Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ Εκτροχιάστηκε τραίνο έξω από την Θεσσαλονίκη! Για "τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες" μιλά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τραίνο που εκτελούσε το δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε στο Άδενδρο
- Είχε ξεκινήσει από την Αθήνα στις 16:18
- Έχει παρασύρει κολώνες ηλεκτροδότησης, ενώ έπεσε πάνω σε οίκημα
 

- Για "τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες" μιλά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

- Περισσότεροι από 50 οι επιβάτες, απεγκλωβίστηκαν οι περισσότεροι

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, επιβατική αμαξοστοιχία Intercity που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αδένδρου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην αμαξοστοιχία επενέβαιναν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και τραυματίες. Δύο από τους επιβαίνοντες μεταφέρονται τραυματίες σε νοσοκομεία, ο ένας σοβαρά.

Υπατία: Η Αλεξανδρινή φιλόσοφος και μαθηματικός που δολοφονήθηκε από φανατισμένο όχλο (415)


Ο πατέρας της Θέωνας – Ο κύκλος των μαθητών της – Η ρήξη με την πολιτική και θρησκευτική εξουσία της Αλεξάνδρειας – Η σύγκρουση με τον Πατριάρχη Κύριλλο και το τραγικό της τέλος – Ήταν χριστιανοί οι δολοφόνοι της;
Η Υπατία, ήταν σπουδαία νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, πιθανότατα το 370 μ.Χ.

Η χρονολογία αυτή, βασίζεται σε πληροφορία του Ησύχιου στον Σουίδα. Ο επίσης Βυζαντινός ιστορικός Ιωάννης Μαλάλας, τοποθετεί την γέννησή της γύρω στο 355. Πατέρας της ήταν ο διαπρεπής μαθηματικός και αστρονόμος Θέων , ελληνοαιγυπτιακής καταγωγής.

Η κυρά της Ρω: Η γυναίκα θρύλος για την Ελλάδα και η ιστορία της


Η Κυρά της Ρω (1890-1982) , Δέσποινα Αχλαδιώτη, υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής και επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη Δύση του ήλιου. Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της από το 1924. Στις 13 του Μάη του 1982  η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή σε όλους με το όνομα: «Η κυρά της Ρω» φεύγει από τη ζωή. Ταπεινή, απλή, γυναίκα αγωνίστρια της ζωής
Η ίδια έλεγε πως « …Δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο…» για τη ζωή της, κανείς άλλος όμως δεν είχε το θάρρος, τη δύναμη, την αντοχή να κάνει αυτό που εμείς πια θεωρούμαι πάρα πολύ σπουδαίο :Να αγαπάει την Ελλάδα και να το δείχνει, με τόσο απλό αλλά δύσκολο τρόπο. Μια γνήσια και ανεπανάληπτη Ελληνίδα!

Παγκόσμιος κυβερνοπόλεμος σε 99 χώρες

Τουλάχιστον 45.000 είναι πλέον οι επιθέσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε 99 χώρες κατά τη διάρκεια του κυβερνοπόλεμου που έχουν εξαπολύσει hackers. Η επίθεση ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου επλήγησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και «κλειδώθηκαν» υπολογιστές αναγκάζοντας νοσοκομεία να στείλουν αλλού τους ασθενείς. Γρήγορα, όμως, ο τρόμος εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες.

Η ιστορία της Πεντάλφας

 
Τι είναι η Πεντάλφα στην πραγματικότητα, τι συμβολίζει σύμφωνα με διάφορες ιστορίες και ποιοι το χρησιμοποίησαν. Ταιριάζει με το καλό του Supernatural; Διαβάστε:
Η πεντάλφα είναι ένα σχήμα το οποίο ορίζεται ως ένα αστέρι με πέντε γωνίες.

