Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Φουντώνουν τα σενάρια! Υπάρχει «Πλανήτης 10» στο ηλιακό μας σύστημα;

Πάνε κι έρχονται οι θεωρίες για το αν υπάρχουν και πόσοι ακόμη πλανήτες πέρα από τους ήδη οκτώ γνωστούς στο ηλιακό μας σύστημα. Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη θεωρεί πιθανή την ύπαρξη ενός πιο κοντινού «Πλανήτη 10», αν υποτεθεί ότι υπάρχει ένας πιο μακρινός «Πλανήτης 9», καθώς μία άλλη καναδική έρευνα θεωρεί μάλλον απίθανη την ύπαρξη του τελευταίου.
Όσον αφορά τον «Πλανήτη 10», οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Κάθριν Φολκ και Ρενού Μαλχότρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "The Astronomical Journal", μελέτησαν την κίνηση άνω των 600 παγωμένων μακρινών σωμάτων στη Ζώνη Κάιπερ, σε απόσταση άνω των 50 αστρονομικών μονάδων (μία τέτοια μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου, δηλαδή περίπου 150 εκατ. χλμ.).
Το 2016 οι Μάικ Μπράουν και Κονσταντίν Μπατίγκιν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech) πρότειναν την ύπαρξη ενός ενάτου γιγάντιου πλανήτη, με μάζα δεκαπλάσια της Γης, ο οποίος βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 500 έως 700 αστρονομικών μονάδων από το μητρικό άστρο μας

Οι Ρομά στο Βυζάντιο και την Ελλάδα - Η ανιμετώπισή τους στις Ευρωπαϊκές χώρες

Οι απόψεις των Ελλήνων επιστημόνων για την καταγωγή τους - Καινούργια ιστορικά στοιχεία για την άφιξή τους στο Βυζάντιο - Το ολοκαύτωμα των Ρομά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - Επιστημονικές και δημοσιογραφικές γνώμες για τους Ρομά.

Αποφασίσαμε, μετά από αρκετή σκέψη, να γράψουμε ένα ακόμα άρθρο για τους Ρομά (ή Τσιγγάνους ή Γύφτους) καθώς είναι σχεδόν κάθε μέρα στο προσκήνιο, κυρίως λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς.

Επίσης, ανακαλύψαμε καινούργια στοιχεία για μια φυλή που έχει απασχολήσει για πολλούς αιώνες, από ηγεμόνες κι επιστήμονες μέχρι απλούς ανθρώπους του λαού. Θα ξεκινήσουμε με μερικά ιστορικά στοιχεία.

Το μυστικό προσκύνημα των Ιταλών τουριστών στη Ζάκυνθο

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Περπατώντας κάποιος μέσα στην πόλη της Ζακύνθου, περνά και από τη γειτονιά της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στον πεζόδρομο Κυριάκου Ξένου θα συναντήσει ένα γλυπτό, όπου σχεδόν καθημερινά το στολίζουν μπουκέτα με λουλούδια. Η απορία για το ποιος και το γιατί αφήνει λουλούδια θα λυθεί γρήγορα. Αντικρίζοντας το διώροφο σπίτι που βρίσκεται πάνω από το γλυπτό, θα πληροφορηθεί ότι εκεί γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 14 χρόνια του ο ποιητής Νικόλαος-Ούγκο Φόσκολο, ο οποίος τιμάται στην Ιταλία ως εθνικός ποιητής. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι περισσότεροι επισκέπτες που αφήνουν λίγα λουλούδια είναι Ιταλοί που κάνουν τις διακοπές τους στη Ζάκυνθο.
Οπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου «Ούγκο Φόσκολο», που συστάθηκε με πρωτοβουλία Ζακυνθινών, δημοσιογράφος Φίλιππος Συνετός, «η κοινωνία του νησιού έχει ιστορικό χρέος να τιμήσει ένα από τα πιο φωτισμένα παιδιά της, που ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί στον ευρύτερο ελληνικό χώρο».

Εξήντα ουρανοξύστες στο Λονδίνο δεν πέρασαν τους ελέγχους ασφαλείας

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Εξήντα πολυώροφα κτίρια απέτυχαν στους ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι έγιναν μετά την πυρκαγιά που στοίχισε την ζωή σε 79 ανθρώπους στο Λονδίνο, έγινε γνωστό την Κυριακή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι βρετανικές αρχές διεξάγουν ελέγχους σε περίπου 600 πολυώροφα κτίρια σε ολόκληρη την χώρα μετά την φωτιά στον πύργο Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο.

