Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Το στοιχειωμένο αρχοντικό της Ναυπάκτου

Κοντά στη Δυτική είσοδο της πόλης της Ναυπάκτου, κολλητά στο φρούριο, βρίσκεται ένα κτιριακό συγκρότημα, που με την επιβλητική του μορφή προκαλεί την προσοχή εκείνων που για πρώτη φορά το αντικρίζουν. Κι όλοι τους, καθώς στέκονται να το θαυμάσουν και να το περιεργαστούν, αναρωτιούνται. Τι άραγε κρύβεται πίσω από τη μεγαλόπρεπη μορφή του; Και ποια να είναι η ιστορία του; Αυτό είναι το στοιχειωμένο αρχοντικό. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια. Δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο πότε χτίστηκαν.

Η φαρμα της Θηβας

Κοντά στη Θήβα, όπως κατάλαβα από την εθνική οδό με κατεύθυνση Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είναι λίγο πριν και δεξιά του δρόμου, κοντά σε ένα λόφο μια φάρμα.Τη φάρμα την είχε αυτή η οικογένεια μέχρι το 1987, οπότε πωλήθηκε και έχει γίνει τώρα μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα που περιβάλλεται από έναν οικισμό.
Πριν το 1987 η φάρμα αποτελούνταν από ένα μικρο σπιτάκι, το σιλό με τις τροφές και τον χώρο των ζωών -500 μοσχάρια. Στη φάρμα αυτή πήγαινε ο φίλος μου μαζί με τον παππού του και καμία φόρα κάθονταν και τα βράδια στο σπιτάκι.

Το σπίτι της οδού Άγρας αριθμός 22 στο Καλλιμάρμαρο

Το σπίτι αυτό βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Δεν φτάνεις εύκολα εκεί, καθ' ότι η οδός Άγρας διακόπτεται απότομα και συνεχίζει από ένα άσχετο σημείο. Στα δεξιά όπως ανεβαίνουμε υπάρχει ένας μικρός λόφος, πάνω στον οποίο είναι το σπίτι. Αυτή τη στιγμή είναι κατά το ήμισυ ανακαινισμένο, αλλά ακόμα εγκαταλελειμμένο. Την 'παράσταση' μπορεί να κλέψει το σπίτι με τον αριθμό 21, που βρίσκεται απέναντι.

Το σπιτι του Αχλαδοκαμπου

Ανάμεσα στις πολλές ιστορίες που διαδίδονται για στοιχειωμένα σπίτια στον ελλαδικό χώρο συγκαταλέγεται η ιστορία του Διαμαντέικου σπιτιού στην περιοχή του Αχλαδόκαμπου.
Η υπηρέτρια του παλιού αρχοντικού ήταν η πρώτη που ανέφερε πως είδε κάποιες φευγαλέες θεόρατες παρουσίες να πλανιούνται στο σπίτι. Πίστεψε όπως είπε πως ήταν βρικόλακες που έκαναν την εμφάνισή τους κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και επιχειρούσαν να φάνε το αλεύρι από τις αποθήκες. Το 1925 το σπίτι πουλήθηκε στην οικογένεια Σελλή.

Πρώην υπάλληλος της Google δημιουργεί νέα θρησκεία με "θεό" την τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αναμφισβήτητα το μέλλον, αλλά το ερώτημα είναι αν πρόκειται για ένα καλό ή επικίνδυνο μέλλον. Εταιρείες και οργανισμοί επενδύουν εκατομμύρια στην συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά πρώην μηχανικός της Google δημιουργεί θρησκεία για όσους θέλουν να προσκυνήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Anthony Levandowski, πρώην στέλεχος σε Google και Uber, έχει ασχοληθεί με τα αυτόνομα οχήματα και αντί να ξεκινήσει κάποια start up θέλει μια νέα θρησκεία.


Μιλώντας σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Wired, ο Levandowski δηλώνει πως είναι απόλυτα σοβαρός στις προθέσεις του να ξεκινήσει μια νέα θρησκεία με επίκεντρο την εξαιρετικά έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη.

Τα Ελευσίνια, ο Αισχύλος, τα ιπτάμενα αντικείμενα και άλλες αναφορές

Για να δούμε τί μας λέει ο μύθος του Τριπτόλεμου με την θεά Δήμητρα. Πρόκειται για έναν μύθο των Ελευσινίων Μυστηρίων, σύμφωνα με τον οποίο η θεά Δήμητρα μετά από μία περιπλάνηση με το ιπτάμενο πύρινο άρμα της, που εσύρετο από φτερωτούς δράκοντες, προσγειώθηκε στην "αγέλαστο πέτρα" στην Ελευσίνα.