Ιστορική χρήση

Η πεντάλφα πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία και στους Σουμέριους. Επίσης, την χρησιμοποιούσαν συμβολικά στην Αρχαία Ελλάδα και στη Βαβυλωνία. Στους Βαβυλώνιους κάθε άκρη της ήταν και μία από τις κατευθύνσεις «πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, μπροστά». Αυτές τις κατευθύνσεις συνέδεαν με τους πέντε πλανήτες: Δία, Κρόνο, Αφροδίτη, Άρη, Ερμή. Στην Ελλάδα οι πρώτοι που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με αυτό το σύμβολο ήταν ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι οι οποίοι το ονόμαζαν πεντάγραμμο. Ακολουθώντας δε τον συμβολισμό του, το ονόμαζαν Υγίεια.

Τι είναι το Κάρμα και ποια η σχέση του Ντάρμα με το Γνώθι σαυτόν

Παρότι η λέξη Κάρμα, που συναντάμε στον Ινδουισμό και Βουδισμό, δεν είναι τελείως άγνωστη στο δυτικό πολιτισμό, το “Ντάρμα” που είναι και το “αντίδοτο” της δεν είναι ευρέως γνωστή έννοια στους δυτικούς. Περίεργο;
Η λέξη κάρμα είναι σανσκριτική και σημαίνει γενικά “δράση”.
Αν και είναι λέξη με θρησκευτική έννοια, η λέξη δεν είναι μακριά της επιστημονικής σκέψης, αφού βασίζεται στον φυσικό νόμο της δράσης και αντίδρασης, της σχέσης μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος.

Κάσιους: Το φυσικό αντικαταθληπτικό και όχι μόνο

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες, δύο χούφτες κάσιους λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που δρα μια συνταγογραφούμενη δόση αντικαταθλιπτικού Prozac. Τα κάσιους περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενός αμινοξέος, της L-τρυπτοφάνης , μίας ουσίας που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας, ενός σημαντικότατου νευροδιαβιβαστή που έχει να κάνει με το αίσθημα χαράς.
Είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απαιτούνται για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Στην πραγματικότητα ανήκουν στην Βραζιλία, αλλά από τη Πορτογαλικά τα μετέφεραν στην Ινδία τον 16ο αιώνα.

Οι λίρες στην Εθνική Αντίσταση

Είναι πλέον γνωστό, ότι όλες ανεξαιρέτως οι αντιστασιακές οργανώσεις χρηματοδοτήθηκαν από τους συμμάχους Βρετανούς. Η ανάπτυξη του αντιστασιακού αγώνα οφείλεται αποκλειστικά στην ενίσχυση με λίρες, χρυσό, όπλα, πολεμικό υλικό, άρβυλα, ρουχισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό από τα αεροσκάφη της RAF. Καμία αντιστασιακή ενέργεια δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτή την ενίσχυση. Από τον καιρό εκείνο ωστόσο, μέχρι τις μέρες μας έχει ξεκινήσει μία ακόμη προσπάθεια από την αριστερά να πείσει το κοινό για το ιερό και δίκαιο του δικού της αγώνα στα χρόνια της κατοχής. Και αν για τα όσα συνέβησαν στο πολιτικό και πολεμικό επίπεδο της εποχής από μέρους της, είναι πλέον γνωστά και δεν της αφήνουν περιθώρια για άλλους μύθους, για την οικονομική διαχείριση των συμμαχικών ενισχύσεων έχουν προβάλει την εικόνα ότι αδιαφορούσαν για τον χρυσό, σε αντίθεση με άλλες εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις.

Γεώργιος Πούλος: Ο στρατιωτικός συνεργάτης των Γερμανών στην κατοχή.

 Ο Γεώργιος Πούλος γεννήθηκε το 1889 στη Ρουμανία. Η καταγωγή του ωστόσο λέγεται ότι ήταν από το χωριό Πλάτανος της ορεινής Ναυπακτίας. Ο Πούλος ήταν αξιωματικός του Ελληνικού στρατού. Είχε τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού (ΜΧ). Συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία, σαν διοικητής μονάδος. Έλαβε μέρος στο κίνημα του Πάγκαλου το 1925, όπως και στο κίνημα του 1935, η ανεπιτυχής έκβαση του οποίου, οδήγησε τα μέλη του σε αποστράτευση. Ανήκε ιδεολογικά στον χώρο των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν φανατικός αντιμοναρχικός και ταυτόχρονα αντικομουνιστής

