Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Κασταλία, η ιερή πηγή των Δελφών

Στα νερά της πλενόταν η ιέρεια για να δώσει τον χρησμό και οι πιστοί για να εξαγνιστούν. Πήρε το όνομα της από τη Νύμφη που πνίγηκε για να αποφύγει τον θεό Απόλλωνα.

Από τους πρόποδες του βράχου Φλεμπούκου στους Δελφούς πηγάζει από την αρχαιότητα η Κασταλία πηγή. Ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, και σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομα της από την νύμφη που πνίγηκε στα νερά της, για να αποφύγει τον θεό του Ήλιου. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του φαραγγιού των Φραιαδριάδων και καταλήγει στη κοιλάδα του Πλειστού, όπου βρισκόταν η φωλιά του προστάτη του μαντείου, Πύθωνα.

Πώς σώθηκε τo μνημείο του Λυσικράτη από τον Έλγιν

Στην περιοχή της Πλάκας, στην ομώνυμη πλατεία, βρίσκεται το εντυπωσιακό κυλινδρικό μνημείο του Λυσικράτη, που διασώθηκε μέσα στους αιώνες παρά τις επιδρομές, τους πολέμους και την ασύδοτη δράση των αρχαιοκαπήλων. Η ιστορία του είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα κυλινδρικό κτίσμα με έξι κίονες εξωτερικά κορινθιακού ρυθμού, ύψους 6,50 μέτρων που δημιουργήθηκε κατά την 111η Ολυμπιάδα (335-334π.Χ.). από τον Λυσικράτη και το προσέφερε στην πόλη της Αθήνας.

Πάνω του υπάρχει επιγραφή που θυμίζει τη νίκη του Λυσικράτη Λυσιθείδη στα Διονύσια. Μάλιστα στη ζωφόρο παρατίθεται και ο μύθος του Διονύσου με την αιχμαλωσία του από Τυρρηνούς πειρατές. Στη σκέπη του είναι τοποθετημένη άκανθος, στην οποία στηριζόταν ο χορηγικός τρίποδας. Κατά την αρχαιότητα οι χορηγοί ήταν πλούσιοι Αθηναίοι που όταν κέρδιζαν στους θεατρικούς αγώνες, έστηναν μνημεία και στην κορυφή τους τοποθετούσαν το έπαθλο τους.

Οι Μοίρες στην Αρχαιότητα και ο ρόλος τους

Οι Μοίρες παριστάνονταν, συνήθως, ως τρεις γυναικείες μορφές που κλώθουν. Η κλωστή που κρατούν στα χέρια τους, είναι η ανθρώπινη ζωή· συμβολίζεται έτσι το πόσο μηδαμινή κι ασήμαντη αποδεικνύεται τελικά, αφού κόβεται με το παραμικρό, όπως μια κλωστή.


Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ, γνέθει το νήμα της ζωής, η δεύτερη, η Λάχεση, μοιράζει τους κλήρους, καθορίζει τι θα «λάχει» στον καθένα.


Η τρίτη Μοίρα, τέλος, η Άτροπος, κόβει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, όταν έρθει η ώρα, την κλωστή της ζωής των ανθρώπων. Οι Μοίρες είναι επομένως οι δυνάμεις που ευθύνονται για τα καλά και τα κακά της ζωής του κάθε θνητού, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του. Σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι πίστευαν πως δεν ήταν τρεις, αλλά μία ή δύο, όπως, για παράδειγμα, συνέβαινε στο μαντείο των Δελφών, όπου λάτρευαν μόνο τη Μοίρα της Γέννησης και τη Μοίρα του Θανάτου.

Ροδώπις η εταίρα που σταδιοδρόμησε στην Αίγυπτο και έχτισε πυραμίδα

Στις αρχές του 6ου αιώνα π.χ. ζούσε μια πανέμορφη κοπέλα, γεννημένη στη Θράκη, η Ροδώπις (το όνομά της σημαίνει η ροδοπρόσωπη) η οποία ήταν δούλη ενός Σάμιου φιλόσοφου του Ιάδμονα. Κατά σύμπτωση ήταν “σύνδουλος” με τον περίφημο Αίσωπο.