Ύστερα παρέδωσε το ίδιο αυτό φτερωτό άρμα σε έναν από τους τέσσερις βασιλείς της Ελευσίνας, τον Τριπτόλεμο, ο οποίος έφυγε πετώντας, και απουσίασε γα πολλά χρόνια με σκοπό να διδάξει και σε άλλους λαούς την τέχνη της σποράς, του σίτου και του θερίσματος των χωραφιών.

Η Σφίγγα και τα μυστικά της

Λίγα μέτρα πιο πέρα από την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (Χέοπος) βρίσκεται η περίφημη Σφίγγα της Αιγύπτου που έχει κεφάλι γυναίκας, σώμα ταύρου, πόδια λονταριού και φτερά αετού. Ποια είναι όμως η σκοπιμότητα της υπάρξεώς της μέσα στο χώρο των πυραμίδων της Γκίζας, κάτω από τα πόδια της Μεγάλης Πυραμίδας και τι παριστάνει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σφίγγες γενικά είναι κατά την μυθολογία διάφορα τέρατα που τα μέλη του σώματός των αποτελούνται από διάφορα του ενός όντα. Ήσαν άγρια τέρατα, σιωπηλά και αινιγματικά. Τέτοιες σγίγγες κατά την αρχαιότητα υπήρχαν σε διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου και είχαν περιβληθεί με διάφορες μυθολογικές ιστορίες.
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή η Σφίγγα της Βοιωτίας που είχε πρόσωπο και στήθος γυναίκας, σώμα λιονταριού, φτερά όρνιθας και ουρά φιδιού.

Τι ήταν οι Συμπληγάδες Πέτρες;

Ένα από τα εμπόδια που συνάντησε ο μυθικός Ιάσωνας και οι Αργοναύτες στην εκστρατεία τους στον Εύξεινο Πόντο ήταν οι Συμπληγάδες Πέτρες. Τις συνάντησαν στην προσπάθειά τους να φέρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας από την Κολχίδα.
Σύμφωνα με τον μύθο ήταν δύο τεράστιοι βράχοι που ανοιγόκλειναν μπροστά από το πέρασμα ενός θαλάσσιου στενού. Οι αρχαίοι τις αποκαλούσαν επίσης «Πλαγκταί», «Κυανέαι» και «Συνδρομάδες», ενώ ο Λόρδος Βύρωνας τις χαρακτήρισε «Κυανές Συμπληγάδες». Ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης ανέφεραν ότι οι Συμπληγάδες βρίσκονταν στην είσοδο του Βοσπόρου, του στενότερου πορθμού του κόσμου. Η Αργώ ξεκίνησε από την Ιωλκό με προορισμό την Κολχίδα, η οποία με βάση τις περιγραφές τωv αρχαίωv πηγώv βρίσκεται στην αvατoλική άκρη τoυ Εύξειvoυ Πόvτoυ, στα vότια τoυ Καυκάσoυ στη σημερινή Γεωργία. Αφού πέρασαν από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, έφτασαν στον Ελλήσποντο και από εκεί έπλευσαν στη Σαλμηθησσό της Αvατoλικής Θράκης, όπoυ συνάντησαν τον τυφλό μάvτη, Φινέα, γιο τoυ Αγήvoρα.

Σαουδική Αραβία: Ο βασιλιάς Σαλμάν παραδίδει το στέμμα στον 32χρονο γιο του

Την απόφασή του να παραιτηθεί και να παραδώσει το στέμμα του στον 32χρονο γιο του, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο βασιλιάς Σαλμάν θα παραμείνει σε έναν ρόλο ανώτερου επιτηρητή, παραχωρώντας ωστόσο τις εξουσίες και τον βασιλική εξουσία στον γιο του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο βασιλιάς Σαλμάν θα αποκαλείται «Θεματοφύλακας των Ιερών Προσκυνημάτων» και θα έχει έναν ρόλο περισσότερο τιμητικό. Οι εξελίξεις για την αλλαγή στο βασιλικό θώκο της Σαουδικής Αραβίας δρομολογούνται μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκησαν πάνω από 40 πρίγκιπες και υπουργοί της κυβέρνησης, νωρίτερα τον Νοέμβριο.

