Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Σόλιδος, το «απαράμιλλο νόμισμα» που ένωσε τη βυζαντινή αυτοκρατορία

Tο είπαν δολάριο και ευρώ του Mεσαίωνα και ο ετεροχρονισμός είναι ακριβής. Γιατί ο σόλιδος, το χρυσό νόμισμα των Bυζαντινών, για 800 περίπου χρόνια, κυριάρχησε στις γνωστές αγορές του κόσμου. Aπό την καθιέρωσή του επί M. Kωνσταντίνου μέχρι τον 11o - 12ο αιώνα, που διατηρήθηκε ανόθευτο, απέκτησε μια μυθική αίγλη.

Στη νομισματική ιστορία παραμένει ο πρόγονος των δυο παγκόσμιων σημερινών νομισμάτων, αλλά και διάδοχος των αρχαίων «διεθνών», από την αττική ως την αλεξανδρινή δραχμή. Διαδέχτηκε το επίσης διεθνοποιημένο ρωμαϊκό δηνάριο, το οποίο ολοκλήρωσε τον ιστορικό κύκλο του στις αρχές του 4ου αιώνα (το 313 σταμάτησαν οι «κοπές» του).

Buildings On Mercury In NASA Photos Photo #1, Feb 2014

Date of discovery: February 10, 2014
Location of discovery: Mercury
NASA Mission: Mariner 10
Photo ID: PIA00066
Exact Location on Mercury: Shakespeare Quadrant, Northern Half, H-3
NASA Photo: http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA00066.jpg

Παράξενα φώτα στο νανο-πλανήτη Δήμητρα – Σαστισμένοι οι επιστήμονες!




Οι επιστήμονες είναι αμήχανοι και προβληματισμένοι από ένα ζευγάρι παράξενα φώτα στην επιφάνεια του νανο-πλανήτη Ceres (Δήμητρα) στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία. Το διαστημόπλοιο Dawn της NASA φωτογράφισε τον Ceres στις 19 Φεβρουαρίου από απόσταση περίπου 29.000 μιλίων.

Παρά το γεγονός ότι περιφέρειες, υψηλότερης από το μέσο όρο ανακλαστικότητας, έχουν παρατηρηθεί και πριν, αυτές οι νέες φωτογραφίες από το Dawn δείχνουν δύο φωτεινά σημεία εντός της ίδιας λεκάνης στην επιφάνεια του νανο-πλανήτη.

ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΝΟΤΑΜ OI TOYΡΚΟΙ



Μεγάλη νίκη καταγράφει η Αθήνα καθώς η Τουρκία αναγκάστηκε πριν λίγο να αποσύρει όλόκληρη τη ΝΟΤΑΜ για την οποία η Ελλάδα προειδοποίησε ότι θα εκληφθεί ως "αιτία πολέμου' ("casus belli")και δεν περιορίστηκε απλώς στην εξαίρεση της Λήμνου, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει από την Αγκυρα.
Δηλαδή η τουρκική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό να καταστήσει μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με πραγματικά πυρά. 

Αφήνουν στο κέντρο της Αθήνας τους κρατούμενους της Αμυγδαλέζας

Αφήνουν στο κέντρο της Αθήνας τους κρατούμενους της Αμυγδαλέζας

Με λεωφορεία και συνοδεία περιπολικού μεταφέρονται σταδιακά στην Ομόνοια και αφήνονται ελεύθεροι αφού έχουν εφοδιαστεί με ειδικό έγγραφο προκειμένου να κυκλοφορούν νόμιμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας το σχέδιο για την απελευθέρωση μεταναστών και το σφράγισμα του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας. Καθημερινά περίπου 30 αλλοδαποί, αφού περάσουν από την ειδική επιτροπή εξέτασης, λαμβάνουν ένα ειδικό έγγραφο προκειμένου να κινούνται νόμιμα και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Ενα λεωφορείο με συνοδεία περιπολικού αναλαμβάνει να μεταφέρει τους μετανάστες από τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Ομόνοια.