Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ελληνικά χωριά με περίεργα ονόματα

 
Αν σκεφτεί κανείς να καταγράψει όλα τα χωριά της Ελλάδας με παράξενα ονόματα, θα έπρεπε να συμπληρώσει τόμους. Ακολουθεί ένα μικρό, πολύ μικρό μόνο δείγμα με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο "Επίτομο Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδας" των Μιχαήλ Σταματελάτου και Φωτεινής Βάμβα Σταματελάτου από τις εκδόσεις Ερμής.
Το άσπρο είναι το χρώμα του φωτός και της αισιοδοξίας, αλλά και πηγή έμπνευσης για δυο βραχονησίδες των Κυκλάδων, που έχουν την ονομασία Ασπρονήσι, όπως και για δύο χωριά, που ονομάζονται... Άσπρο! Το ένα βρίσκεται στο νομό Πέλλας με πληθυσμό πάνω από 800 κατοίκους και το άλλο στα Χανιά με τους κατοίκους του να μετριούνται στα δάχτυλα. Λεπτομέρεια: μέχρι το 1961, το Άσπρο Χανίων είχε την καθόλου "άσπρη" ονομασία.. Κοπράνα, που χωρίς το σημάδι του τόνου παραπέμπει σε κάτι... τελείως περίεργο για ονομασία χωριού!

Νυμφές, Το Νεραϊδοχώρι της Κέρκυρας


Λένε πως κάποτε στις Νυμφές κατοικούσαν πολλές και καλές νεράιδες και μάλλον έχουν δίκιο έτσι εξηγείται η τόση παραμυθένια ομορφιά και γι'αυτό χάρισαν και το όνομα τους Νυμφες
Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κέρκυρας και από τα μέρη που αγαπώ πολύ.

Κτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, οι Νυμφές βρίσκονται στο Βόρειο τμήμα της Κέρκυρας στο Δυτικό διαμέρισμα του Δήμου Θιναλίων με 800 κατοίκους. Στην αρχαιότητα η περιοχή, ονομάζονταν Nεραϊδοχώρι.

Ανακαλύπτοντας το Σπήλαιο Μεγάλη Γράβα Λουτσών Κέρκυρας



Ανακαλύπτοντας ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Κέρκυρας,  μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας...Το σπήλαιο των Λουτσών.