H NASA βλέπει εξωγήινους 20 χρόνια μακριά

Ο επιστήμονας της NASA που είναι επικεφαλής ερευνών για ζωή σε άλλους πλανήτες ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική πρόοδος μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Ο ρυθμός εντοπισμού δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών αυξάνεται. Κάτι που βοηθά τους επιστήμονες στις έρευνες αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

TΡΟΜΟΣ! ΠΡΟΒΛΕΨΗ – ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑSA: ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ!


Πρόβλεψη τρόμου από τη NASA: Οι μεγάλες πόλεις που θα πλημμυρίσουν με το λιώσιμο των πάγων
Εργαλείο πρόβλεψης για τις επιπτώσεις που θα έχει το λιώσιμο των πάγων σε πόλεις – Οι ερευνητές της NASA θεωρούν ότι το εργαλείο θα χρησιμεύσει στο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα – Ο προγραμματισμός των έργων θα γίνεται σε βάθος 100 ετώνΈνα εργαλείο που κάνει προγνώσεις και αποκαλύπτει ποιες πόλεις θα επηρεαστούν όταν επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων και μεγάλα τμήματα των παγωμένων επιφανειών αποκολληθούν, υποστηρίζουν ότι βρήκαν ερευνητές της NASA σε εργαστήριο στην Καλιφόρνια.

Θηλυκό φάντασμα «σκότωσε» τέσσερις άνδρες στην Ταϊλάνδη

Εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας έχουν σταλεί για να ερευνήσουν τους μυστηριώδεις θανάτους τεσσάρων ανδρών στην επαρχία Kalasin της Ταϊλάνδης.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδος The Nation, οι άνδρες, που ήταν κάτοικοι χωριού στην περιφέρεια Nong Kung Si, σκοτώθηκαν από ένα…φάντασμα, περιστατικό που έχει προκαλέσει τον φόβο στους χωρικούς.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση αυτό το είδος λέγεται «porb ghost» και πρόκειται για θηλυκό «πνεύμα» που σκοτώνει τα θύματά του στον ύπνο τους και καταβροχθίζει τα εσωτερικά τους όργανα.
Aυτά τα θηλυκά πνεύματα στοιχειώνουν τα θύματά τους ενώ σταδιακά καταναλώνουν τα όργανά τους μέχρι που αυτά καταλήγουν.

Βασιλίσκος

Ο βασιλίσκος ήταν ένα απ' τα χειρότερα τέρατα που έχει πλάσει η φαντασία του ανθρώπου. Στις πρώτες αναπαραστάσεις του έμοιαζε με ένα μικρό φίδι με λοφίο, που μπορούσε να σκοτώσει με το δηλητήριο του αλλά και με το ίδιο του το βλέμμα,καθώς πίστευαν πως μπορεί να βάλει φωτιά ή να πετρώσει κάποιον ή κάτι όταν το κοιτάει.Κατά το Μεσαίωνα, το φαντάζονταν μεγαλύτερο, με ανάσα που μπορούσε να σκοτώσει και έναν πολύ τρομακτικό βρυχηθμό.

Φιλοκτήτης

Ο Φιλοκτήτης, γιος του Ποίαντα και της Δημώνασσας (ή της Μεθώνης), είναι, όπως λέει η παράδοση από τα ομηρικά έπη ακόμη, αυτός στον οποίο άφησε ο Ηρακλής το τόξο και τα βέλη του. Ή τα παρέλαβε από τον ήρωα, ο οποίος ήθελε με τον τρόπο αυτό να τον ευχαριστήσει για τη φωτιά που είχε βάλει στην πυρά, πάνω στο όρος Οίτη. Αλλά ο Ηρακλής του ζήτησε να κρατήσει μυστικό τον τόπο του θανάτου του. Ο Φιλοκτήτης ορκίστηκε ότι δε θα μιλούσε ποτέ. Παρ' όλα αυτά αργότερα, πιεσμένος από ερωτήσεις, ο Φιλοκτήτης ανέβηκε στην Οίτη και χτύπησε με το πόδι του τη γη, στο μέρος όπου είχε στηθεί η πυρά του Ηρακλή. Έτσι, χωρίς βέβαια να μιλήσει, είχε ωστόσο παραβιάσει τον όρκο του. Η παράδοση πρόσθετε πως για το σφάλμα του αυτό τιμωρήθηκε με την τρομερή πληγή που τον βρήκε στο πόδι.