Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Εδουάρδος Μέισον

Ο Εδουάρδος Μέισον (Edward Mason) (1799-1873) είναι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Ήταν Σκώτος φιλέλληνας εκδότης, διανοούμενος και εκπαιδευτικός, αλλά και νομομαθής που υπηρέτησε ως ο πρώτος Εισαγγελέας του νεοσύστατου ελληνικού κρατιδίου.
Ο Μέισον έφτασε στην Ελλάδα το 1824, έλαβε μέρος στην Ελληνική επανάσταση του 1821 και τα τελευταία έτη του Αγώνα διετέλεσε γραμματέας του διοικητή του ελληνικού επαναστατικού στόλου («Ελληνική Στολαρχία») λόρδου Κόχραν. Για τις υπηρεσίες του βραβεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση με το Αριστείο του Αγώνα και έλαβε τιμητικά τον βαθμό του «Λοχαγού της Φάλαγγας». Χάρις στην εξαιρετική φιλομάθειά του κατόρθωσε εντός τεσσάρων μηνών να μάθει τέλεια την ελληνική γλώσσα (ομιλία-γραφή) και διορίσθηκε καθηγητής φιλοσοφίας, πολιτικής οικονομίας και θεολογίας στο «Αλληλοδιδακτικό Σχολείο» του Ναυπλίου. Συνεργάσθηκε στενά με τον Θεόκλητο Φαρμακίδη.

Ιωάννης Καποδίστριας 11/2/1776 – 27/9/1831 . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από τον Δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β'. Ο τίτλος εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro d' Oro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679 και έλκει την καταγωγή του από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής, το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίας) Γονέμη, ήταν επίσης εγγεγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

Ομαδικός τάφος πολεμιστών της «Μεγάλης Στρατιάς των Απίστων», που χάθηκε μυστηριωδώς, βρέθηκε στην Αγγλία

Η «Μεγάλη Στρατιά των Βίκινγκς» (ή «Μεγάλη Στρατιά των Απίστων», Great Heathen Army, όπως ήταν γνωστός στους Αγγλοσάξωνες), που έσπειρε τον όλεθρο στην Αγγλία, καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις τον 9ο αιώνα, αλλά εξαφανίστηκε από την ιστορία χωρίς να αφήσει ιδιαίτερα ίχνη, αποτελούσε ανέκαθεν ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ιστορικούς.
Αυτό ενδεχομένως να αλλάξει σύντομα, καθώς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, αρχαιολόγοι εκτιμούν πως ομαδικός τάφος στην Αγγλία περιέχει τα λείψανα περίπου 300 πολεμιστών Βίκινγκς- τα μοναδικά απομεινάρια πολεμιστών της Μεγάλης Στρατιάς που έχουν βρεθεί ποτέ.
Ο ομαδικός αυτός τάφος είχε ανακαλυφθεί αρχικά τη δεκαετία του 1980 στο Ντέρμπισαϊρ της Αγγλίας, και είχε θεωρηθεί από τότε πως ίσως περιελάμβανε σορούς πολεμιστών της Μεγάλης Στρατιάς, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα: