Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ξενηλασία στην Αρχαία Σπάρτη!οι Σπαρτιάτες αρνούνταν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με ξένους!!!

Η λέξη Ξενηλασία, σε πρώτη σημασία, υποδηλώνει την απαγόρευση αφίξεων ή την εκδίωξη ξένων από ένα τόπο. Τη δεύτερη αυτή σημασία προσέλαβε ιδιαιτέρως στη Σπάρτη .
Κατά τον Ξενοφώντα, η απαγόρευση εγκαταστάσεως ξένων στη Λακεδαίμονα, ή Σπαρτιατών σε ξένη πόλη, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να διατηρήσει η πόλη τον παλαιό αυστηρό χαρακτήρα της και να μη γίνονται μεστοί από ραδιουργίες οι πολίτες της.
Ο Πλάτων στον Πρωταγόρα δίνει παιδαγωγική ερμηνεία στο θεσμό της Ξενηλασίας, όπως τον εφάρμοζαν στην εποχή του, ή μάλλον πριν από αυτόν, οι Λακεδαιμόνιοι. Συγκεκριμένα, προωθώντας την αντίληψη ότι το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, διατείνεται ότι στη Σπάρτη και στη Κρήτη υπήρχε μια έντονη μαθησιακή διάθεση, υπηρετούμενη από εντόπιους σοφιστές, που ειδικά εκεί είναι οι πιο πολλοί στο κόσμο.

Σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από τον Κιμ η τεχνητή νοημοσύνη δηλώνει πάμπλουτος Αμερικανός επιχειρηματίας!


Για μία ακόμη φορά, ο Έλον Μασκ, επικεφαλής των εταιρειών Tesla, Space X και Boring, προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για την ανθρωπότητα.Όπως είπε, εξαιτίας της -και όχι του Κιμ της Βόρειας Κορέας- είναι πιθανότερο να ξεκινήσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Σε «τιτίβισμά» του στο Twitter έγραψε ότι, καθώς η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες αποκτούν ολοένα ισχυρότερες δυνατότητες στο πεδίο των υπολογιστών, «ο ανταγωνισμός για το ποιός θα έχει την πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη σε εθνικό επίπεδο, πιθανότατα θα προκαλέσει ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».
Το tweet αυτό έρχεται μετά από μια δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Έρχεται με κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά επίσης με απειλές που είναι δύσκολα προβλέψιμες. Όποιος γίνει ο ηγέτης σε αυτή τη σφαίρα, θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου».

ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- Εταιρία θα παράγει τεχνητό κρέας

Ο ιδρυτής της εταιρείας Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε 30 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να σκοτώσουν τα ζώα για να τραφούν με κρέας.
Ρίτσαρντ Μπράνσον και Μπιλ Γκέιτς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παρασκευή τεχνητού κρέατος (in vitro meat) επενδύοντας σε μία start up. 
 
Οι προσπάθειες της εταιρείας Memphis Meats για την παρασκευή του τεχνητού κρέατος, πιθανό υποκατάστατο του κρέατος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη μελλοντική χρήση του ως τροφή.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, o ιδρυτής της εταιρείας Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι σε 30 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να σκοτώσουν τα ζώα για να τραφούν με κρέας. 

Η ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ- Το μυστικό και η φιλοσοφία της

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή «δίκαιη κούπα» ή «κούπα της ελευθερίας». Πολλά ονόματα, ένας μύθος, ένα μυστήριο.

Η κούπα του Πυθαγόρα είναι ίσως το πιο γνωστό «κεραμικό» της Σάμου, ένα πήλινο ποτήρι που αδειάζει κατά έναν «μαγικό» τρόπο όταν εκείνος που το κρατάει αποδειχτεί… πλεονέκτης και θέλει να πιει περισσότερο απ” όσο πρέπει.

Κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος σε 23 τουρκικές επαρχίες - Η τουρκική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους στο... τουρκικό έδαφος!

Σε 23 περιοχές της Τουρκίας κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος πριν λίγο. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν και τριάντα σημαντικές πόλεις!
Στο μεταξύ η τουρκική Αεροπορία για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα βομβάρδισε τουρκικό έδαφος και επιτέθηκε στο στην πόλη Κοβάν Τεπέ που βρίσκεται δυτικά της πόλης Τσουκούρτζα, στο βουνό Γκιουβέν.
"Η επίθεση έγινε στις 9 το βράδυ, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της αποσχιστικής αυτονομιστικής οργάνωσης του PKK", ανέφεραν οι τουρκικές αρχές.

ΕΛΕΟΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ; Αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ κρατούμενος μετά από μήνυση αλλοδαπού…

Αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ κρατούμενος στο Α.Τ Ακροπόλεως – Από ελεγκτής , ελεγχόμενος μετά από μήνυση αλλοδαπού.
Στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως κρατείται αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ μετά από μήνυση αλλοδαπού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αστυνομικός σε ώρα υπηρεσίας προσήγαγε τον αλλοδαπό στο τμήμα, καθώς αρνείτο να δώσει τα στοιχεία του για έλεγχο.

