Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Το Κάστρο Αράκλοβου και ο Θρυλικός Δοξαπατρής Βουτσαράς (ή Βουτζαράς).

  
Δευτέρα και στην σημερινή μας παρουσίαση θα αναφερθούμε στο Κάστρο Αράκλοβου και στον Θρυλικό Δοξαπατρή Βουτσαρά (ή Βουτζαρά).
Μικρό και ερειπωμένο κάστρο πάνω από το χωριό Μίνθη στην ΒΑ πλευρά του ομώνυμου βουνού. Παρά το μικρό του μέγεθος και την κακή κατάστασή του, πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά κάστρα του Μοριά.
Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία
Μέχρι προ τινος δεν ήταν βέβαιο πού ακριβώς βρισκόταν το ονομάστό κάστρο του Αράκλοβου. Σήμερα θεωρείται βέβαι ότι ήταν στη θέση αυτή επάνω στο βουνό Χρυσούλι, σε υψόμετρο 980 μέτρα. Το κάστρο του Αρακλόβου εξουσίαζε ένα στενό πέρασμα, μια μεγάλη κλεισούρα ανάμεσα στα όρη Λύκαιο και Μίνθη. Από αυτό τον δρόγγο περνούσε ο δρόμος που συνέδεε το λιμάνι της Γλαρέντζας (Κυλλήνης) με τα κάστρα της Μεσσηνίας.

Θεσσαλονίκη: Όταν το μετρό γίνεται αιτία για μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Μπροστά σε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που έρχονται στο φως χάρη στο μετρό βρίσκονται οι αρχαιολόγοι και όλοι όσοι εμπλέκονται με την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, στην περιοχή του «Makro» αποκαλύφθηκε ένα από τα 26 πολίσματα (κωμοπόλεις) που υπήρχαν γύρω από το Θερμαϊκό, τα οποία στη συνέχεια, επί βασιλιά Κάσσανδρου, αποτέλεσαν τη Θεσσαλονίκη.
Στην περιοχή ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες εργασίες για την κατασκευή του αμαξοστασίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διέθετε η «Αττικό Μετρό ΑΕ», δεν αναμένονταν αρχαιολογικά ευρήματα εκεί. Ωστόσο, με το που ξεκίνησαν οι εργασίες, άρχισαν να έρχονται στο φως ευρήματα.

Μια άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Ιστορίας στο Τσιακιρλί της Τουρκίας



EYP_1974-arrested+by+attila-filtered

Όταν η ΕΥΠ δούλευε για την Πατρίδα και όχι… για να στέλνει ”δελτία” στον Γ.Παπανδρέου!
Μια άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Ιστορίας στο Τσιακιρλί της Τουρκίας
Αποκαλύπτει ο “Βετεράνος”

Η πυκνή ομίχλη τύλιγε εκείνο το ξημέρωμα το Τσιακιρλί της Τουρκίας, όπως η ομίχλη τυλίγει την Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών και τους διάσημους αρχηγούς της.

Μάλλον στην πιο συναρπαστική αποστολή στις εσχατιές της Ασιατικής γης, εκεί στο Τσιακιρλί της επαρχίας Νεβσεχίρ, τα “γεράκια” της ΕΥΠ – κάτι άγριοι ΚΥΠατζήδες σπάνιοι Κένταυροι μισοί καθάρματα και μισοί άγγελοι – κατάφεραν να βρουν Έλληνες αιχμαλώτους!!!