Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ελληνικός ναός στη Ρωσία




Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ιδρύματος Ολεγκ Ντεριπάσκ Μπαλσόε Ντέλα, με την υποστήριξη του οποίου το αρχαιολογικό ινστιτούτο , διεξάγει τις έρευνες, «οι επιστήμονες στην διάρκεια των ανασκαφών στην Φαναγορία ανακάλυψαν τον παλαιότερο αρχαίο ναό στο έδαφος της Ρωσίας

Στις αρχές του 5ου αιώνα έως τις ημέρες μας, χρονολογείται ένας αρχαίος ναός στο έδαφος της Ρωσίας που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στις ανασκαφές της Φαναγορείας, όπου σήμερα βρίσκεται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο στην περιοχή του Τέρμριουσκ, στον νομό Κρασνοντάρ.

Επτά «άγνωστοι» αρχαιολογικοί χώροι στα Ελληνικά νησιά

Τα μεγαλοπρεπή παλάτια στην Κνωσό, οι θαμμένες στη λάβα πολιτείες της αρχαίας Θήρας, η Δήλος και η Κέρος με τα κυκλαδίτικα εδώλια και η Σάμος με τους θησαυρούς σε κάθε της γωνιά.
Αυτοί είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που κλέβουν την παράσταση χάρη στα καλοδιατηρημένα ευρήματα της σκαπάνης, που δεν λείπουν από κανέναν τουριστικό οδηγό για τα Ελληνικά νησιά.
Κι όμως, η νησιωτική Ελλάδα κρύβει πολλούς ακόμα θησαυρούς της αρχαιότητας, που αξίζει να ανακαλύψουν όσοι ανάμεσα στις βουτιές και τα τσιμπούσια στις ψαροταβέρνες θέλουν να χωρέσουν και λίγο (έως πολύ) πολιτισμό στις διακοπές τους. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε επτά λιγότερο γνωστούς αλλά όχι μικρότερης ιστορικής σημασίας αρχαιολογικούς χώρους σε ισάριθμα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και του Σαρωνικού.

O πρώτος ιερός πόλεμος στην αρχαία Ελλάδα

Όταν ο Ηρακλής έκοψε και το τελευταίο αθάνατο κεφάλι της Λερναίας Ύδρας, το πήρε και το έθαψε βαθιά στη γη, τοποθετώντας πάνω του έναν βράχο. Ύστερα βούτηξε τα βέλη του στη δηλητηριώδη χολή του τέρατος κάνοντάς τα θανατηφόρα.
Κι αν οι μύθοι έχουν πάντα μια δόση ιστορικής αλήθειας, τότε ο άθλος του Ηρακλή είναι η παλιότερη γνωστή αναφορά σε βιολογικό πόλεμο! Ιστορικά εξάλλου η λέξη «τοξικός» προέρχεται από τα εμβαπτισμένα στο δηλητήριο βέλη του τόξου του Ηρακλή: τοξικός ίσον θανατηφόρος, μας λέει ο αρχαίος μύθος (όπως μας παραδίδει την ετυμολογία ο Διοσκουρίδης)!
Η ανθρωπότητα έχει δυστυχώς αιματοκυλιστεί πολλάκις στην παγκόσμια ιστορία της και τα μαζικά εγκλήματα δεν λείπουν από την οικουμένη: γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και λοιπά ξεκληρίσματα πληθυσμών στέκουν ζοφερά ορόσημα της ανθρώπινης αχρειότητας.

«Θερμό» επεισόδιο του ρωσικού Κουζνετσόφ με ΝΑΤΟϊκό υποβρύχιο ανοιχτά της Κρήτης

Δύο καταδρομικά και ελικόπτερα ειδικά σχεδιασμένα, κατευθύνθηκαν προς το ολλανδικό σκάφος, το οποίο παρακολουθούσε την πορεία του ρωσικού στόλου

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ ρωσικών σκαφών που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο Κουζνετσόφ και ΝΑΤΟϊκού σκάφους σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και επιβεβαίωσε το διεθνές δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστό, δύο καταδρομικά που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο Κουζνετσόφ στην αποστολή του στις ακτές της Συρίας, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον ολλανδικού υποβρυχίου του ΝΑΤΟ, το οποίο εντοπίστηκε να τους κατασκοπεύει σε απόσταση 12 μιλίων.