Κύπρος, μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, για λογαριασμό πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί για τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Αρχαία αφρικανικά νομίσματα που βρέθηκαν στην Αυστραλία θέτουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για την ιστορία του έθνους.

Αρχαία αφρικανικά νομίσματα που βρέθηκαν στην Αυστραλία θέτουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για την ιστορία του έθνους.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη ιστορία της Αυστραλίας, οι Ευρωπαίοι τυχοδιώκτες και εξερευνητές ήταν οι πρώτοι αλλοδαποί που έσπευσαν στην ηπειρωτική Ευρώπη – πρώτος o Oλλανδός Willem Janszoon το 1606, και αργότερα ο καπετάνιος James Cook το 1770, ο οποίος διεκδίκησε την ήπειρο για τη Βρετανία. Αλλά μια σειρά ασυνήθιστων ανακαλύψεων κατά τον τελευταίο αιώνα μπορεί να πoυν μια διαφορετική ιστορία.

Από πού πήραν το όνομά τους διάσημες πλατείες και συνοικίες της Αθήνας;

Η Πλατεία Αγάμων… ο φόρος στους ανύπαντρους – Το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, η Πλάκα, τα Πατήσια, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια και…το μεγάλο δίλημμα: Το Γουδί…ή του Γουδή

Ένα οδοιπορικό στις συνοικίες και τις πλατείες της πρωτεύουσας θα κάνουμε σήμερα. Θα ταξιδέψουμε στην αρχαιότητα και θα φτάσουμε στον 21ο αιώνα. Περιοχές που οι Αθηναίοι, και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά, δεν ξέρουν όμως πώς και γιατί πήραν τα συγκεκριμένα ονόματα. Θα ασχοληθούμε με τις περισσότερες συνοικίες και πλατείες της Αθήνας και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Η πλατεία Αμερικής, ονομάστηκε έτσι το 1927, με την υπ’ αριθμόν 905 απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου, για τον φιλελληνισμό που έδειξαν οι κάτοικοι των Η.Π.Α. Ως τότε, ήταν γνωστή ως Πλατεία Αγάμων.

Μαρτυρία σοκ: Ετσι βούλιαξαν οι Τούρκοι το αλιευτικό «Μαρίτσα» δίπλα στα Ίμια. ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ 1962

Αναλύοντας τα στοιχεία που μπορεί κανείς να εντοπίσει αναφορικά με τη στάση των Τούρκων στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση των Εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέχρι το 1974, κομβικό σημείο μετά τα γεγονότα του 1955 στη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο που η Τουρκία έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις για την παραπέρα πορεία.
Ήταν το 1962 όταν σε Ελληνικά χωρικά ύδατα οι Τούρκοι βύθισαν το Καλύμνικο αλιευτικό σκάφος Μαρίτσα με δύο νεκρούς από το πλήρωμα, τρεις να καταλήγουν στις Τουρκικές φυλακές για έξι μήνες και τον καπετάν Μανώλη Λόλια ή Σάρακα να πέφτει στη θάλασσα λίγα λεπτά πριν βουλιάξει ολοκληρωτικά το αλιευτικό και για 5 ώρες να παλεύει με τη θάλασσα και τις σφαίρες της Τουρκικής καταδίωξης να πέφτουν βροχή προκειμένου να τον σκοτώσουν.

Η NASA ανατρέπει τις θεωρίες της: Ο Ήλιος είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε!

Η Γη φαίνεται ως μία… μαύρη κουκκίδα μπροστά του. Είναι το άστρο που δίνει ζωή και τη συντηρεί. Ο Ήλιος, στον οποίο αναφερόμαστε, είναι ένα άστρο μεσαίου μεγέθους, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από τις ανακοινώσεις των επιστημόνων. Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται, καθώς η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα η NASA, με τα τελευταία σύγχρονα μέσα που διαθέτει, δείχνει να ανατρέπει τις θεωρίες της, λέγοντας πως ενδεχομένως το άστρο του πλανητικού μας συστήματος, να είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο νομίζαμε.

Κονξ Ομ Παξ

Όσοι ασχολούνται με τα ετυμολογικά, ξέρουν ότι το λάθος μπορεί θαυμάσια να γεννήσει νέες λέξεις -και εννοώ εδώ την παραδρομή του γραφιά ή την παρανάγνωση του κουρασμένου ή επιπόλαιου μελετητή. Τρανταχτό παράδειγμα η acne των αγγλοσαξόνων, που οφείλεται σε λάθος ανάγνωση του ελληνικού πρωτοτύπου ακμή από κάποιον γιατρό που τώρα μου διαφεύγει το όνομά του, ή ακόμα ο βασανίτης λίθος που έγινε basanites από τον Πλίνιο αλλά basaltes από τους γραφιάδες που αντέγραφαν το έργο, κι έτσι έμεινε διεθνώς βασάλτης. Με τη σειρά μου, αν και δεν διεκδικώ τις δάφνες ότι το ανακάλυψα, ισχυρίζομαι ότι η διεθνώς γνωστή φράση Κογξ Ομ Παξ οφείλεται κι αυτή σε λάθος ανάγνωση λήμματος από το λεξικό του Ησυχίου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Παρελθόν ο Ρίνς Πρίμπους από το Λευκό Οίκο - Νέος προσωπάρχης ο Τζον Κέλι

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του ομογενούς Ρίνς Πρίμπους από τη θέση του Επιτελάρχη του Λευκού Οίκου. Στη θέση του ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, στρατηγός Τζον Κέλι.
Η απομάκρυνση Πρίμπους έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση σε αμερικανικά ΜΜΕ (New Yorker) επικοινωνίας του νέου διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Άντονι Σκαραμούτσι με δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σκαραμούτσι καταφερόταν με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του, τότε, ανωτέρου του στο Λευκό Οίκο. 

Αμμόχωστος: Απαιτούνται έξι χρόνια και πολλά δισ. για να γίνει κατοικήσιμη

Τα κτίρια και οι ερειπωμένες γειτονιές έχουν πλέον απομείνει θλιβεροί μάρτυρες του παρελθόντος, καθώς οι κάτοικοι της Αμμοχώστου εκδιώχθηκαν στις 14 Αυγούστου του 1974.
Μετά το άνοιγμα των μαρωνίτικων χωριών από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και επί της ουσίας την Τουρκία, που προνοεί ότι ανάμεσα στα επόμενα βήματα θα είναι και η αποχώρηση από εκεί των τουρκικών στρατοπέδων, οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως η επόμενη κίνηση θα είναι αυτή του ανοίγματος της Αμμοχώστου.
Οι κάτοικοι της πόλης, που έχει αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «φάντασμα», εκδιώχθηκαν στις 14 Αυγούστου του 1974 και πλέον έχουν απομείνει θλιβεροί μάρτυρες του παρελθόντος τα κτίρια και οι ερειπωμένες γειτονιές.