Η φωτιά σημειώθηκε την 14η Ιουνίου και προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση των Τόρις για περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ιταλικοί χάρτες δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει 20 νησιά και νησίδες από την Τουρκία




Ιταλικοί Χάρτες – ντοκουμέντα όχι μόνο κατοχυρώνουν απόλυτα την ελληνική κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, όχι μόνο καθορίζουν σαφέστατα την θαλάσσια συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και καταδεικνύουν ότι οι Τούρκοι μας χρωστούν από πάνω είκοσι νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται πλάι στις Μικρασιατικές ακτές.

Πρόκειται για 20 νησιά που ανήκαν στην Ιταλία και παραχωρήθηκαν στην Τουρκία επειδή απλά και μόνο βρίσκονται κοντά στις ακτές της.

Τα Δωδεκάνησα βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή από το 1912 έως το 1947, οπότε και αποδόθηκαν από τους Συμμάχους στην Ελλάδα ως χώρας νικήτριας της Ιταλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων στις 10-2-1947.

Οι αρχαίοι θησαυροί του Ε65

Τα πιο αντιπροσωπευτικά κινητά ευρήματα εκτίθενται αυτό το διάστημα στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων.
Η σημαντικότερη; ίσως- απ΄ τις θέσεις που αποκαλύφθηκαν, ένα μεγάλο και καλά διατηρημένο βιοτεχνικό σύστημα πλινθο-κεραμοποιϊας, που βρέθηκε στην περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων, καταχώθηκε υποχρεωτικά για την προστασία του, λόγω διακοπής εργασιών στον αυτοκινητόδρομο στο ύψος του κόμβου Τρικάλων, και αναμένεται να ξαναβγεί στο φως και να αναδειχτεί εφόσον αποφασιστεί η συνέχιση του έργου μέχρι την Εγνατία Οδό.

Μυστηριώδη κείμενα και μυστικά καλά κρυμμένα σε… δημόσια θέα

Τα αρχαιολογικά κιτάπια και οι προθήκες των μουσείων είναι γεμάτες με ερμητικά μηνύματα του παρελθόντος.
Μόνο που κάποιες φορές αυτά τα μυστικά παραμένουν κρυμμένα εκεί που δεν θα τα περίμενες με τίποτα, σε δημόσια θέα δηλαδή!
Θαμμένα κάτω από μνημεία, αποθηκευμένα μέσα σε αντικείμενα, άλλοτε συγκαλυμμένα σε κατοπινά έργα, ζουν τη δική τους ζωή παραμένοντας συνήθως αθέατα στον γυμνό οφθαλμό.
Και είναι μόνο η σύγχρονη τεχνολογία, όπως οι τεχνικές της υπολογιστικής τομογραφίας (CT scan), οι ακτίνες Χ και η πολυφασματική απεικόνιση, που φέρνει στο φως αυτά που οι πρόγονοί μας ήθελαν να κρύψουν από τα αδιάκριτα μάτια συγχρόνων και επιγόνων.

Λιποθύμησε ο Ερντογάν μέσα σε τζαμί!

Με επεισοδιακό τρόπο άρχισε σήμερα το Μπαϊράμι, η μεγάλη γιορτή του Ισλάμ.

Στις 05.20 π.μ., ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε στο τζαμί του Ατασεχίρ, στην ανατολική Κωνσταντινούπολη, για την πρωινή προσευχή.
Αφού χαιρέτισε κάποιους πολίτες του, γύρω στις 6 άρχισε να γέρνει προς τα αριστερά του. Αμέσως οι σωματοφύλακές του και γιατροί έτρεξαν για βοήθεια, όπως περιγράφει ρεπόρτερ της “Hurriyet” που ήταν παρών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας τοποθετήθηκε σε φορείο και απομακρύνθηκαν από το τέμενος όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς, σηκώθηκε και συνήλθε.

Ο ήλιος και η ετυμολογία του

Ποια είναι άραγε η ετυμολογία της λέξης ήλιος;


Αν ανατρέξουμε επιφανειακά στα λεξικά του Γ. Μπαμπινιώτη θα δούμε :

ήλιος
< αρχαί. ἥλιος / ἀέλιος (αιολ.) / ἀβέλιος (κρητ.) / ἠέλιος (ομηρικό) και μετά πάει σε Σανσκριτικά, Ισπανικά, Γαλλικά...

Του Ιωανν. Σταματάκου μας λέει περίπου τα ίδια.

Δεν μπορώ να πω ότι με κατατόπισε.

Τώρα πάμε λίγο πιo κάτω ερευνώντας αρχικά μέσω του λεξικού: <> του Π.Χ Δορμπαράκη, θα δούμε :

ἥλιος / διαλεκτ. ἠέλιος / ἀέλιος / ἅλιος, (συγγ. τῶν : ἀλέα, εἵλη = θερμότης, ἑλάνη = λαμπάς...