Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

«Αρχιμήδης, o Σπουδαιότερος Επιστήμονας όλων των Εποχών»


Ο επιστήμονας που προσωποποιεί τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής και δυτικής (παγκοσμίως θα λέγαμε εμείς), επιστήμης ήταν ο Αρχιμήδης. Ήταν αυτός που χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για την κατανόηση του φυσικού κόσμου και του σύμπαντος.
Σε ένα από τα βιβλία του, Ψαμμίτης, ο Αρχιμήδης επιχείρησε να μετρήσει το μέγεθος του σύμπαντος με τον υπολογισμό του αριθμού των κόκκων της άμμου που απαιτούνται για να γεμίσει το σύμπαν (σφαίρα των σταθερών αστεριών).

Γεωλογικά φαινόμενα στην Αρχαία Ελλάδα

Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο του «Μετεωρολογικά» μας αποκαλύπτει κάποιες άγνωστες γεωλογικές μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν την εποχή της αρχαίας Ελλάδας ή και παλαιότερα από αυτήν.

Ας δούμε το αρχαίο κείμενο:

ἀπὸ τῆς πρώτης οὖν ἀπολείψεως εἰς τὴν ὑστέραν εἰκὸς γίγνεσθαι μακροὺς χρόνους, ὥστε μηδένα μνημονεύειν,


Από την στιγμή της έναρξης της δραστηριότητας ενός γεωλογικού φαινομένου μέχρι τα τελικά (καταστροφικά) αποτελέσματα που θα επιφέρει, είναι φυσικό να μεσολαβεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε κανένας να μην λαμβάνει τα φαινόμενα αυτά σοβαρά υπόψη του.

ἀλλὰ σῳζομένων ἔτι τῶν ὑπομενόντων ἐπιλελῆσθαι διὰ χρόνου πλῆθος.

Αλλά εφόσον μερικοί από τους άμεσα εμπλεκόμενους, που έχουν υποστεί αυτή την ταλαιπωρία κατορθώσουν να σωθούν, μας διηγούνται το πλήθος των γεγονότων που μεσολάβησαν μέχρι την καταστροφή.

Το βουνό όπου πέθανε ο Ηρακλής είναι δίπλα μας και είναι πανέμορφο!

Στην απόκρημνη αγκαλιά του κρύβει πανέμορφα ελατοδάση και γαλήνια λιβάδια...
Η μυθολογία λέει πως στην κορυφή Πυρά- που ακόμα έτσι ονομάζεται- έζησε τις τελευταίες του στιγμές ο Ηρακλής, βασανιζόμενος από τον χιτώνα με αίμα Κένταυρου που του είχε δώσει η Δηιάνειρα. Παρακαλούσε κάποιον να ανάψει φωτιά για να καεί και να λυτρωθεί, κάτι που τελικά έκανε ο Φιλοκτήτης. Ο Δίας δεν άντεχε να βλέπει τον γιο του να βασανίζεται κι έστειλε έναν κεραυνό. Από εκείνο το σημείο άρχισε να αναβλύζει νερό.
Πρόκειται για τις πηγές του Γοργοπόταμου και το βουνό που φιλοξένησε τον ήρωα στο τέλος της ζωής του δεν είναι άλλο από την Οίτη.

Θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Ελβετίας: Μαχητικά εναντίον αεροσκάφους με διπλωμάτες

Δημοσιογράφος του Reuters που επέβαινε στο αεροσκάφος επιβεβαίωσε το θερμό επεισόδιο και τράβηξε φωτογραφίες

Ανεβαίνει το θερμόμετρο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελβετία. Αφορμή ένα επεισόδιο που έλαβε χώρο σήμερα στον εναέριο χώρο της Ελβετίας.

Οπως καταγγέλει η ρωσική κυβέρνηση, μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 της Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας, παρενόχλησαν ένα ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι, που μετέβαιναν στο Περού για να πάρουν μέρος στην Σύνοδο Κορυφής Ασίας Και Ειρηνικού.