Λέγεται ότι  και ότι αρχικώς ονομαζόταν Δωρίχα ή και κατά άλλους Δωρική. Ο Αίσωπος κάνει μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της, ότι την είχε γνωρίσει προσωπικά πριν αυτή φύγει για την Αίγυπτο και της είχε πει πολλές ιστορίες. Και τον μεν μυθοποιό ο φιλόσοφος τον απελευθέρωσε την δε κοπελίτσα την πούλησε σε έναν άλλο Σάμιο, τον Ξάνθο, που την πήρε μαζί του όταν εγκαταστάθηκε στη Ναύκρατη της Αιγύπτου και την εξέδιδε κανονικά, κερδίζοντας πολλά χρήματα.

Spiegel: Η Fraport θα ζητήσει αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ για την κακή κατάσταση των αεροδρομίων!

Αποζημίωση 70 εκατομμυρίων ευρώ σκοπεύει να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο η γερμανική Fraport, λόγω των σοβαρών ελλείψεων και της κακής κατάστασης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που πλέον έχουν περάσει στην κατοχή της, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια -μεταξύ των οποίων το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και το «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας- είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή, που υπολόγιζε η Fraport.

ΔΗΛΟΣ,ΡΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΚΟΝΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΝΗΣΙ -ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι Κυκλάδες βουλιάζουν! 
Έρευνες στη Ρήνεια απέδειξαν ότι πριν από 20.000 χρόνια τα νησιά ήταν ενωμένα

Στα κρυστάλλινα νερά της αινιγματικής Ρήνειας, του νησιού που κάποτε ήταν η νεκρόπολη της Δήλου, βρέθηκε η αρχή του μονοπατιού που οδηγεί σε ένα από τα πολλά μυστήρια του Αιγαίου: την αργή μέχρι σήμερα βύθιση των Κυκλάδων.

Η Δήλος, η Ρήνεια και η Μύκονος ήταν ένα από τα τελευταία ενιαία κομμάτια ξηράς ενός τεράστιου νησιού που δέσποζε κάποτε στο Κεντρικό Αιγαίο. Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η θάλασσα που εισχωρούσε διαρκώς στην ξηρά διαχώρισε τις ακτογραμμές των τριών νησιών, σχηματίζοντας σιγά σιγά την εικόνα που αντικρύζουμε σήμερα στον χάρτη. Λίγο πιο νότια, η ενωμένη Παροναξία, είχε και αυτή την ίδια μοίρα. Η θάλασσα τη σκέπασε αφήνοντας να ξεπροβάλουν τα δύο νησιά. Ο καιρός κύλησε, οι μνήμες σβήστηκαν, ώσπου το καλοκαίρι του 2002 μια ομάδα ειδικών πλησιάζει με ένα μικρό βαρκάκι την πανέμορφη παραλία της Στενής, στη Ρήνεια.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ

Σε αντίθεση με τους Βαβυλώνιους και τους Αιγυπτίους, οι οποίοι παρατήρησαν τους ουρανούς κυρίως για να παρακολουθήσουν τις εποχές, οι Έλληνες προσέγγισαν την αστρονομία από μια πολύ πιο θεμελιώδη και θεωρητική άποψη: ήθελαν να μάθουν τη βασική φύση και τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν.

Οι πρώτες θεωρίες για τη Γη, τη Σελήνη, τον Ήλιο, τους πλανήτες και τα αστέρια προτάθηκαν από τον Θαλή, τον Αναξίμανδρο, τον Αναξιμένη, τον Πυθαγόρα και τον Αναξαγόρα από τον 6ο αιώνα π.Χ. Την εποχή του μεγάλου μαθηματικού και αστρονόμου Εύδοξου του Κνίδιου (408-355 π.Χ.) εφαρμόστηκε ένα πρότυπο ελληνικό κοσμολογικό μοντέλο με τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος, που περιβάλλεται από μια σειρά ομόκεντρων σφαιρών όπου συγκρατούν, σε σειρά αυξανόμενης απόστασης, τη Σελήνη, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Ήλιο, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο και τα αστέρια.

YΠΟΓΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Ήταν το φθινόπωρο του 1963 , όταν ο Omer Demir στην πόλη Ντερινκούγιου (Μαλακοπή) της Τουρκίας γκρέμισε ένα τοίχο στον υπόγειο του σπιτιού του. Ξαφνιασμένος ανακάλυψε πως υπάρχει συνέχεια πίσω από το τοίχο αλλά τίποτα δεν μπορούσε να τον προϊδεάσει για το μέγεθος της αποκάλυψης που τον περίμενε. Ακολουθώντας το απόκρημνο υπόγειο μονοπάτι που ξεδιπλωνόταν μπροστά ανακάλυψε μία ολόκληρη υπόγεια πόλη άγνωστου χρονολογικής προέλευσης που εκτείνεται 60 μέτρα κάτω από τη Γη και ικανή να φιλοξενήσει 20 000 ανθρώπους. Αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με ένα δημιούργημα που δε συνάδει σε καμία περίπτωση με τις τεχνολογικές δυνατότητες παρελθοντικών εποχών. Δεν πρόκειται για έναν υπόγειο καταυλισμό , αλλά για επτά ορόφους και διαδρόμους χιλιομέτρων , ενώ οι αεραγωγοί της έχουν 120 μέτρα βάθος.

Σύλληψη Τούρκου στο Καστελόριζο – Η Τουρκία ετοιμάζει επίθεση στο νησί – Περικυκλώθηκε από κλιμάκιο της Μοίρας Καταδρομών

Σύλληψη ενός 37χρονου Τούρκου πιθανότατα πράκτορα στο Καστελόριζο από κλιμάκιο της Μοίρας Καταδρομών είχαμε αργά χτες επιβεβαιώνοντας τις φήμες για τουρκική δράση στο νησί που αποτελεί τον μεγάλο στόχο της Τουρκίας. Ο Τούρκος πιάστηκε «στα πράσα» να βάζει φωτιά σε δασική έκταση στο Καστελλόριζο αποκαλύπτοντας θέσεις του Στρατού μας. Καταλαβαίνουμε όλοι γιατί… Η Τουρκία ετοιμάζει αργά και μεθοδικά την επίθεση της.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, χάρη στην άμεση επέμβαση του Στρατού αλλά και τη συνδρομή ενός Canadair που πραγματοποίησε από αέρος ρίψεις νερού.
Αρχικά, ο δράστης, ο οποίος εντοπίστηκε πολύ κοντά στο σημείο απ’ όπου ξέσπασε η φωτιά, ισχυρίστηκε πως είναι παράνομος μετανάστης και πως έχει τραυματιστεί, αλλά στη συνέχεια φαίνεται πως άλλαξε γνώμη και υποστήριξε πως έβαλε φωτιά, επειδή… κρύωνε, για να πει αμέσως μετά ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας!

Alabuga: Tο απόλυτο ηλεκτρομαγνητικό όπλο που «τελειώνει»... πολιτισμούς

Η Ρωσία σύντομα θα έχει επιχειρησιακό το μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνητικό όπλο, τον πύραυλο Alabuga, ικανό να «λιώσει» όλα τα προηγμένα οπλικά συστήματα του εχθρού τα οποία στηρίζονται σε εξελιγμένα ηλεκτρονικά
Πέραν όμως των οπλικών συστημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά πολιτικών δομών όπως π.χ η τροφοδοσία του νερού.
Χωρίς νερό καμία πόλη δεν θα παραμείνει σε τάξη για πάνω από δύο ημέρες. Σύμφωνα με εκθέσεις ένα ολοκληρωτικό ηλεκτρομαγνητικό κτύπημα στις ΗΠΑ που θα τις άφηνε χωρίς ρεύμα θα οδηγούσε στο θάνατο του 90%ν των Αμερικανών μέσα σε έναν χρόνο!
Μετά την χρήση ενός ηλεκτρομαγνητικού παλμού σε μια πόλη δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα, σύστημα αποχέτευσης ή Αστυνομία

Ν.Κοτζιάς: «Σοβαρός ο κίνδυνος "ατυχήματος" στο Αιγαίο - Οι Τούρκοι δεν έχουν έμπειρους πιλότους»

Στον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε. .
Πιο συγκεκριμένα και ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου  με την Τουρκία στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, το ίδιο και η περίπτωση ενός «ατυχήματος» εξαιτίας της απειρίας των Τούρκων πιλότων.
«Εάν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα, ένα λάθος», σημειώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είναι πιλότοι που προέρχονται από τις σχολές τους, χωρίς πείρα, είτε πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία.
«Άνθρωποι που τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία και μπορούν να αντιδράσουν νευρικά» σημείωσε ο Ν.Κοτζιάς.