Οι Φιλοσοφικές αντιλήψεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Είναι γνωστό ότι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τον Αλέξανδρο,χρησιμοποιώντας σαν κυριώτερες πηγές τον Πλούταρχο και τον Αρριανό.
Εχουν διατυπωθεί πολλές και διαφορετικές " ερμηνείες " για τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου.
Αυτές οι ερμηνείες, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση, τη θρησκευτική αντίληψη, την ψυχολογική και τη χρονική απόσταση του συγγραφέα, ποικίλουν σε τεράστιο βαθμό. Ετσι άλλοι τον θεοποιούν και άλλοι τον κατακρίνουν.

Ο Κολοσσός των Ναξίων. Οι Ενετοί πριόνισαν το πρόσωπο και τον κατέστρεψαν

Σε μια βάση 32 τόνων υψωνόταν το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Απόλλωνα στη Δήλο, το οποίο ήταν ορατό από τη θάλασσα. Είχε ύψος 9,5 μέτρα και χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. Ήταν γνωστό ως ο Κολοσσός των Ναξίων και στη βάση του κατέληγε η Λεωφόρος των Λεόντων. Ο Θεός του Ήλιου απεικονιζόταν με μακριά μαλλιά, στιβαρούς ώμους και είχε το αριστερό πόδι λίγο πιο μπροστά από το δεξί, όπως οι Κούροι. Το κεφάλι του ξεπερνούσε σε ύψος τα υπόλοιπα κτίρια του νησιού. Στη βάση του υπήρχε η εξής επιγραφή: «Το Αυτό λίθο ειμί άνδρας και το σφέλας». Σήμαινε: «είμαι από τον ίδιο λίθο άγαλμα και βάση». Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Νάξιοι πρόσθεσαν την επιγραφή «ΝΑΞΙΟΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙ».

Ο αρχαίος ιατρός Ασκληπιός και οι αναστάσεις των νεκρών

Όλοι έχουν διαβάσει για τον Ασκληπιό, του οποίου η βιογραφία είναι πράγματι μυθιστορηματική. Δεν είμαστε, βεβαίως, σε θέση να γνωρίζουμε τα όρια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Αν, για παράδειγμα, αυτό που θεωρούμε ως ανάσταση ήταν ένα είδος νεκροφάνειας ή όχι. Εμείς τα κείμενα ερευνούμε και τίποτε άλλο. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, τι αναφέρουν αυτά τα κείμενα για τον Ασκληπιό:

Ως γνωστόν, ο Ασκληπιός (ο Esculapius των Λατίνων), εί­ναι παράλληλα ήρωας και θεός της ιατρικής. Εί­ναι γιος του Απόλλωνα· οι μύθοι όμως που έχουν σχέση με τη γέννηση του διαφέρουν αρ­κετά. Τις περισσότερες φορές - πρόκειται συ­γκεκριμένα για την εκδοχή που παραδέχεται ο Πίνδαρος - λένε πως ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε την Κορωνίδα, κόρη του Θεσσαλού βασιλιά Φλεγύα, και την άφησε έγκυο· τον καιρό όμως που η Κορωνίδα περίμενε παιδί παραδόθηκε στον έρωτα ενός θνητού, του "Ισχη, του γιου του Έλατου.

Σκοτεινοί αιώνες. Ο Ελληνικός Μεσαίωνας

Η περίοδος που ακολούθησε την κατάρρευση του μυκηναϊκού πολιτισμού στην Ελλάδα είναι γνωστή ως Σκοτεινοί χρόνοι ή ελληνικός Μεσαίωνας. Η επιλογή του όρου "ελληνικός Μεσαίωνας" είναι ενδεικτική της μεγάλης ρήξης με το μυκηναϊκό παρελθόν που σημειώθηκε στους αιώνες μεταξύ του 1050 και 900 π.Χ.

Η παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού ξεκίνησε σταδιακά από τα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Γύρω στο 1200 π.Χ. μαρτυρούνται αρχαιολογικά καταστροφές στα μεγάλα κέντρα της Πελοποννήσου και της κυρίως Ελλάδας, με συνέπεια να ξεκινήσει κύμα μεταναστεύσεων προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και εσωτερικών μετακινήσεων προς τη δυτική Ελλάδα. Οι αναστατώσεις αυτές προκάλεσαν τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην ενδοχώρα. Η ολοκληρωτική καταστροφή των ανακτόρων στα χρόνια μεταξύ του 1150-1050 π.Χ. σηματοδότησε το τέλος της μυκηναϊκής εποχής, αφού οδήγησε στην οριστική κατάλυση των βασικών πολιτικών και οικονομικών δομών της.