Η «Colonia Dignidad», «Αποικία της Αξιοπρέπειας» , ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Γερμανών ναζί

Η «Colonia Dignidad», «Αποικία της Αξιοπρέπειας» δηλαδή, ήταν το καταφύγιο των Γερμανών ναζί μετά την ήττα τους στον Β' ΠΠ και παρέμεινε έτσι για δεκαετίες προσφέροντας στέγη ακόμα και στους νοσταλγούς του εθνικοσοσιαλισμού.
Αντιθέτως, ήταν ένα γερμανικό «κρατίδιο», ένα σωστό κράτος εν κράτει μέσα στη Χιλή του Πινοσέτ, που λειτουργούσε με απαράβατη ιεραρχία τύπου θρησκευτικής σέχτας, προμήθευε με οπλισμό το δικτατορικό καθεστώς και στις εγκαταστάσεις του λάμβαναν χώρα βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων, σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και ό,τι πιο διαταραγμένο έχει σκεφτεί να κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο.
Οι τίτλοι τέλους της Αποικίας της Αξιοπρέπειας, φρικιαστική στη φύση και την εκτέλεσή της, δεν θα έπεφταν μάλιστα καθόλου σύντομα. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες και δεκαετίες μέχρι να αποφασίσει η γερμανική Βουλή να βάλει στο μικροσκόπιο μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της μεταπολεμικής ιστορίας της, καθώς οι νοσταλγοί του Γ’ Ράιχ δεν έλεγαν να καταλαγιάσουν μετά την πανωλεθρία του Β’ Παγκοσμίου.

Συρακουσία: Το Μεγαλύτερο Πλοίο της Αρχαιότητας.

Η πόλη των Συρακουσών, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Κορίνθιους, κατά τον Δεύτερο Ελληνικό Αποικισμό. Σύντομα, εξελίχθηκε σε οικονομική δύναμη ώστε να αναχθεί σε μία από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες πόλεις της Αρχαιότητας. Στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., ο Τύραννος των Συρακουσών Ιέρωνας ο Δεύτερος, έδωσε την εντολή να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο πλοίο του αρχαίου Κόσμου, ακολουθώντας - πιθανότατα - τον ανταγωνισμό τεχνολογικών επιτευγμάτων που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των Ελληνιστικών πόλεων. Τον σχεδιασμό του πλοίου, ανέλαβε ο Αρχιμήδης. Την ναυπήγηση του, ο Αρχίας από την Κόρινθο. Το πλοίο κατασκευάστηκε περί το 240 π.Χ. και το όνομα του, ήταν “Συρακουσία”. 

Τα πυρομαχικά πολέμων καταστρέφουν τις θάλασσες

Περίπου 1,6 εκατομμύρια τόννοι συμβατικών πυρομαχικών και 220.000 τόνοι χημικών όπλων πετάχτηκαν στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα μετά το τέλος των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. Περίπου 1,6 εκατομμύρια τόννοι συμβατικών πυρομαχικών και 220.000 τόνοι χημικών όπλων πετάχτηκαν στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα μετά το τέλος των δυο Παγκοσμίων Πολέμων.

Οι επτά σημαντικότερες ανασκαφές του 2016 -Αρχαία θέατρα, ειδώλια, Μυκηναϊκά ανάκτορα (Εικόνες)

Το πλούσιο ανασκαφικό έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2016 παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Βασίλειος Πετράκος στην αίθουσα του Μεγάρου της.
Όπως κάθε χρόνο, αναφέρθηκαν οι ανασκαφικές έρευνες που διενεργούνται υπό την αιγίδα της, καθώς και οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις που συμπληρώνουν το «παζλ» αρχαίων θέσεων, αλλά και η μορφωτική δράση του επιστημονικού ιδρύματος που συνεχίζει για 27η περίοδο τα μαθήματα της Σχολής Διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης.