Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η επιστολή του Μ. Αλεξάνδρου

Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, βρίθει από κείμενα και αναφορές σε ζητήματα που αφορούν τις τέχνες της Στρατηγικής, της Διπλωματίας. Το εξόχως ενδιαφέρον ζήτημα, είναι πως οι εκάστοτε και υπο μελέτη περιπτώσεις (case studies) αφορούν τόσο το ακαδημαϊκό προσωπικό, όσο και τους λήπτες αποφάσεων.

Παράλληλα, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν την καθαρά εκπαιδευτική διαδικασία. Κείμενα και έργα μεγάλων διανοητών, ανεξάρτητα το μήνυμα που στην κατακλείδα τους περνούν, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του διαχρονικού στοιχείου της διεθνούς πολιτικής. Στόχος του ερευνητή αλλά και του λήπτη απόφασης, είναι να περιορίσει την έκθεσή του στη ζώνη άγνοιας και ταυτόχρονα, να μεταφέρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κοντά σε παράθυρο ευκαιρίας που ευνοεί τον ίδιο.
Η ισχύς, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι που ασχολούνται είτε ακαδημαϊκά είτε επαγγελματικά με τις διεθνείς σχέσεις, ναι μεν έχει συντελεστές που μπορούν να την καταστήσουν σε ένα βαθμό μετρήσιμη, όμως έχει και καθαρά ψυχολογική σύλληψη.

7 Δισεκατομμύρια Ανθρωποι χαμένοι μέσα στο Μatrix

Τι είναι το Matrix;

Μιλάμε για την ταινία που πρωτοεμφανίστηκε το 90; Και ναι και όχι.

Το Μάτριξ είναι μια πραγματικότητα αντιληπτή από ένα ποσοστό ανθρώπων. Είναι μια πλάνη που μας κρατά σαν τυφλούς, σαν ζόμπι, σε μια κοιμισμένη κατάσταση.

Τι είναι Πραγματικό; Και τι δεν είναι;

Σπάνια έχουμε αυτές τις απορίες μιας και υποθέτουμε πως αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι και πραγματικό. Το ότι μπορούμε να δούμε, νοιώσουμε, αγγίξουμε, μυρίσουμε και ακούσουμε διάφορα πράγματα γύρω μας, δε πάει να πει πως είναι και αληθινά. Πολλοί από ΄μας είμαστε σαν υπνωτισμένοι και δεν έχουμε την ικανότητα να δούμε έξω απ΄ το σημερινό ρεύμα σκέψης. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι αλήθειες. Πιστεύουμε, πως το Οικονομικό Σύστημα είναι Αληθινό, ή πιστεύουμε πως το χρήμα είναι αληθινό. Αυτά που πιστεύουμε καθορίζουν τις ζωές μας, και μας κινούν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, εάν το επιτρέψουμε.

Μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα προκαλεί δέος στην Ινδονησία!

Ένα μυστηριώδες πλάσμα της θάλασσας ξεβράστηκε σε παραλία της Ινδονησίας κι έχει προκαλέσει... πανικό στους κατοίκους της περιοχής.
Το άμορφο κουφάρι, που έχει μήκος δέκα πέντε μέτρων, αλλά και τεράστιο πλάτος, ανακαλύφθηκε από τον Asrul Tuanakota, κάτοικο του νησιού Seram, στην κομητεία Maluku, όπως ανέφερε η Jakarta Globe.

Πώς πήραν τα ονόματά τους οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος;

Όλοι ξέρουμε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι συντροφεύουν τη Γη μας στο αένανο ταξίδι της γύρω από τον ήλιο. Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ποσειδώνας, Ερμής, Ουρανός. Όλοι έχουν ονόματα θεοτήτων οι οποίες προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα. Πώς όμως ο καθένας από αυτούς πήρε το συγκεκριμένο όνομα; Πώς πήραν τα ονόματά τους οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος;

Χιλιάδες χρόνια πριν, πάρα πολλοί πολιτισμοί άρχισαν να παρατηρούν τον ουρανό και να μελετούν τα ουράνια σώματα. …

Όπως είναι φυσικό, αφού μιλάμε για ουρανό, κάθε τέτοιο σώμα ονομαζόταν με το όνομα κάποιας θεότητας αλλά όχι τυχαία. Ακόμη και σήμερα, η Παγκόσμια Αστρονομική Ένωση (ΙΑU) η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ονοματοδοσία νέων πλανητών και σωμάτων που ανακαλύπτονται, αποδέχτηκε τις αρχαίες ονομασίες.

Προϊστορική Περίοδος 750.000-3.315 π.Χ.

 

 1.0. Η κοσμογονία των Αρχαίων Ελλήνων

Για τα αρχαιότατα χρόνια του ελληνικού κόσμου υπάρχουν μυθικές παραδόσεις, που διασώθηκαν από ποιητές και λογογράφους, καθώς και ερμηνείες των μυθευμάτων που επιχείρησαν αρχαίοι και νεότεροι μελετητές. Κύριο γνώρισμα των μύθων αυτών είναι η ιδιάζουσα ποιητική φαντασία των αφηγήσεων, ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των ερμηνειών που δίνονται στα φυσικά αντικείμενα και φαινόμενα και η συνακόλουθα ανθρωπομορφική αναπαράστασή τους. Συνδυάζοντας το απόσταγμα των μύθων αυτών, που είναι λογικό να αποδεχτούμε ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, με αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα, που είναι πλέον πολυάριθμα και

Η ζωή της Ωραίας Ελένης μετά τον Τρωικό Πόλεμο

Πέντε γάμοι, αρκετά παιδιά, δύο πόλεμοι και μια ενδιαφέρουσα μεταθανάτια ζωή. Η πανέμορφη κόρη του Τυνδάρεω έδειχνε από μικρή τι θα προκαλούσε. Στα 12 της αποφάσισε να την κλέψει ο πρώτος της ξάδερφος, ο Εναρφόρος. Εκείνη, γλύτωσε απ τον ξάδελφο, δεν γλύτωσε όμως απ τον 50χρονο Θησέα που την έκλεψε μαζί με τον φίλο του, τον Πειρίθη. Χήροι, σύμφωνα με το μύθο και οι δύο, ήθελαν πλέον για γυναίκες τους κόρες θεών. Έβαλαν λοιπόν σε κλήρο την Ελένη, την κέρδισε ο Θησέας και την πήγε στη μητέρα του την Αίθρα. Τα αδέρφια της πήγαν με στρατό, ξεκίνησαν έναν αιματηρό πόλεμο, κατέστρεψαν την Αττική, πήραν πίσω την αδερφή τους και για σκλάβα της, την Αίθρα. Η μια εκδοχή της ιστορίας είναι ότι ο Θησέας τη «σεβάστηκε». Η άλλη ότι η Ωραία Ελένη έμεινε έγκυος, γέννησε στο Άργος και άφησε το πρώτο της παιδί στην αδερφή της την Κλυταιμνήστρα να το μεγαλώσει σαν δικό της. Ήταν η Ιφιγένεια.

Ποιο γλυκό πρόσφεραν στους αθλητές των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Τσιζκέικ, το δημοφιλές γλυκό που θεωρείται ότι έχει αμερικανική προέλευση, αλλά το έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες. Το πρόσφεραν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και στους γάμους

Το τσιζκέικ είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως. Παρασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η πρώτη συνταγή τσιζκέικ καταγράφηκε από τον Αθηναίο το 230 μ.Χ. καθώς το γλυκό το έφτιαχναν οι αρχαίοι Έλληνες, χιλιάδες χρόνια πριν. Η συνταγή ήταν η εξής: Αρχικά έλιωναν το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και με βρεγμένο αλεύρι σίτου, δηλαδή χυλό.

H άγνωστη συνέχεια της Ιλιάδας και της Oδύσσειας

Όλοι γνωρίζουμε την Ιλιάδα και την Oδύσσεια, αλλά πόσοι έχουν αναρωτηθεί από που προέρχεται η γνώση μας π.χ. για τον θάνατο του Αχιλλέα, αφού η Ιλιάδα τελειώνει με τον θάνατο του Έκτορα;
Ίσως πολλοί να υποθέτουν ότι τα υπόλοιπα επεισόδια, τα πριν και τα μετά τον θυμό του Αχιλλέα, είναι κατασκευάσματα των νεότερων τραγικών ποιητών, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε ένα πλήθος επών με θέμα τα πριν, τα μετά και τα της Τρωικής εκστρατείας.
Όλα αυτά τα έπη ήταν κοινό κτήμα των Ελλήνων (και των Ρωμαίων, που απ’ αυτά εμπνεύστηκαν τη δική τους επική ποίηση) και διασώζονταν μέχρι τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού.
Σήμερα δεν υπάρχουν παρά αποσπάσματα, αλλά έχουμε αρκετές έμμεσες πληροφορίες για να μπορούμε ν’ ανασυγκροτήσουμε μια γενική εικόνα τους.
Όλα τους είναι προγενέστερα του 600 π.Χ. κι αυτό δείχνει τον τεράστιο πλούτο επικής ποίησης πάνω στον οποίο «ακούμπησε» η κλασική Ελλάδα.


Ευχίδειος Άθλος

Καλοκαίρι του 479 π.Χ. και η Μάχη των Πλαταιών μόλις έχει τελειώσει. Οι Έλληνες για μια φορά ακόμα κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους Πέρσες εισβολείς. Οι εναπομείναντες Πέρσες παίρνουν την άγουσα για την επιστροφή αφήνοντας πίσω αφήνοντας πίσω τους ερειπωμένους Ναούς, καμένα Ιερά Άλση και κατεστραμμένους Βωμούς.

Οι Έλληνες με κοινό ψήφισμα αποφασίζουν για πενήντα χρόνια να μην τα αναστηλώσουν ώστε οι επόμενες γενιές να μην ξεχάσουν την βαρβαρότητα τους… Οι Πλαταιείς όμως πρέπει να εξαγνίσουν την Πόλη από το μίασμα που άφησαν πίσω τους οι βάρβαροι. έχουν μολύνει το πυρ που έκαιγε στον βωμό της. Το μίασμα θα φέρει κακοτυχία, λιμούς, δεινά.

O Μύθος του Πλάτωνα και το δακτυλίδι του Χόμπιτ

Έμπνευση του Βρετανού συγγραφέα Τόλκιν η ιστορία με το δαχτυλίδι; Φυσικά και όχι. Για ακόμη μια φορά ένας ελληνικός μύθος έγινε "copy-paste". Αυτός, του Γύγη: O Πλάτωνας, στο Β΄ βιβλίο της «Πολιτείας» του και με το στόμα του Γλαύκωνα, επινοεί ένα μύθο.

Ένας βοσκός του βασιλιά της Λυδίας ονόματι Γύγης βρίσκει τυχαία ένα μαγικό δακτυλίδι μετά από δύο καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα. Την ώρα που έβοσκε τα πρόβατα του άρχοντά του, έπιασε φοβερή καταιγίδα και έγινε τόσο δυνατός σεισμός, ώστε άνοιξε η γη κάτω απ' τα πόδια του.

Κατέβηκε στο χάσμα που δημιουργήθηκε και εκεί μέσα στα σπλάχνα της γης, είδε ένα μεγάλο χάλκινο κούφιο άλογο. Από κάποια ανοίγματα στα πλευρά του κοίταξε μέσα του και διαπίστωσε ότι εκεί ήταν ξαπλωμένος ένας νεκρός με διαστάσεις σχεδόν γιγαντιαίες.

Ακρωτήρι της Σαντορίνης: H ιστορία ενός μυστικού αρχαίου πολιτισμού

Τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη τον κατέστρεψε ο σεισμός που προηγήθηκε λίγα 24ωρα της έκρηξης του ηφαιστείου του νησιού, (περίπου) το 1615 π.Χ. Το μίγμα ηφαιστειακής τέφρας και θηραϊκής γης σκέπασε τα ερείπια μιας ευημερούσας και προηγμένης κοινότητας ανθρώπων- για περισσότερα από 3.500 χρόνια η φωτιά πάγωσε τον χρόνο.


Ακρωτήρι - η θαμμένη πολιτεία


Ο οικισμός αποκαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη του Σπύρου Μαρινάτου, το 1967. Από τότε το Ακρωτήρι μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα ανασκαφικό εγχείρημα εν εξελίξει- τον επόμενο χρόνο θα συμπληρωθούν 50 έτη από την έναρξη των εργασιών και υπολογίζεται πως μόνο το 26% της έκτασης του οικισμού έχει ανασκαφεί μέχρι τα θεμέλια.

Η νήσος Yonaguni ( Ιαπωνική εκδοχή της Ατλαντίδας)

Πρόκειται για Ιαπωνική εκδοχή της Ατλαντίδας. Για να την δεις πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι το μικρό νησί Yonaguni το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία.
Στη νότια πλευρά του μικρού νησιού και σε βάθος περίπου 20 μέτρων ο δύτης Kihachiro Aratake, ανακάλυψε τον Μάρτιο του 1985 έναν μυστηριώδη σχηματισμό από κυκλώπεια ερείπια μιας αρχαίας πόλης, ενός άγνωστου πολιτισμού.Τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο επισταμένης έρευνας από τον θαλάσσιο γεωλόγο του πανεπιστημίου Ryukyus στην Ιαπωνία, Masaaki Kimura, ο οποίος υποστηρίζει πως ο λίθινος όγκος λαξεύτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν βρισκόταν ακόμη πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ Σ.2 ΕΠ.34 ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ)



Οι δημοσιογράφοι Χρήστος Κασταμονίτης και Ιωάννης Παπαζήσης αναλύουν την γεωπολιτική και τα συμφέροντα στην ανατολική μεσόγειο των Ρώσων και Τούρκων, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα δικά μας, αλλά και την εμπλοκή των Εβραίων στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ BINTEO