Σόλων «Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε»

Ο βασιλιάς της Λυδίας Κροίσος ήταν ξακουστός σε όλο τον αρχαίο κόσμο για τα αμύθητα πλούτη του.

Από τους φόρους που του έδιναν οι Ελληνικές αποικίες της Μικράς Ασίας και από τα χρυσωρυχεία του Πακτωλού ποταμού γινόταν όλο και πιο πλούσιος και πιο περήφανος για τα πλούτη του.

Πίστευε μάλιστα ότι δεν υπήρχε πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από αυτόν στον κόσμο.

Κάποτε τον επισκέφτηκε ο Σόλων, ένας από τους σοφούς της αρχαιότητας, τον οποίο δέχτηκε πολύ φιλόξενα. Διέταξε μάλιστα μερικούς σκλάβους να δείξουν στο φιλοξενούμενο τους θησαυρούς και τη χλιδή του.

Οι αρχαίοι Δήμοι των νότιων προαστίων της Αττικής μια ιστορία 6000 ετών

Οι κάτοικοι της Γλυφάδας και του Ελληνικού πρέπει να ξέρουν πως στα ίδια χώματα που παίζουν τα παιδιά τους σήμερα, ζούσαν και περπατούσαν κάποιοι άλλοι κατά την 4η και 3η χιλιετία π.Χ., δηλαδή πριν από 6.000 χρόνια.

Και ότι στα Αστέρια της Γλυφάδας έκαναν τα μπάνια τους, εγκατεστημένοι μάλιστα σε μόνιμες κατοικίες, άνθρωποι της πρωτοελλαδικής εποχής. Η περιήγηση στα λείψανα που άφησαν πίσω τους αυτοί οι μακρινοί μας πρόγονοι από το Παλαιό Φάληρο ώς τα Αστέρια της Γλυφάδας είναι πλέον δυνατή μετά το πλήθος των ευρημάτων που ήρθαν στο φως με την ευκαιρία διαφόρων έργων τα τελευταία χρόνια.

«Αφρίζει» η Άγκυρα με το «f@ck you Erdogan» στην πρεσβεία της στο Βερολίνο - ΕΕ τέλος για την Τουρκία;

Σε ολική ρήξη με τους Γερμανούς οδεύουν οι σχέσεις της Τουρκίας όπως άλλωστε και με τους Αμερικανούς και έτσι η ενταξιακή της προοπτική έχει καταστεί ένα είδος ανέκδοτου καθώς θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη ενώ χιλιάδες πλέον διαδηλωτές μετά τις συλλήψεις δύο Γερμανών πολιτών καθυβρίζουν μαζικά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβάλοντας εικόνες στους τοίχους της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο που απεικονίζουν τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να προβάλει το... τρίτο δάκτυλο στον Τούρκο πρόεδρο.
Στα αγγλικά κάτω από την εικόνα του Γκάμπριελ αναγράφεται «f@ck you Erdogan»
Στην Άγκυρα «αφρίζουν» με την συγκεκριμένη προβολή.

Αλβανία: Στα «μαχαίρια» χριστιανοί και μουσουλμάνοι λόγω Γεωργίου Καστριώτη

Έντονες διαμάχες έχουν ξεσπάσει μεταξύ Αλβανών, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, δίνοντας τέλος στο περίοπτο κατόρθωμα της Αλβανίας για εθνική συνοχή, πέραν θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Ειδικότερα, συνεχίζει να προκαλεί η κίνηση μουσουλμάνων πολιτών, να καλύψουν με δύο γιγάντιες οθόνες κατά την υπαίθρια προσευχή χιλιάδων εξ αυτών την ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμι, το άγαλμα του εθνικού ήρωα της Αλβανίας που ακούει στο όνομα Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης.

Σύλληψη Βρετανού νεοναζί στρατιωτικού στην Κύπρο για προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος!

Την είδηση μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων
- Ο συλληφθείς υπηρετεί στις Βρετανικές Βάσεις και συγκεκριμένα στην Δεκέλεια
- Είναι μέλος πυρήνα της οργάνωσης «Εθνική Δράση» η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου μετά τη δολοφονία της Jo Cox
- Ακόμα 4 συλλήψεις ομοϊδεατών του χθες με την κατηγορία της τέλεσης εγκληματικών πράξεων
- Βρετανική Αστυνομία: Κρατούνται με την υποψία ότι ενδιαφέρονται για την υποστήριξη, την προετοιμασία και την υποκίνηση τρομοκρατικών πράξεων

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στην Κύπρο κρατείται ένας εκ των πέντε συλληφθέντων και φερόμενων μελών της εκτός νόμου βρετανικής νεοναζιστικής ομάδας, τα οποία συνελήφθησαν χθες, Τρίτη, με την κατηγορία της διάπραξης εγκληματικών πράξεων, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν σε βρετανικό έδαφος.